Domov News Chevrolet Corvette Z06 s neskutočným zrýchlením a unikátnym motorom

Chevrolet Corvette Z06 s neskutočným zrýchlením a unikátnym motorom

Najnovší model Chevrolet Corvette je prvým, ktorý používa rozloženie s motorom v strede. Jedným z tých najobľúbenejších je určite aj model s označením Z06, ktorý prináša agresívny vzhľad a parametre, z ktorých sa vám určite zatočí hlava.

Názov Z06 sa prvýkrát objavil na druhej generácii Corvette v roku 1963. Išlo o výkonový balík, ktorý sa neskôr vrátil na model piatej generácie a stal sa obľúbeným stupňom výbavy športového vozidla od značky Chevrolet. Nová Corvette Z06 ponúkne viac výkonu ako kedykoľvek predtým, s množstvom vylepšení podvozku. Cieľom zostáva konkurovať modelom ako napríklad Porsche 911 GT3 a BMW M4 CSL.

Agresívnejší a širší

Aktuálny model Chevrolet Corvette Z06 má nový, agresívnejší predný nárazník ako „základná“ verzia. Prednú časť charakterizuje pár „tesákov“ a tri hlboké otvory na prúdenie vzduchu. Predné svetlomety Z06 sú nezmenené a podbehy kolies navrhli o niečo širšie, aby zahŕňali zväčšenie šírky rozchodu kolies a pôsobili oveľa agresívnejšie.

K dispozícii ponúka Chevrolet aj nové dizajny kolies. Ide o 20-palcové disky vpredu a 21-palcové disky vzadu. Na disky použili „high performance“ pneumatiky Michelin Cup 2. Chevrolet ponúka disky z uhlíkových vlákien ako voliteľný doplnok. Charakteristické bočné vetracie otvory C8, ktoré chladia motor V8 umiestnený v strede, značne narástli. Dodatočný prúd vzduchu je potrebný na zásobovanie väčších chladičov úplne nového motora V8, ktorý nahrádza 6,2-litrovú jednotku štandardného auta s výkonom 495 konských síl.

Menší motor s vyšším výkonom

Kryt motora upravili špeciálne pre model Z06, aby bol vždy pripravený vyraziť na trať. Vďaka novému, hlboko tvarovanému dizajnu, ktorý obsahuje dodatočnú tepelnú ventiláciu, dokáže motor pracovať oveľa efektívnejšie. K dispozícii máte v prípade modelu Z06 aj väčší zadný spojler, ktorý môže sedieť v dvoch rôznych polohách v závislosti od toho, koľko prítlaku práve potrebujete.

Samotný motor v skutočnosti ponúka menší objem ako 6,2-litrový V8 motor štandardného modelu Corvette. Z06 používa 5,5-litrový motor V8, ktorý poskytuje výkon 670 koní a krútiaci moment 623 Nm. To z neho robí najvýkonnejší motor V8 s prirodzeným nasávaním, aký bol kedy namontovaný v sériovom aute. Ide v podstate o vývoj rovnakého kľukového motora s plochou rovinou, aký sa vyskytuje v pretekárskom aute C8-R.

Neuveriteľné zrýchlenie

Výkon sa prenáša cez osemstupňovú dvojspojkovú prevodovku na zadné kolesá a Chevrolet tvrdí, že zrýchlenie Z06 z 0 na 100 km/h je impozantných 2,6 sekundy. Aj keď ponúka viac výkonu ako bežné auto, jeho maximálna rýchlosť je o necelé 2 km/h vyššia ako v prípade štandardného modelu. Maximálna rýchlosť tak dosahuje hodnotu okolo 310 km/h. Centrálny výfukový systém používaný v USA však musí kvôli emisným normám EÚ prejsť úpravami. Nakoľko by v takomto stave nespĺňal požadované parametre. Cena nového modelu Z06 začína v USA od 106 tisíc dolárov, čo je zhruba podľa aktuálneho kurzu takmer rovnaká suma aj v eurách.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokVolvo v novembri predstaví najbezpečnejšie auto na svete
Nasledujúci článokXPeng G9 schová do vrecka Teslu aj BMW iX, príde do Európy