Domov News Prekvapenie? Európskym Autom roka 2023 sa stal Jeep Avenger

Prekvapenie? Európskym Autom roka 2023 sa stal Jeep Avenger

60. ročník prestížnej ankety Car of the Year ovládol zástupca koncernu Stellantis.

Ide o historicky vôbec prvé víťazstvo značky Jeep v tejto súťaži. Avenger je zároveň prvým elektromobilom značky Jeep, ktorý bol špeciálne navrhnutý pre potreby európskeho trhu. O víťazovi tento rok rozhodovala porota zložená z 59 motoristických novinárov pochádzajúcich z 23 krajín. Kým Česko v tejto ankete má svojho zástupcu, Slovensko nie. V predchádzajúcom roku zvíťazila v ankete Kia EV6.

Do súťaže bolo spočiatku zaradených 27 automobilov, ktoré splnili všetky stanovené podmienky. Z nich porota tajným hlasovaním zvolila sedem finalistov. Z pôvodnej 27-čky bolo 10 elektromobilov, do finále sa dostali 4 z nich. Minulý rok ich tam bolo až 6. Výsledky sa doteraz oficiálne vyhlasovali na ženevskom autosalóne, ale keďže ten tento rok nahradí autosalón v Katare, organizátori sa rozhodli vyhlásenie presunúť na bruselský autosalón.

Jeep Avenger

Kompletné výsledky

Jeep Avenger vyhral vcelku suverénne. Získal 328 bodov. Na druhom mieste skončil Volkswagen ID. Buzz s 241 bodmi, tretie miesto obsadil ďalší elektromobil – Nissan Ariya s 211 bodmi.

Poradie Automobil Počet bodov
1. Jeep Avenger 328
2. VW ID. Buzz 241
3. Nissan Ariya 211
4. Kia Niro 200
5. Renault Austral 163
6. Peugeot 408 149
7. Subaru Solterra/Toyota bZ4X 133

V slovenskej ankete Auto roka 2023 Jeep Avenger nebol ani nominovaný. Nesplnil totiž základnú podmienku, a to začiatok predaja v rámci roka 2022. Zatiaľ totiž nepoznáme ani jeho slovenské ceny. Medzi 7 finalistami slovenskej ankety sa nachádzajú tieto vozidlá: Alfa Romeo Tonale, Citroen C5 X, Dacia Jogger, Honda Civic, Kia Niro, Peugeot 408 a Toyota Corolla Cross. Víťaza by sme mali spoznať 23. januára.

Jeep Avenger

Ponúkne aj spaľovacie motory

Jeep Avenger je postavený na koncernovej podvozkovej platforme e-CMP, na ktorej stoja aj Opel Mokka-e alebo Peugeot e-2008. Na rozdiel od týchto elektromobilov Avenger ponúkne aj verziu s pohonom všetkých kolies. Jeho dojazd je na úrovni 400 km, v meste dokonca až 550 km. Automobil sa vyrába v Poľsku a neskôr by mali na trh prísť aj verzie s čisto spaľovacími pohonnými jednotkami i plug-in hybrid. Okrem koncernových súrodencov bude najvážnejším konkurentom Avengeru elektrická Kona od Hyundaiu. Avenger by však v tomto súboji mal mať navrch, pretože zatiaľ žiadne kompaktný elektrický mestský crossover neponúka pohon všetkých kolies.

Jeep Avenger

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.7 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokWuling Bingo Electric – čínsky “chrobák” je hotový, zaujať chce najmä dámy
Nasledujúci článokHodíme výstražný trojuholník do koša? Toto ho môže nahradiť

1 COMMENT

  1. […] Porota zložená z 15 motoristických novinárov, vrátane nášho redaktora Petra Kríža, za najlepšie auto roka 2023 zvolila Hondu Civic. Kritériá hodnotenia sú rovnaké ako v prípade európskej ankety Car of the Year. Jej výsledky sa zvykli vyhlasovať v predvečer ženevského autosalónu, ale keďže medzinárodná automobilová výstava bola presunutá do Kataru, víťazný automobil bol tento rok vyhlásený na autosalóne v Bruseli. Európskym autom roka 2023 sa stal Jeep Avenger. […]

Comments are closed.