Domov Elektromobilita MINI Cooper SE Concept: s vetrom vo vlasoch už aj na baterky

MINI Cooper SE Concept: s vetrom vo vlasoch už aj na baterky

MINI v letnom období predstavuje plne elektrický model MINI Cooper SE vo verzii kabriolet. Nie je to síce sériový variant, ale koncept ukazuje, ako by mohla pokračovať cesta elektrifikácie klasickej športovej jazdy pod holým nebom.

Ako otvorený štvormiestny kabriolet je model MINI Cooper SE Cabrio jediným prémiovým kabrioletom na svete s plne elektrickým pohonom v segmente malých áut. S týmto lídrom spája britská prémiová značka prvýkrát klasické športové vlastnosti, maximálnu zábavu z jazdy s otvorenou strechou a elektrickú mobilitu bez lokálnych emisií.

Elektromotor s výkonom 184 koní, dojazd 230 km

Model vytvorený v jedinom kuse sa verejnosti ukázal v USA na tradičnom komunitnom podujatí MINI Takes the States. Kľukaté cesty medzi Burlingtonom vo Vermonte a Greenville-Spartanburgom v Južnej Karolíne boli ideálne na to, aby si prítomná komunita priaznivcov značky mohla vytvoriť prvý dojem z typického motokárového zážitku s automobilom značky MINI, avšak v podobe elektrického kabrioletu.

Koncept vychádza z karosérie MINI Cooper S Cabrio. Elektrifikované MINI Cabrio má aj rovnaké vonkajšie rozmery i veľkosť batožinového priestoru. MINI Cooper SE Cabrio používa rovnaké komponenty pohonu ako trojdverový hatchback MINI Cooper SE. Výkon 135 kW (184 koní), prenáša agilné ovládanie s typickým pocitom z motokáry do sveta elektrickej mobility a umožňuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 7,7 sekundy. Dojazd v testovacom cykle WLTP je dlhý 230 km. Elektrická plátenná strecha sa dá otvoriť a zatvoriť za menej ako 18 sekúnd. Stlačením tlačidla je možné so strechou manipulovať pri rýchlostiach do 30 km/h.

Budúca generácia príde o spaľovacie motory

Elektrifikácia vozidiel je dnes trendom takmer všetkých automobiliek, MINI nevynímajúc. Elektrický Cooper SE v predchádzajúcom roku zaznamenal nárast predaja o 132 %. Na svojom najväčšom trhu v Nemecku je už takmer každé tretie predané MINI elektrifikované. Nie je verejným tajomstvom, že nasledujúca generácie MINI Cooper príde už len ako elektromobil. Zatiaľ je oficiálne potvrdený iba hatchback a crossover, takže uvidíme, či sa MINI rozhodne postaviť aj elektrické kabrio. Ak by sa tak stalo, bola by to pravdepodobne záležitosť na rok 2025.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHľadáte silného partnera na prepravu?
Nasledujúci článokNová Honda ZR-V je realitou. U nás ju môžeme čakať v budúcom roku