Domov Elektromobilita Tesla Model Y kraľuje Európe. Veľké zníženie cien zafungovalo

Tesla Model Y kraľuje Európe. Veľké zníženie cien zafungovalo

Tesla Model Y
Foto: Tesla

Elektrická Tesla Model Y sa stala najpredávanejším autom v Európe a prekonala aj lacnú Daciu Sandero. Za jej úspechom hľadajte najmä veľké zníženie cien.

Vo februári 2023 bol Model Y najpredávanejším autom Európy, kedy tesne porazil obľúbenú Daciu Sandero. Elektromobil vtedy zaznamenal predaje v počte 18 153 kusov, čo bolo len o 79 viac ako zaznamenal rumunský hatchback. V marci však predaje Modelu Y vyleteli do stratosféry. S takmer 40-tisíc predanými kusmi deklasovala Sandero a za prvý štvrťrok tohto roka sa tak dostala na celkové prvé miesto. Tesla Model Y je po troch mesiacoch s 65 051 predanými kusmi aktuálne najpredávanejším autom na starom kontinente. Druhé miesto patrí práve Dacii Sandero s 57 982 predanými vozidlami.

Veľké znižovanie cien zabralo

Tesla posledné mesiace znižuje ceny ako na bežiacom páse a „výpredaj“ neobišiel ani Európu. Ten začal v januári tohto roka, kedy cenovka Modelu Y klesla z pôvodných cca 53-tisíc eur na 44 890 eur. Aktuálne sa však cena za najlacnejší variant dostala na hodnotu len 39 990 eur. Záujem o elektromobil bol preto enormný a predaje v posledných dvoch mesiacoch rástli raketovým tempom.

Tesla Model Y cena

Zníženie cien sa však týkalo aj iných modelov, čim sa americkej automobilke podarilo v marci zvýšiť svoj celkový predaj až o 43 %. Za prvý štvrťrok sú čísla Tesly ešte priaznivejšie, nakoľko predaje narástli o 58 percent na 93 714 predaných kusov. Jej najväčším európskym hitom je práve spomínaný Model Y, ktorý vyrába v Berlíne. Jeho týždenná produkcia tu údajne dosiahla 5-tisíc kusov, pričom v pláne je navýšenie až na 10-tisíc vozidiel za týždeň.

Tesla predáva viac, no zarába menej

Agresívna marketingová kampaň, ktorá dostáva konkurenciu pod tlak, zrejme tak skoro neskončí. Elon Musk totiž potvrdil ochotu aj naďalej obetovať zisk výmenou za vyšší objem predajov. „Dospeli sme k názoru, že presadzovanie vyšších objemov a väčšej flotily je tou správnou voľbou oproti nižšiemu objemu a vyššej marži. Očakávame však, že naše vozidlá budú časom schopné generovať značný zisk prostredníctvom autonómie,“ povedal Musk na štvrťročnom vyhlásení o zisku. Zároveň dodal, že ich svetová produkcia by mala tento rok dosiahnuť 1,8 až 2 milióny vozidiel, čo je oproti 2022 (1,4 mil. áut) výrazný nárast.

Pokles cien a zvýšenie predajov znamená, že tržby Tesly v prvom kvartáli síce narástli o 24 % na 23,3 miliardy dolárov, no čistý príjem klesol o 24 percent na 2,5 miliardy dolárov. Automobilka zároveň uviedla, že nižšiu ziskovosť majú na svedomí aj vyššie náklady na suroviny, logistiku a nedostatočné využitie nových tovární.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutomotive News Europe
Predchádzajúci článokTEST Renault Austral 1,3 TCe – Francúzi to Nemcom opäť natreli
Nasledujúci článokCitroen C3 Hybrid Air: čo sa stalo s autom s pohonom na stlačený vzduch?