Domov Elektromobilita Neue Klasse od BMW prináša nový pohľad na elektromobilitu

Neue Klasse od BMW prináša nový pohľad na elektromobilitu

Prichádza Neue Klasse! V rámci najnovšej štvrťročnej správy spoločnosť BMW oznámila, že na januárovom veľtrhu CES v americkom meste Las Vegas bude predstavený nový koncepčný automobil. Koncept nám poskytne ukážku budúcich elektromobilov BMW, ktoré nájdu svoje základy na vopred avizovanej a pripravovanej platforme s názvom Neue Klasse.

Podrobnosti o koncepte zostávajú zatiaľ veľmi limitované. BMW ale tvrdí, že auto s názvom „Vision Vehicle“ prinesie veľa noviniek do avizovanej Neue Klasse. To znamená, že môžeme očakávať podobné technické posuny ako priniesli aj predchádzajúce koncepty BMW Vision, ako napríklad Vision NEXT 100, i Vision Circular a M Vision NEXT.

Nižšie náklady a rýchlejšie nabíjanie

Nový koncept Vision Vehicle s najväčšou pravdepodobnosťou predstaví novú technológiu batérií BMW, ktorú ohlásili ešte v septembri tohto roka. BMW toto celé nazýva „round cell”, v preklade guľatá bunka. Ide o špeciálnu technológiu optimalizovanú pre už spomínanú platformu Neue Klasse. Nemecká firma uvádza 20-percentné zlepšenie hustoty energie, 30-percentné zvýšenie dojazdu a 30-percentné zvýšenie rýchlosti nabíjania. Zlepšený výkon tiež neprináša žiadne ďalšie náklady. BMW pritom tvrdí, že náklady na batériu sa v skutočnosti znížia až o 50 percent. To by mohlo viesť aj k optimalizácii cien.

S novou technológiou batérií na palube by pripravovaný koncepčný automobil mohol ponúknuť najväčší dojazd zo všetkých modelov BMW. Tento titul v súčasnosti zastáva BMW iX a jeho dojazd necelých 630 kilometrov. To by mohlo potenciálne znamenať maximálny dojazd cez zaujímavú hranicu 800 kilometrov. Pokiaľ ide o prvé sériové BMW, ktoré bude využívať platformu Neue Klasse, túto poctu získa plne elektrický nástupca úspešného radu 3.

Smelé plány a prísľub elektrickej budúcnosti

BMW tvrdí, že aktuálne ich predpovede naznačujú, že viac ako polovica celosvetového predaja automobilky bude pochádzať z batériových vozidiel. Pričom veľkú časť z nich predstavuje platforma Neue Klasse. Šesť tovární získa investície na výrobu novej batérie s okrúhlym článkom a tieto budú rozmiestnené po Európe, Číne a Amerike, aby sa znížili výrobné a dodacie náklady.

BMW sa tak chystá priniesť novinky, ktoré by mohli uľahčiť samotnej elektromobilite získať pevnejšiu pôdu pod nohami s lepším dojazdom a celkovo lepšou energetickou efektívnosťou. Či sa im to podarí, ukáže až samotná prax. Minimálne pozitívne znejú odhady a dáta, ktoré bavorská značka ponúkla. Snáď sa už čoskoro dozvieme viac.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokČínske elektromobily zaplavia aj Slovensko. Geely Geometry C kúpite už po Vianociach
Nasledujúci článokTEST Volvo XC40 Recharge Twin – minimalistický maximalista