Domov News Budova, ktorá predbehla dobu. Centrála BMW je architektonickým unikátom

Budova, ktorá predbehla dobu. Centrála BMW je architektonickým unikátom

Sídlo spoločnosti BMW Group s visutou konštrukciou je dodnes jednou z najinovatívnejších technických stavieb povojnového obdobia. Štyri valce sú totiž zavesené na strešnej krížovej oceľovej nosníkovej konštrukcii a pri jej stavbe bolo použitých niekoľko inovatívnych metód.

Budova totiž nebola stavaná zdola nahor ako to obvykle býva, ale horné poschodia boli najskôr postavené na zemi a až potom hydraulicky vyzdvihnuté na masívnej „vežovej šachte“ zo železobetónu a dokončené v niekoľkých segmentoch.

budova

Dominanta Mníchova

Sídlo BMW Group bolo hotové v auguste 1972 a vyrástlo oproti slávnemu olympijskému areálu. Administratívnu budovu navrhol rakúsky architekt Karl Schwanzer. Stala sa z nej celosvetovo významná nadčasová ikona, ktorá ovplyvnila nielen automobilku, ale aj celé mesto Mníchov. Vďaka svojej pôsobivej fasáde, vizionárskej konštrukcii a priestorovému poňatiu spája táto „visutá veža“ jedinečným spôsobom vizuálnu strohosť s konštrukčnou a funkčnou logikou.

V rokoch 1970 až 1972 vznikla budova v Mníchove iba za 26 mesiacov. Výstavba si vyžiadala 3,5 milióna hodín a podieľalo sa na nej 500 staviteľov, 200 architektov, inžinierov a projektantov. Na budove sa nachádza viac ako 3 000 fasádnych prvkov, ktoré boli zhotovené v Európe vtedy nepoužívanou japonskou technikou liateho hliníka.

budova

Ako to celé začalo?

V roku 1968 vyhlásila spoločnosť BMW AG architektonickú súťaž na návrh novej administratívnej budovy. Aby Schwanzer presvedčil predstavenstvo BMW, dozornú radu a významných akcionárov, postavil v ateliéroch Bavaria Film model jedného kompletného poschodia v tvare štvorlístka v mierke 1:1. V decembri toho istého roku mu vedenie BMW zadalo zákazku na výstavbu nového sídla. Na tvorbe Schwanzerovej scény a na natáčaní klipu sa podieľal aj scénograf Rolf Zehetbauer, ktorý v roku 1973 získal Oscara za výtvarnú réžiu k filmu Kabaret.

budova

Schwanzerov životný príbeh sfilmujú

„He Flew Ahead“ je názov celovečerného filmu o architektovi Karlovi Schwanzerovi. V hlavnej úlohe sa predstaví herec Nicholas Ofczarek. Režisér Max Gruber vytvoril film na objednávku Martina Schwanzera, zosnulého syna Karla Schwanzera, a Karlovej vnučky Caroline. Ako napovedá podtitul „Architektonická báseň“, ide o netradičný prístup k výnimočnej osobnosti, ktorá chápala architektúru ako zhmotnenú poéziu.

Karl Schwanzer sa narodil 21. mája 1918 vo Viedni. V nej v roku 1940 dokončil štúdium architektúry na technickej univerzite. Vlastný ateliér si otvoril v roku 1947. Spočiatku pracoval na menších projektoch, no vďaka úspechoch v medzinárodných súťažiach získaval postupne uznanie v celej Európe. V roku 1959 sa stal profesorom na Viedenskej technickej univerzite a neskôr učil aj na univerzitách v Budapešti či Saudskej Arábii. Jeho posledným projektom sa stala budova rakúskeho veľvyslanectva v Brazílii. V roku 1975 spáchal samovraždu.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článok7 inovácií, ktoré by mohol dostať sériový Hyundai IONIQ 7
Nasledujúci článokKríza či recesia? Slovákov sa zrejme netýka, áut nakupujeme stále viac