Domov News Peugeot do 2 rokov predstaví 5 nových elektromobilov

Peugeot do 2 rokov predstaví 5 nových elektromobilov

Peugeot spúšťa projekt E-LION. Poznáme prvé informácie o elektrickej a udržateľnej budúcnosti automobilov značky Peugeot, ktorá bude od roku 2030 predávať výlučne elektromobily.

Za dva roky uvedie Peugeot na trh päť čisto elektrických vozidiel. Ide o elektrické modely 308, 308 SW, 408, 3008 a 5008. Pohon elektrických automobilov 308 a 308 SW je už známy. Budú vybavené elektromotorom s výkonom 156 koní. Vďaka nízkej spotrebe energie len 12,7 kWh/100 km by mali disponovať dojazdom 400 km.

Veľkou novinkou na tento rok bude uvedenie nového hybridného pohonu, ktorý sa postupne objaví v takmer všetkých modelových radoch francúzskej značky. Systém Peugeot Hybrid 48V pozostáva z novej generácie benzínového motora PureTech s výkonom 100 alebo 136 koní spojeným so 6-stupňovou elektrifikovanou dvojspojkovou prevodovkou (E-DCS6), ktorá obsahuje elektromotor s výkonom 21 kW. Vďaka batérii, ktorá sa dobíja počas jazdy, ponúka táto technológia zvýšený krútiaci moment v nízkych otáčkach a 15-percentné zníženie spotreby paliva. Pri jazde v meste tak môže hybridný systém pracovať viac ako 50 % času v elektrickom režime. To by malo radikálne znížiť celkovú spotrebu aj emisie.

Peugeot

Predĺženie životnosti vozidiel

Poznáme aj prvé dôležité informácie o E-3008. Premiéra tohto automobilu je naplánovaná na druhú polovicu tohto roka. Pôjde o prvý sériový Peugeot postavený na podvozkovej platforme STLA Medium. Dojazd by mal presiahnuť hranicu 700 km. Peugeot E-5008 by mal nasledovať potom o niekoľko mesiacov neskôr.

Peugeot sa bude snažiť výrazne predĺžiť životnosť svojich elektrických vozidiel. Kým priemerná životnosť vozidla so spaľovacím motorom je približne 15 rokov, budúce elektromobily by mali vydržať v priemere 20-25 rokov. Kľúčovými prvkami dosiahnutia tohto ambiciózneho cieľa bude zvoliť adekvátnu podvozkovú platformu, architektúru karosérie, schopnosť renovovať a recyklovať kľúčové časti vozidla pomocou použitia recyklovaných súčiastok, jednoduché obnovenie častí, ktoré sa najviac opotrebúvajú (ako napríklad čalúnenie sedadiel) a pravidelné aktualizácie softvéru umožňujúce pridávanie nových funkcií bez komplikovaných zásahov do vozidla.

Peugeot

Dostupná elektromobilita pre každého

V budúcich vozidlách sa Peugeot taktiež zameria na zníženie hmotnosti, zníženie vytvoreného odpadu a zníženie spotreby drahocenných energií. Uvedené dosiahne napríklad navrhovaním tenších sedadiel, používaním vzduchom prešívaných látok, tvarovaných tkanín, surovým povrchovým úpravám, vzdaním sa používania zliatin alebo chrómu a lepšou elektrickou účinnosťou.

Čo sa týka dostupnosti elektrických vozidiel, aj tu sa Peugeot snaží nájsť riešenie. Napríklad programami Peugeot As You Go a Peugeot Your Way. Peugeot As You Go je program prenájmu vozidla bez časovej viazanosti s mesačnými platbami, ktorý sa odvíja od počtu najazdených kilometrov. Tento program už funguje vo Francúzsku. Napríklad mesačný prenájom elektrického modelu 208 stojí 150 eur. V rámci tohto balíka môže užívať najazdiť 500 km. Podľa potreby je možné dokúpiť ďalšie kilometre, a to za cenu 0,07 €/km. Táto iniciatíva sa v dohľadnej dobe rozšíri aj na ďalšie európske trhy. Peugeot Your Way je program jednej mesačnej platby zahŕňajúcej lízing vozidla, všetok servis a údržbu, poistenie a dokonca aj nabíjanie. Na rozdiel napríklad od mobilného telefónu však zákazníci nebudú viazaní dlhodobým záväzkom. Ak sa zmenia okolnosti, môžu svoje auto vylepšiť alebo ho jednoducho odovzdať späť.

Peugeot

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAko by vyzerali autá, keby Ferdinand Porsche ešte žil? Vision 357 dáva odpoveď
Nasledujúci článokAudi activesphere concept nemá obrazovky ani tlačidlá, využíva technológiu rozšírenej reality

1 COMMENT

  1. […] nasledujúcich dvoch rokoch plánuje Peugeot uviesť na európsky trh päť elektrických vozidiel. Je teda veľmi […]

Comments are closed.