Domov News Pre rodinu aj podnikanie. Ford E-Tourneo Custom odvezie v tichu až 8...

Pre rodinu aj podnikanie. Ford E-Tourneo Custom odvezie v tichu až 8 cestujúcich

Model E-Tourneo Custom patrí medzi jeden zo štyroch nových plne elektrických modelov od divízie Ford Pro, ktoré automobilka uvedie na európsky trh do roku 2024. Je určený pre bežných aj firemných zákazníkov, ponúka priestor až pre osem cestujúcich a dojazd do 370 km.

Nový Ford E-Tourneo Custom prináša celý rad praktických funkcií vrátane flexibilných zadných sedadiel namontovaných na koľajniciach, elektricky ovládaných bočných dverí, audiosystému Bang & Olufsen, digitálnych kariet namiesto kľúča, panoramatickej sklenenej strechy a inovatívneho sklápateľného volantu.

„Či sa chystáte na aktívny rodinný výlet cez víkend alebo chcete štýlovo, pohodlne a elegantne odviezť šéfa na letisko, čisto elektrická pohonná jednotka, pokročilé možnosti konektivity, špičkový dizajn a nové luxusné prvky modelu E-Tourneo Custom sú presvedčivou voľbou,“ povedal Haníš Schep, generálny riaditeľ divízie Ford Pro pre Európu.

Pohonná sústava

Ford E-Tourneo Custom využíva rovnakú technológiu batériových článkov s vysokou hustotou energie ako pickup Ford F-150 Lightning s využiteľnou kapacitou batérie 74 kWh, elektromotorom s výkonom 160 kW (218 k) a možnosťou jazdy s jedným pedálom. Na palube je prítomná trojfázová striedavá nabíjačka s výkonom 11 kW, pomocou ktorej možno batériu úplne nabiť za menej ako osem hodín. Nabitie z úrovne 15 na 80 % trvá približne 41 minút, a to pri využití jednosmernej rýchlonabíjačky s výkonom 125 kW. Prostredníctvom zásuvky v prednej časti kabíny sa dá odoberať výkon 2,3 kW, čo predstavuje ideálnu možnosť napájať digitálne zariadenia, náradie, prípadne športové náčinie alebo kempingové príslušenstvo mimo dosahu elektrickej siete. Automobil ponúkne zákazníkom maximálnu ťažnú kapacitu na úrovni 2 000 kg.

Ford E-Tourneo Custom

Tetris so sedadlami a batožinou

Nové sedadlá sú v porovnaní s predchádzajúcim modelom ľahšie. Sedadlá v druhom rade sú vybavené integrovanými bezpečnostnými pásmi. To znamená, že zmena konfigurácie kabíny vrátane usporiadania pre šesťčlennú posádku sa dá vykonať rýchlejšie a jednoduchšie. Na všetkých troch sedadlách v druhom rade, ako aj na dvoch krajných sedadlách v treťom rade, sú k dispozícii body ISOFIX na ukotvenie detskej sedačky. Koľajnice s polohami na aretáciu sú upevnené na podlahe v zadnej časti kabíny. Ako býva dobrým zvykom, sedadlá sa dajú v prípade potreby úplne vybrať. Tri sedadlá v druhom rade sa posúvajú nezávisle od seba, zatiaľ čo sedadlá v treťom rade sú delené v pomere 2 : 1.

Ford E-Tourneo Custom

Bezdotykové ovládanie bočných dverí

Elektricky ovládané posuvné bočné dvere sú vybavené ovládaním bez rúk. Cestujúci ich tak môže otvoriť pohybom nohy vedľa predného kolesa, napríklad keď nesie v rukách ťažké predmety. Tepelný komfort posádky zabezpečí trojzónová klimatizácia s elektronickou reguláciou teploty vzduchu či vyhrievané sedadlá vpredu a krajné sedadlá v druhom rade. Vo výbave sa nachádza tiež audiosystém Bang & Olufsen so 14 reproduktormi a subwooferom umiestneným vzadu, ambientné osvetlenie či bezdrôtová nabíjacia podložka pre mobilné zariadenia. Ford vyvinul nový systém digitálneho kľúča, ktorý by mal byť podľa plánu dostupný v roku 2024. Využíva technológiu NFC a inšpiroval sa kľúčovými kartami v hoteloch. Majitelia môžu namiesto objemnej kľúčenky nosiť tenkú, vodeodolnú kartu. Prínosom to môže byť pre firemných zákazníkov, keď vozidlo používa viac vodičov.

Ford E-Tourneo Custom

Spaľovacie motory aj plug-in hybrid

Okrem elektrickej verzie sa od druhej polovici budúceho roka začne predávať aj Tourneo Custom PHEV využívajúci paralelný hybridný systém skladajúci sa z 2,5-litrového benzínového motora pracujúceho v Atkinsonovom cykle, elektromotora a akumulátora s využiteľnou kapacitou 11,8 kWh vystačujúcim na elektrický dojazd približne 50 km. Ford Tourneo Custom sa bude ponúkať aj s najnovšou generáciou naftových motorov EcoBlue s výkonom 136 k, 150 k alebo 170 k v kombinácii s osemstupňovou automatickou prevodovkou alebo šesťstupňovou manuálnou prevodovkou.

Executive, Electric | Ford Pro’s All-New E-Tourneo Custom

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAbarth 500e oficiálne: agilné elektro so zvukom benzínu
Nasledujúci článokPonuka aj dopyt po najžiadanejších jazdených autách na zimu opäť rastie

1 COMMENT

Comments are closed.