Domov News Jeep oslavuje 30 rokov modelu Grand Cherokee. Táto edícia stojí za to

Jeep oslavuje 30 rokov modelu Grand Cherokee. Táto edícia stojí za to

Tridsať rokov modelu Jeep Grand Cherokee je krásne jubileum zobrazujúce významnosť tohto auta. Automobilka to chce aj patrične osláviť špeciálnou edíciou.

Jeep Grand Cherokee s označením 4xe 30th Anniversary edition zažil svoju premiéru na autosalóne v americkom meste Detroit. Už podľa názvu 4xe asi šípite, že táto špeciálna edícia pod kapotou skrýva plug-in hybridné pohonné ústrojenstvo. Práve model 4xe sa stal najpredávanejším v USA. A ak budete chcieť oslavovať toto jubileum modelu Grand Cherokee spoločne s Jeepom, zaplatíte navyše 4 700 dolárov.

Odlišnosti, ktoré neprehliadnete

Otázkou zostáva, ako rozpoznať limitovanú edíciu od bežného modelu. Na túto otázku si hneď spoločne odpovieme. Špeciálna edícia 30th Anniversary sa líši napríklad čiernymi detailmi exteriéru, dvadsaťpalcovými kolesami, plaketkami pripomínajúcimi toto výročie, ale aj spodnými lištami a obložením bočných prahov. Čo však zostáva rovnaké s ostatnými modelmi 4xe, je modrá farba ťažných hákov.

Exteriér sme si prešli a môžeme sa vrhnúť do interiéru. Vnútri tejto špeciálnej edície nájdete čierne kožené sedadlá Capri s ventiláciou. Bezdrôtové pripojenie Apple CarPlay, respektíve Android Auto. Ďalej do výbavy patrí aj 10,1-palcová dotyková obrazovka a možnosť bezdrôtového dobíjania telefónu. Funkčnosti pomôžu aj predné a zadné senzory a 360° kamera. O bezpečnosť sa postarajú asistent prejazdu križovatkou, digitálne spätné zrkadlo či dažďový senzor.

Minulosť, súčasnosť aj budúcnosť

Jim Morisson, šéf značky Jeep pre Severnú Ameriku, si zaspomínal takto: „Keď v roku 1992 debutoval pôvodný Jeep Grand Cherokee slávnym prerazením skla v Cobo Hall, doslova to rozbilo všetky očakávania a zadefinovalo to, ako môže vyzerať prémiové SUV. O tri desaťročia neskôr po viac než siedmich miliónoch predaných kusov Grand Cherokee ako najoceňovanejšie SUV všetkých dôb stále razí nový smer s elektrifikovaným plug-in hybridným modelom 4xe. Edícia k tridsiatemu výročiu podtrhuje, ako ďaleko sa tento model dostal. Je príkladom cieľov značky Jeep stať sa jedným z lídrov elektrifikácie SUV.

V Európe sa iný model ako ten s označením 4xe ani kúpiť nedá. Ide o plug-in hybridný model s 2,0-litrovým štvorvalcovým motorom s dvoma elektromotormi. Výkon sústavy sa zastavil na hodnote 280 kW, respektíve 380 koní a krútiaci moment dosahuje 637 Nm. 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAuto.cz
Predchádzajúci článokDostanú sa všade. Elektromotory poháňajú 40-tonovú nákladnú súpravu Scania
Nasledujúci článokOdvážne aj konzervatívne. Zákulisie farieb vozidiel Škoda