Domov News XPeng G9 – SUV z Číny, ktoré zaútočí na Európu

XPeng G9 – SUV z Číny, ktoré zaútočí na Európu

Európa dostane ďalšie čínske SUV. Šanghajská značka XPeng potvrdila špecifikácie a európske ceny pre svoju novú vlajkovú loď. Ide o SUV s názvom G9. Toto auto začne brázdiť vybrané európske cesty od septembra.

Nový model XPeng G9 zdieľa základy so sedanom P7. Model G9 dostane aj najnovšie aktualizácie pre rýchlejšie nabíjanie. SUV je dlhé 4,8 metra, teda o niečo dlhšie ako BMW iX3 a Kia EV6. Disponuje aj väčším rázvorom kolies, ktorý meria 2 998 mm.

XPeng G9

Rýchle nabíjanie a slušný dojazd

Dodáva sa v troch konfiguráciách. Štandardný rad má jeden motor namontovaný vzadu a batériu s nominálnou kapacitou 78,2 kWh (okolo 75 kWh použiteľných). XPeng tvrdí, že to stačí na dojazd WLTP 460 km. Motor produkuje 308 koní a krútiaci moment 430 Nm, vďaka čomu vozidlo s hmotnosťou 2 235 kg zrýchli z 0 na 100 km/h za 6,4 sekundy. Maximálna rýchlosť nabíjania je 260 kW.

Existujú však ďalšie dve verzie G9 s väčšou batériou s kapacitou 98 kWh (93 kWh použiteľných). Verzia so zadným pohonom dokáže prejsť až 570 kilometrov na jedno nabitie a ponúka aj o niečo vyššiu maximálnu rýchlosť nabíjania než verzia s pohonom oboch náprav. Maximálne nabíjanie sa pohybuje na úrovni 300 kW. XPeng tvrdí, že nabije zhruba 100 kilometrov dojazdu za niečo viac ako 5 minút. Celkové nabíjanie z 10 na 80 % potrvá zhruba 20 minút.

XPeng G9

Zábava na palube

G9 AWD Performance má medzitým rovnakú batériu a rýchlosť nabíjania, ale má ďalší predný motor s kombinovaným výkonom 543 koní a krútiacim momentom 717 Nm. Dokáže dosiahnuť rýchlosť 100 km/h za 3,9 sekundy. To však obmedzuje dojazd, ktorý v tomto prípade atakuje hranicu 520 kilometrov na jedno nabitie.

XPeng predstavuje model G9 ako súpera pre prémiové SUV modely. Interiér dostal veľa zaujímavých technológií, čo by malo prispieť k odlišnosti od nemeckej konkurencie. K dispozícii je 10,25-palcový digitálny prístrojový panel, ale celkovo palubnej doske dominuje dvojica 14,96-palcových displejov infotainmentu. Ľavá obrazovka slúži pre všetkých cestujúcich, ale panel na pravej strane využíva technológiu filtrovania, aby zostal pre vodiča stlmený. XPeng chce priniesť maximálnu zábavu posádke počas jazdy bez negatívnych vplyvov na vodiča.

XPeng G9

Európu vezmú útokom

XPeng sa rozhodol prísť s modelom G9 na trhy v Nórsku, Švédsku, Dánsku a Holandsku. Ceny začínajú na sume 57 990 eur, pričom sa môžu vyšplhať až na 71 990 eur za G9 AWD Performance. XPeng prezentuje bohatú základnú výbavu, takže možností navyše má byť relatívne málo. Prvky ako panoramatická presklená strecha po celej dĺžke, tepelné čerpadlo, vyhrievané a ventilované predné sedadlá, vyhrievané zadné sedadlá, vyhrievaný volant a mäkké zatváranie dverí patria do štandardnej výbavy.

Očakáva sa, že XPeng sa zameria na svoje počiatočné trhy v EÚ. Ako súčasť svojho úvodného európskeho programu uvedenia na trh XPeng potvrdil, že G9 a aktualizovaný model P7 dostanú štandardne päťročnú, plne prenosnú záruku. Táto sa však predĺži na sedem rokov pre všetky objednávky prijaté odteraz do konca roku 2023.

XPeng G9

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTouareg je už vyše 20 rokov súčasťou slovenskej ekonomiky, čaká ho ďalší facelift
Nasledujúci článokElektromobily budeme vidieť častejšie. GM podpísalo dohodu s Netflixom