Domov News Vedeli ste to? Nemeckí sánkari ladia formu prostredníctvom technológií od BMW

Vedeli ste to? Nemeckí sánkari ladia formu prostredníctvom technológií od BMW

Nemecká federácia bobov, sánok a skeletonu (BSD) už od roku 2010 pracuje s podporou BMW. Pri sánkovaní sa technologický transfer z automobilového výskumu, vývoja a výroby zameriava na dátami riadenú optimalizáciu komplexného systému sánok a športovcov.

Konkrétne ide o meracie a simulačné metódy, ktoré sánkarom poskytujú nové možnosti pre individuálny vývoj a nastavenie ich saní, ako aj pre identifikáciu ideálnej stopy. Tento postup je už mnoho rokov pevnou súčasťou vývoja vozidiel a používa sa v motoristických pretekoch. Spoločnosť BMW Group a zväz BSD spolupracujú od roku 2016 na úprave tejto technológie pre sánkovanie.

Idú na to vedecky

Špeciálne senzory nainštalované v saniach zaznamenávajú množstvo dynamických údajov na vytvorenie presnej rekonštrukcie tratí na ľadovej dráhe. Spolu s na mieru šitým vyhodnocovacím softvérom tvoria jadro inovatívneho projektu. V tejto súvislosti spája svoje skúsenosti športovca bývalý juniorský majster sveta v sánkovaní Dr. Julian von Schleinitz so svojimi odbornými znalosťami dátového vedca v spoločnosti BMW Group. Na základe rokmi nazbieraných údajov vyvinul softvér, ktorý umožňuje určiť ideálnu pretekársku stopu a optimalizovať materiál a nastavenie športového vybavenia.

BMW

Technologické znalosti a know-how BMW sú pre nás mimoriadne cenné,“ hovorí sánkar Felix Loch. „Analýza založená na dátach je toho vynikajúcim príkladom. Výsledok sánkarských pretekov ovplyvňuje množstvo premenných. Systém merania a analýzy od BMW odhaľuje mnohé komplikované súvislosti a na základe údajov nám dáva šancu vyvinúť účinnejšie riešenia, ktoré sa následne premietajú do lepších výsledných časov.“

Tvorba simulačného modelu

Hodnotenie poskytnuté softvérom BMW Data Coach môže odhaliť veľa detailov, ktoré by inak mohli uniknúť aj skúsenému trénerovi ako napríklad drobné chyby športovca, pretekárska dráha, ktorá je čo i len o chlp rýchlejšia, alebo nepatrné rozdiely medzi rôznymi nastaveniami sánok.

Súbor údajov narastá s každou jazdou. To prináša stále presnejší simulačný model, ktorý dokáže predpovedať použitie nových komponentov a nastavení, alebo skúmať pracovné hypotézy. To zase umožňuje vykonávať efektívnu virtuálnu simuláciu mnohých verzií v komplexnom systéme sánok a športovcov, prípadne identifikovať a odporúčať aj tie najmenšie úpravy. V sánkovaní sa totiž počíta každý drobný detail. V konečnom dôsledku ide o šport, v ktorom sa po preťatí cieľovej čiary zobrazuje čas v tisícinách sekundy.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMaserati oslavuje 75. výročie limitkou PrimaSerie
Nasledujúci článokChlípni taxikári dostali od Boltu po prstoch