Domov Doprava Budú mestskí policajti merať rýchlosť? Možno už čoskoro áno

Budú mestskí policajti merať rýchlosť? Možno už čoskoro áno

Združenie miest a obcí Slovenska navrhuje rozšíriť kompetencie mestských a obecných polícií. Súhlasné stanovisko má aj ministerstvo vnútra, ktoré by malo predložiť úplne nový zákon o obecnej polícii. Mestskí a obecní policajti by tak po novom mohli napríklad merať rýchlosť alebo pokutovať telefonovanie za volantom.

Návrh ZMOSu sa pozdáva aj Ministerstvu vnútra Slovenskej republiky, ktoré avizuje, že by na rokovanie v parlamente mohlo predložiť nový zákon o obecnej polícii. V prvom rade však treba vyriešiť financovanie. V súčasnosti obecné polície nemajú dostatok finančných prostriedkov ani na to, aby adekvátne mohli riešiť priestupky v oblasti porušovania nočného kľudu či iných hlukových limitov.

 

Zastaralý zákon

Súčasný zákon o obecnej polícii pochádza ešte z roku 1991 a dnes je v mnohých prípadoch zastaralý. Za jeho novelizovanie a modernizáciu sú aj mestské polície v Bratislave, Košiciach či Žiline. Policajný zbor bojuje s poklesom príslušníkov vykonávajúcich svoju prácu v teréne. Časť ich úloh tak preberajú príslušníci mestských a obecných polícií. Nový zákon by mal prehodnotiť postavenie, kompetencie, sociálne zabezpečenie a finančné ohodnotenie obecných a mestských polícií. Cieľom je skvalitniť ich prácu a zabezpečiť lepší výkon kontroly verejného poriadku a užšiu spoluprácu s Policajným zborom.

Mestská polícia by kontrolovala dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti prostredníctvom statických radarov. Následne by zasielala platobné rozkazy v zmysle objektívnej zodpovednosti.

Skvalitnenie práce

Pri výkone pracovných činností mestských a obecných policajtov sa často stáva, že ich občania volajú k vozidlám, ktoré nesprávnym parkovaním blokujú výjazdy z parkovísk či garáží. Mestskí policajti však nemajú prístup do rôznych registrov ako štátna polícia, a tak ich riešenie podobných situácií nie je také efektívne. Bratislavská mestská polícia preto navrhuje, aby im bol umožnený prístup do centrálnej evidencie motorových vozidiel. Príslušník mestskej polície by tak mohol telefonicky upozorniť majiteľa vozidla na nesprávne parkovanie.

Košická mestská polícia navrhuje, aby nový zákon o obecnej polícii umožnil riešiť aj iné porušenia pravidiel cestnej premávky, akými sú napríklad telefonovanie za volantom alebo jazda bez dokladov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokOd polievok k autám – VinFast VF8 mieri do Európy
Nasledujúci článokDacia MANIFESTO je autom, v ktorom sa môžete sprchovať (a nielen to)