Domov News Koľko stojí poistenie luxusných vozidiel? Z tých súm sa vám zatočí hlava

Koľko stojí poistenie luxusných vozidiel? Z tých súm sa vám zatočí hlava

Neoddeliteľnou súčasťou každého automobilu je jeho poistenie. Pri bežných vozidlách, akých sa u nás predávajú tisíce, pravdepodobne máte aspoň približnú predstavu o cenách poistenia. Tušíte však, koľko stojí poistenie áut od prémiových značiek?

Existujú dva druhy poistenia auta – povinné zmluvné poistenie (PZP) a havarijné poistenie. Podľa zákona musí mať PZP každé auto, ktoré je prihlásené na dopravnom inšpektoráte. Toto poistenie kryje zodpovednosť vodiča za spôsobené škody na zdraví alebo majetku poškodeného. Teda v prípade škodovej udalosti alebo dopravnej nehody, zabezpečí náhradu škody poisťovňa, v ktorej má vinník uzatvorené zákonné poistenie. Škoda vzniknutá na samotnom vozidle vinníka nehody zo základného PZP nie je hradená. Ale vodiči si v rámci povinného zmluvného poistenia môžu uzatvoriť rôzne voliteľné pripoistenia, ktoré kryjú poškodenia auta, ku ktorým prišlo napríklad pri zrážke so zverou, následkom živelnej udalosti a v iných situáciách.

Povinné zmluvné poistenie

Cena PZP je pre každého vodiča iná. Poistenie je individuálny produkt, a to znamená, že konečná výška poistného sa odvíja od tzv. segmetačných kritérií. Poisťovne zohľadňujú napríklad vek a bydlisko držiteľa vozidla, jeho doterajšiu škodovosť, značku, objem a výkon motora a veľa ďalších. Preto sa v každej poisťovni môžete stretnúť s inou cenou PZP.

Najjednoduchším spôsobom, ako sa dopátrať k najlacnejšej ponuke je online porovnanie cien PZP. Stačí zadať EČV alebo VIN auta a parametre daného automobilu sa načítajú automaticky, prípadne môžete údaje doplniť manuálne. Následne je potrebné vyplniť informácie o držiteľovi auta a kalkulačka vám vygeneruje prehľad dostupných ponúk, pričom porovná ceny všetkých poisťovní na Slovensku. Takýmto spôsobom môžete každý rok ušetriť aj niekoľko desiatok eur, pretože keď na konci poistného obdobia nebudete spokojný s novou cenou PZP, stačí opäť využiť kalkulačku zákonného poistenia a vybrať si výhodnejšie poistenie. Takto sa dá ľahko prísť na to, že aj v prípade luxusných a prémiových vozidiel je možné uzatvoriť najlacnejšie povinné zmluvné poistenie už od 146 € resp. 162 €.

Aby ste mali lepšiu predstavu, vybrali sme 7 rôznych vozidiel, vrátane elektromobilov. V abecednom poradí vyzerajú ich ceny PZP nasledovne:

Automobil Cena PZP
Audi R8 V10 od 162,23 €
BMW i7 od 157,73 €
Ferrari Roma od 146,04 €
Ford Mustang Mach-E od 153,11 €
Mercedes-AMG G 63 od 162,23 €
Nissan GT-R od 153,11 €
Porsche Cayenne Turbo GT od 162,23 €
poistenie
Havarijné poistenie

Odporúča sa, aby vozidlá mali komplexnú poistnú ochranu, teda nielen zákonné poistenie, ale aj havarijné poistenie, známe aj ako KASKO. Určovanie konečnej výšky poistného pri havarijnej poistke prebieha podobne ako pri PZP. Zohľadňuje sa viacero kritérií, pričom je veľmi dôležité správne nastavenie poistnej sumy. Auto sa, samozrejme, dá havarijne poistiť aj online, s výnimkou automobilov, ktorých poistná suma prevyšuje 150.000 €. V takom prípade sa poistka dojednáva individuálne.

Uvedené sumy sú len orientačné, ale získate aspoň približnú predstavu o tom, koľko stojí KASKO pre tieto typy áut.

Automobil Poistná suma Cena KASKO Poznámka
Audi R8 V10 217.000 € 14.900 € individuálne
BMW i7 180.000 € 12.400 € individuálne
Ferrari Roma 260.000 € 25.300 € individuálne
Ford Mustang Mach-E 89.000 € 1.470 € online
Mercedes-AMG G 63 230.000 € 15.800 € individuálne
Nissan GT-R 120.000 € 2.365 € online
Porsche Cayenne Turbo GT 150.000 € 2.230 € online

Pripomíname, že pre účely tohto porovnania sme vždy zohľadnili ceny havarijného poistenia s komplexným krytím všetkých rizík tzv. all risk (kryté je riziko havárie, krádeže, živlu, a vandalizmu). Z tabuľky jednoznačne vyplýva, že akonáhle poistná suma vozidla presiahne hranicu 150.000 €, pri havarijnom poistení sa držiteľ buchne po vrecku. Ide však o luxusné a športové autá, ktoré by takúto komplexnú poistnú ochranu určite mali mať.

poistenie

GAP

Okrem toho za zváženie určite stojí aj GAP poistenie, ktoré je možné dojednať samostatne alebo ako súčasť havarijného poistenia. Je potrebné brať do úvahy, že KASKO kryje riziká len do výšky všeobecnej (trhovej) ceny vozidla v čase poistnej udalosti a zároveň sa poistné plnenie znižuje o sumu dojednanej spoluúčasti. GAP poistením je krytá 100 % hodnota vozidla, za ktorú bolo kúpené ako nové. Táto poistka teda zabraňuje prudkému poklesu hodnoty automobilu počas prvých rokov po jeho zakúpení.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.3 / 5. Počet hodnotení 12

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST BMW X1 – nič mu nechýba, je prakticky dokonalé
Nasledujúci článokMercedes-AMG One sa nástupcu nedočká