Domov News Valtteri Bottas na pozvanie spoločnosti ORLEN Benzina navštívil Slovensko

Valtteri Bottas na pozvanie spoločnosti ORLEN Benzina navštívil Slovensko

Sieť čerpacích staníc ORLEN Benzina pozvala na Slovensko fínskeho závodného jazdca Valtteriho Bottasa, ktorý od tohtoročnej sezóny Formule 1 háji farby tímu Alfa Romeo F1 Team ORLEN. S médiami a fanúšikmi sa stretol v sobotu 26. novembra na čerpacej stanici ORLEN Benzina v Šamoríne.

Aktívni piloti F1 neprichádzajú na Slovensko často, teda aspoň nie tou oficiálnou cestou. Pre fínskeho majstra volantu to bola jeho prvá návšteva Slovenska. Pre nabitý program po skončení sezóny 2022 sa však u nás Valtteri Bottas dlho nezdržal, ešte v ten istý deň odletel do Fínska za svojou rodinou.

Fúzy a dlhé vlasy

Na jeho vizáž s fúzmi nie sme z F1 úplne zvyknutí, no Valtteri sa pripojil k charitatívnej iniciatíve Movember bojujúcej proti rakovine prostaty. Prišiel v dobrej nálade, z jeho slov bolo cítiť, že prestup do stajne Alfa Romeo mu pomohol najmä psychicky. „Tento rok to bolo trochu odlišné. Mal som pozíciu akejsi autority či lídra. Tlak zvonka na mňa bol menší, ale vždy ho cítim,“ povedal Bottas. Za volantom Mercedesu vyhral 10 Veľkých cien, 67-krát stál na pódiu a získal 2 tituly vicemajstra sveta. Túto sezónu zaznamenal najlepší výsledok v Imole, kde skončil piaty. Inak sa pohyboval skôr v strede štartového poľa.

Túži Alfu Romeo posunúť vyššie

Aj vďaka nemu však Alfa Romeo skončila na 6. mieste v pohári konštruktérov, čo je za štyri sezóny Alfy Romeo v kolotoči F1 doteraz najlepší výsledok. „Môj prvý rok s tímom bol naozaj dobrý, so silným začiatkom a trochu náročnejšou druhou časťou sezóny, ale celkovo nad očakávania. Duch v tíme je vynikajúci, môžeme byť hrdí na našu prácu a to nám pomôže pokračovať v našom postupe v budúcom roku. V roku 2023 sa máme na čo tešiť a ja sa nemôžem dočkať, až opäť začneme.“ Psychickú pohodu mu dodáva aj fakt, že na rozdiel od Mercedesu má s Alfou Romeo dlhodobý kontrakt.

Valtteri Bottas na Slovensku

Ak sa chce Alfa Romeo posunúť na budúci rok vyššie, bude musieť poraziť minimálne jeden z pätice tímov Red Bull, Mercedes, Ferrari, Alpine alebo McLaren. Túto sezónu ich od piatej priečky delilo priepastných 104 bodov, ale Bottas je optimista. „Vďaka novým pravidlám je pretekanie tesnejšie. Verím, že v najbližších rokoch sa monoposty k sebe ešte viac priblížia. Som rád aj za rozpočtový strop, menším tímom dáva šancu pobiť sa o dobrý výsledok.“

Trpí ofidiofóbiou?

Pretekanie je jeho vášňou. Z hrôzostrašných kolízií, akú napríklad prežil jeho tímový kolega Kua-Ju Čou v Silverstone, strach nemá. „Ak by som sa bál, tak by som zostal doma. Za volantom musíte popierať zákony fyziky, nie svoje vlastné. Viac sa bojím hadov,“ dodal zo žartu. Jeho najväčší sen zostáva rovnaký – túži sa stať majstrom sveta.

Valtteri Bottas na Slovensku

Ako malý chlapec obdivoval Miku Häkkinena. Tomu sa podarilo stať sa majstrom sveta dvakrát. Bottas v budúcom roku začne už svoju jubilejnú 10. sezónu v F1. Doteraz sa postavil na štart rovných 200 Veľkých cien a získal celkovo 1787 bodov. Málokto vie, že je držiteľom rýchlostného rekordu v F1 počas závodného víkendu. Na okruhu v Baku to v roku 2016 rozbehol na rýchlosť až 378 km/h. Odvtedy nik iný rýchlejšie v F1 nešiel.

Valtteri Bottas na Slovensku

Kde ešte uvidíte skutočný monopost F1?

Skupina ORLEN tento rok vystupovala ako jeden z hlavných sponzorov tímu Alfa Romeo. ORLEN Benzina je súčasťou skupiny ORLEN Unipetrol, ktorá patrí do nadnárodnej skupiny ORLEN a prevádzkuje najrozsiahlejšiu sieť čerpacích staníc v Českej republike. Celkom ORLEN Benzina v Česku prevádzkuje 427 čerpacích staníc a má trhový podiel 23 %. V roku 2019 vstúpila na slovenský trh. V súčasnosti má ORLEN Benzina vo svojej sieti na Slovensku 49 staníc, do konca budúceho roka by ich malo byť až 100. Aktuálne je možné na čerpacej stanici v Šamoríne vidieť originál náhradného monopostu tretieho jazdca tímu – Poliaka Roberta Kubicu. Od 30. novembra do 7. decembra bude monopost vystavený na čerpacej stanici ORLEN Benzina na Prešovskej 14 v Ľuboticiach.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKoncern Volkswagen čelí v Číne problémom, čo sa tam deje?
Nasledujúci článokNanášanie M pruhov na BMW 3.0 CSL je hotová veda