Domov Elektromobilita Milujete mačky? Čínska značka Ora potom bude vašou voľbou

Milujete mačky? Čínska značka Ora potom bude vašou voľbou

Čínska automobilka Ora prichádza do Európy. Vlna zdražovania nových automobilov, rovnako aj všeobecný nárast cien, je situácia, s ktorou sa Európa musí popasovať. A tak vzniká priestor pre značky z ďalekej Číny. Niektoré sú seriózne a niektoré trošku bizarné. Ak milujete mačky, značka ORA bude tou vašou.

Na európskom trhu s automobilmi sa aktuálne nachádza čoraz viac výrobcov z Ázie. Nemyslíme tie klasické japonské či kórejské značky, ale značky pochádzajúce z Číny. Medzi ne sa rozhodla zaradiť aj značka Ora, patriaca pod koncern s názvom Great Wall Motor. Táto značka sa špecializuje na výrobu elektromobilov a svoj vstup do Európy sa rozhodla zahájiť, paradoxne, cez bývalého člena EÚ – Veľkú Britániu.

Lacnejšie než konkurencia

V Británii už aktuálne automobilka ponúka kompaktný elektrický model, ktorý veľkostne môžeme zaradiť napríklad k Renaultu Megane E-Tech alebo koncernovému VW ID.3. Špecialitkou automobilky Ora je však záľuba v mačkách. Možno aj preto nesie tento kompaktný elektromobil názov Funky Cat. Posuňme sa však od mena ku konkrétnym faktom. Automobil má 48 kWh batériu, ktorá umožňuje dojazd okolo 310 kilometrov.

Okrem pomerne špecifického vzhľadu ponúka aj priestorný interiér. V ňom nájdeme napríklad 10,25-palcový displej infotainment systému. Vďaka svojim kompaktným rozmerom ide o pomerne dobrú voľbu do mesta. Cenovka tohto modelu sa v prípade Británie začína tesne pod úrovňou 32 tisíc libier. Ak to porovnáme so spomínanou konkurenciou, ide o podstatne nižšiu vstupnú investíciu.

Všade samé mačky

Späť k mačacej téme. V portfóliu značky nájdeme aj menší model s názvom Black Cat, ktorý sa tak nejak podozrivo podobá na Hondu e, rozmerovo je však o niečo väčší. Celková dĺžka vozidla dosahuje 3,5 metra a vďaka nízkej hmotnosti sa v meste nestratí. Nepotrebuje ani nijak zásadný výkon. V prípade tohto modelu sa výkon dostal na hodnotu 48 koní. Za energiu zodpovedá batéria s kapacitou 33 kWh, ktorá umožní dojazd na úrovni zhruba 300 kilometrov.

V ponuke ešte nájdeme aj model s názvom White Cat, v prípade ktorého ide o niečo väčšieho súrodenca modelu Black Cat. White Cat disponuje väčšou, 38 kWh batériou a výkonom 61 koní. Ďalšími mačkami do pelechu značky Ora sú modely Punk Cat a dvojfarebná verzia Ballet Cat. Tento model sa až veľmi podozrivo podobá na dobre známy VW Beetle. Asi aj preto čínska značka nehodlá poslať tento model na skusy do Európy, pretože by to tak trochu smrdelo žalobou zo strany koncernu VW.

Potrápi aj Teslu?

Aktuálne najväčším želiezkom v ohni má byť model Lightning Cat, ktorý vytvorí konkurenciu pre modely Hyundai Ioniq 6, Kia EV6 alebo Tesla Model 3. Lightning Cat má 82 kWh batériu a pohon oboch náprav. Výkon 408 koní a krútiaci moment na úrovni 680 Nm dostane tento model z 0 na 100 km/h za zhruba 4 sekundy. K dispozícii bude aj verzia s pohonom prednej nápravy, tam však výkon poklesne na 205 koní. Dojazd však narastie na slušných 705 km.

Značka Ora má pomerne smelé plány. Chce totiž expandovať z Británie rovno do Nemecka, kde by chcela tento rok predať zhurba 6 tisíc kusov svojich automobilov. Ak sa to čínskej značke podarí, pravdepodobne budú nasledovať aj ďalšie trhy. A možno už čoskoro stretnete nejakú „čínsku mačku“ aj na našich cestách.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVolant v strede a šialené kolesá. Alpine A290_β ukazuje budúcnosť hothatchov
Nasledujúci článokTo najlepšie bez strechy? Nové Porsche 718 Spyder RS