Domov News ROZHOVOR: Prichádza nová automobilka MG, kedy a aké modely prinesie a čo...

ROZHOVOR: Prichádza nová automobilka MG, kedy a aké modely prinesie a čo servis a záruka?

Na Slovensko dorazila znovuzrodená, legendárna automobilka MG. Jej plány na našom trhu sú viac než smelé. Aké modely prinesie, kde si ich budete môcť vyskúšať a ako bude riešený servis spoločne so zárukou? V exkluzívnom rozhovore sme sa opýtali priamo generálneho riaditeľa, importéra pre slovenský trh.

Vráťme sa však trochu v čase. MG je skratka pre Morris Garages, britskú automobilku, ktorá stojí za svetoznámymi kúskami takzvaných angličákov. Až do začiatku milénia sa jej pomerne darilo, potom nasledovalo kritické obdobie a nejasný osud. V súčasnosti je MG súčasťou čínskeho gigantu SAIC a postupne sa vracia naspäť do Európy.

MG má v súčasnosti azda najstabilnejšiu oporu v podobe Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC), čo je najväčšia automobilová spoločnosť v Číne s ročnou produkciou takmer 7 000 000 vozidiel. Aké sú však plány automobilky na pomerne malom slovenskom trhu? Čo prinesie britsko-čínska spoločnosť našim zákazníkom? Pýtali sme sa Kamila Šilhavého, generálneho riaditeľa spoločnosti M Motors SK, oficiálneho importéra MG na Slovensku.

Čo môžu slovenskí zákazníci od značky MG očakávať a akým smerom sa chce automobilka na Slovensku profilovať?

Potenciál vozidiel MG na slovenskom trhu je pomerne veľký, keďže dokážu ponúknuť výborný pomer hodnoty za peniaze, a to najmä v porovnaní s inými európskymi značkami. Ak by sme chceli MG prirovnať k inej automobilke, ktorá už na našom trhu pôsobí, najbližšie by bol automobilke KIA. Zákazníkom chceme ponúkať kvalitné modely, ktoré spĺňajú najprísnejšie európske normy.

Našou najväčšou výhodou bude dostupnosť modelov skladom, už v súčasnosti máme objednaných viac ako 2 000 vozidiel pre český a slovenský trh. Zákazník si tak vždy bude môcť vybrať zo širokej ponuky skladových vozidiel. Problém nebude ani pri špecifickej konfigurácii, od zadania vozidla do výroby by malo byť auto u zákazníka do troch mesiacov. Čo je v súčasnej situácii obrovskou výhodou v porovnaní s inými značkami. Dostatok vozidiel bude samozrejme skladom, priamo na Slovensku a v Čechách. Na Slovensku by sme radi predali v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov zhruba 700 vozidiel.

 

 

Kde sa MG vyrába, prípadne má nejaký vývojový tím v Európe?

Všetky modely sa vyrábajú v závodoch spoločnosti SAIC v Číne, pričom ale vývojový tím sídli v Anglicku. Práve preto dokážeme ponúknuť atraktívny európsky dizajn a dôraz na kľúčové detaily vrátane bezpečnosti. Dá sa povedať, že sa jedná o anglické auto vyvinuté v UK, vyrábané v Číne pre Európu. 

Akých konkrétnych modelov sa na Slovensku dočkáme?

V úvode uvedieme na trh najmä konvenčné spaľovacie modely, ako napríklad MG ZS, čo je v podstate veľkosťou malý crossover podobne ako Mitsubishi ASX. O niečo väčší SUV model, ktorý v úvode uvedieme je MG EHS (veľkosťou porovnateľný so Škodou Kodiaq). Pre lokálneho zákazníka môže byť atraktívny aj model MG5, ktorý je v segmente spoločne s Octaviou Combi alebo Golfom Variant.

Tento model sa navyše vyrába ako čistý elektromobil, túto verziu však momentálne neplánujeme uviesť na slovenský trh. V budúcnosti to však nevylučujeme, nakoľko prakticky vôbec nemá konkurenciu a oceniť ho môžu najmä fleetoví klienti.

MG ZS
MG EHS
A čo pohon všetkých štyroch kolies?

Pohon oboch náprav zatiaľ neuvádzame pri žiadnom z našich modelov. V budúcnosti by sme však chceli predstaviť najnovší model značky MG a zároveň vlajkovú loď s označením Marvel R. Toto veľké elektrické SUV ponúka výkon 288 koní, dojazd viac ako 400 kilometrov a sústavu trojice elektromotorov, ktoré poháňajú obe nápravy.

Ako budú nastavené výbavy, podobne ako pri kórejských modeloch?

V podstate áno, pri výbave nechceme zbytočným spôsobom zákazníka zmiasť. Na výber bude len niekoľko výbav, ktoré sú samé o sebe bohaté a príplatkových prvkov bude len pár.

Predajnú sieť bude tvoriť prevažne sieť dealerstiev vozidiel Mitsubishi, servisné pokrytie by tým pádom malo byť dostatočné, ako to je so zárukou, prípadne s financovaním?

Na Slovensku plánujeme otvoriť zhruba desať dealerstiev, okrem našich súčasných predajcov Mitsubishi plánujeme osloviť aj iných, ktorí dokážu poskytnúť potrebný štandard. Zákazník sa tak o servis a servisné pokrytie vôbec nemusí obávať. Záruka na všetky vozidlá bude predstavovať 7 rokov alebo 150 000 kilometrov. Financovanie prostredníctvom zmluvných partnerov nebude problémom. Naša spoločnosť má dlhotrvajúcu históriu pôsobnosti nielen s už spomínaným Mitsubishi a teda aj dôvera a miera spolupráce našich partnerov je vysoká.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.7 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTour de France nie sú len bicykle. Viete aké funkcie plnia vozidlá na pretekoch?
Nasledujúci článokFord Bronco sa nakoniec dostane aj do Európy. Nebude však dostupný všade