Domov News Smart #3 vpláva ako šťuka do vôd SUV kupé

Smart #3 vpláva ako šťuka do vôd SUV kupé

Nový Smart #3 sme už videli na únikoch patentových obrázkov. Toto je však prvý reálny pohľad na nové plne elektrické kupé-SUV. Jeho úplné odhalenie je naplánované na 18. apríla na Auto Shanghai v Číne.

Smart sa zaviazal vyrábať výlučne elektrické autá. Model #1 pôsobí ako prvý model v novom dizajnovom jazyku pre rad EV, ktorý sa má predávať spolu s existujúcimi modelmi EQ fortwo a EQ fortwo cabrio. Model #1 sa dostane k zákazníkom v lete, pričom Smart #3 príde s kožou na trh v priebehu roku 2024.

Podkúri aj Enyaqu?

Model s označením #3 zapadne do triedy SUV segmentu C s karosárskym štýlom kupé-SUV. Mal by konkurovať napríklad modelom ako Škode Enyaq Coupe, Volkswagenu ID.5 a pripravovanému BMW iX2. Smart, teraz spoluvlastnený spoločnosťami Geely a Daimler, má mať dokonca konkurenciu od materskej spoločnosti Mercedes v podobe modelu Mercedes-Benz EQA.

Hoci #3 je z hľadiska veľkosti o triedu vyššie ako #1, očakávame tu veľa technologických noviniek. Detaily o interiéri modelu #3 ešte presne nepoznáme, ale s najväčšou pravdepodobnosťou tam nájdeme centrálny 12,8-palcový dotykový displej spojený s 9,2-palcovým full HD digitálnym prístrojovým štítom a 10-palcovým head-up displejom. Balík „Advanced Driver Assistance System“ má zahŕňať schopnosť autonómneho riadenia úrovne 2. Táto úroveň ponúka adaptívny tempomat s technológiou stop and go, asistenta udržiavania v jazdnom pruhu, asistenta mŕtveho uhla, asistenta jazdy po diaľnici a v dopravnej zápche, automatické parkovanie a adaptívne diaľkové svetlá.

Paralela s modelmi EQ

Čo sa týka vonkajšieho dizajnu, tieto nové náčrty potvrdzujú, že nedávne homologizačné úniky zostanú verné konečnému produkčnému dizajnu #3. Pre tento model sa rozhodli dizajnéri prijať jemnú evolúciu nového dizajnového jazyka vyvinutého Gordenom Wagenerom. Ladné tvary a zadné svetlá po celej šírke majú istý nádych odpozeraný od Mercedesu EQ. Asi neprekvapí, že Wagener zodpovedal aj za niektoré z plne elektrických modelov Mercedesu EQ.

Možno však najzaujímavejším aspektom uniknutého auta budú jeho rozmery. Smart #3 meria 4,4 metra do dĺžky, jeho šírka dosahuje 1,8 metra a výška 1,6 metra. K dispozícii dostanú zákazníci aj predĺženú verziu s dĺžkou 4,5 metra.

Brabus si nenechá ujsť príležitosť

Na verejnosť sa dostali aj predbežné technické a výkonnostné špecifikácie. Do ponuky sa dostanú dve výkonové verzie. Prvá, slabšia s výkonom 154 koní a druhá, výkonnejšia s výkonom 268 koní. Výkonnejší variant by mal zdieľať motor s modelom #1. Model #3 by mal využívať platformu SEA vyvinutú spoločnosťou Geely. Ide o rovnakú platformu ako v prípade modelu #1, ale aj kompaktného SUV od Volva. Volvo predstavilo tento plánovaný model počas premiéry novej vlajkovej lode značky, elektrického SUV EX90.

Poďľa všetkého sa dočkáme aj modelu od Brabusu. Pre porovnanie Smart #1 Brabus prichádza s dvoma motormi a výkonom 422 koní. Krútiaci moment dosahuje hodnotu 543 Nm. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h zvládne pod štyri sekundy.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHyperscreen á la Porsche. Cayenne bude mať vpredu tri obrazovky
Nasledujúci článokLamborghini Revuelto má štyri motory a vyše tisíc koní