Domov Elektromobilita Výrobu áut povyšuje na remeslo. Cadillac Celestiq je nádherná, ručne vyrábaná limuzína

Výrobu áut povyšuje na remeslo. Cadillac Celestiq je nádherná, ručne vyrábaná limuzína

Kedysi dávno, keď bola automobilka Cadillac na vrchole, bola považovaná za synonymum honosnosti, elegancie a luxusu. Postupom času však začala upadať a nedokázala sa vyrovnať automobilkám ako Bentley alebo Rolls-Royce. Dokáže Američanov spasiť nový Celestiq?

Cadillac novým modelom Celestiq sľubuje veľké veci a práve týmto modelom zavádza nový štandard automobilového luxusu. Technologicky najvyspelejší model automobilky je navrhnutý ako prvý, ultra-luxusný sedan na svete, ktorý stavia na inovatívne technológie. Dokonca sa spomína aj ručne vyrábané umenie. Pritom sa takmer vôbec nelíši od konceptu.

Cadillac Celestiq

Najdôležitejšie vozidlo značky

Samotná automobilka si je vedomá úpadku svojho postavenia na trhu automobilov, a tak považuje Celestiq za jeden z najdôležitejších modelov v celej histórii značky. Inšpirovali sa v každej ére svojho bohatého dedičstva, aby mohli vytvoriť to najpokrokovejšie a najluxusnejšie auto. Nová vlajková loď značky sa spolieha na čisto elektrický pohon. Kvalitu zabezpečí ručná výroba.

Cadillac Celestiq

Revolučná platforma

Nový Cadillac Celestiq stojí na revolučnej platforme Ultium. Táto architektúra pre elektromobily obsahuje 111 kWh batériu, ktorú kombinuje s dvojmotorovým pohonným systémom a pohonom všetkých štyroch kolies. Novinka produkuje výkon slušných 600 koní, čo je na luxusnú limuzínu viac než dostatok. Cadillac odhaduje celkový dojazd na jedno nabitie na 300 míľ (483 km). Veľmi zaujímavou hodnotou je aj tá o zrýchlení z 0 na 100 km/h. Nový Cadillac Celestiq to zvládne za 3,8 sekundy, čo je jeden z najlepších výkonov v tomto segmente automobilov. Samotný dojazd neustále vylepšuje aj rekuperácia, ktorá je až natoľko efektná, že novinka umožňuje aj jazdu len s jedným pedálom. Celkovo však automobil obsahuje až približne 300 patentových technológií, ktoré spríjemňujú a uľahčujú jazdu.

Cadillac Celestiq

Ako z budúcnosti

Pri navrhovaní nového modelu sa nekládol dôraz len na vyhovenie elektrickej platforme, ale cieľom bolo aj vyjadrenie maximálne luxusného a bezkonkurenčného prispôsobenia sa klientovi. Dokopy má nový model z dielne General Motors 115 dielcov vytlačených na 3D tlačiarni. Celestiq celkovo pôsobí enormne futuristicky. Dopomáhajú tomu aj 23-palcové disky kolies. Novinka má aj niekoľko inovatívnych dizajnových technológií, ako napríklad pevnú, presklenú strechu, ktorá dokáže meniť priepustnosť svetla v štyroch rôznych segmentoch.

Cadillac Celestiq

Art of Travel

Takto sa nazýva filozofia automobilky Cadillac, ktorou sa riadi prakticky celý interiér. Človeka okamžite očaria použité materiály a dielenské spracovanie. Automobilka sa spolieha aj na obrovskú mieru individualizácie, čím sa snaží dosiahnuť, že žiadne dva kusy nebudú rovnaké. Punc luxusu podčiarkuje aj digitálny prístrojový štít, ktorý je opticky prepojený s displejom infotainmentu, ktorý sa tiahne pozdĺž celej palubnej dosky. Pasažierov rozmaznávajú štyri samostatné kreslá, ktoré ponúkajú rovnaký komfort na každom sedadle.

Cadillac Celestiq

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNepodceňujte kvalitné svetlomety, v Hyundai sú teraz za výhodnejšiu cenu
Nasledujúci článokUž niet cesty späť. Elektrický Rolls-Royce Spectre sa predstavuje rok pred dokončením vývoja