Domov News Inštruktor z BMW roztrieskal XM Red Label. Chcel predbehnúť Lamborghini

Inštruktor z BMW roztrieskal XM Red Label. Chcel predbehnúť Lamborghini

Pokus o rekord na Pikes Peak nevyšiel.

Nie každý pokus o rekord skončí úspechom. V BMW chceli s modelom XM Red Label prekonať najrýchlejší čas na Pikes Peak, no miesto toho opúšťal nemecký mastodont americký kopec na odťahovke.

Nemecká automobilka BMW pred niekoľkými týždňami oficiálne predstavila variant XM Red Label, ktorý sa stal najvýkonnejším sériovým modelom v dejinách značky. Kombinuje benzínový motor V8 s elektromotorom a ide o novú vlajkovú loď BMW. Systémový výkon hybridného SUV dosahuje až 550 kW (748 k), čím štandardné XM prekonáva o 70 kW (95 k). Hodnota maximálneho krútiaceho momentu taktiež vzrástla, a to o 200 Nm, čím sa Red Label dostal na rovných 1 000 Nm. Tie prenáša na vozovku pohon 4×4 s označením M xDrive.

Napriek tomu, že váži vyše 2 700 kg, z nuly na sto dokáže zrýchliť len za 3,8 sekundy, pričom s balíčkom M Driver’s Package dosiahne maximálnu rýchlosť až 290 km/h. Ide tak o jedno z najrýchlejších SUV na svete, čo chceli Nemci ukázať aj na legendárnom Pikes Peak.

Pokus o rekord skončil nehodou

BMW totiž chcelo s modelom XM Red Label pokoriť rekord medzi produkčnými SUV na najznámejších pretekoch do vrchu na hore Pikes Peak. 101. ročník tomuto pokusu viac než prial. Poveternostné podmienky boli ideálne a trať rýchla, no BMW to nedokázalo zúžitkovať. Miesto rekordu totiž XM Red Label skončilo rozbité a na odťahovom vozidle. Za volantom sedel Matt Mullins, inštruktor autoškoly BMW Performance Driving School, ktorý sa pri nehode našťastie nezranil, no auto bolo viac menej na odpis. Svedčí to o tom, že každý pokus o najrýchlejší čas na ktorejkoľvek trati na svete je vykúpený špičkovým výkonom testovacieho jazdca, ktorý preň neraz riskuje zdravie, či dokonca život.

Pikes Peak Live presented by Mobil 1

Čo sa presne stalo a čo mohlo byť príčinou nehody, doteraz nevieme. Živý prenos totiž haváriu nezachytil a bližšie informácie neposkytlo ani samotné BMW. Automobilka pre magazín Motor1 ponúkla nasledujúce vyjadrenie: „Naše nádeje na rekordnú jazdu s BMW XM bohužiaľ ukončil incident počas pretekov. Jazdec Matt Mullins je sklamaný, no bez zranení. Teraz sa sústredíme na opätovnú prípravu vozidla a plánovanie ďalšieho pokusu o rekord neskôr v lete.

Rekordérom ostáva Urus

Kráľom hory Pikes Peak medzi SUV tak aj naďalej ostáva Lamborghini Urus Permormante, ktoré v roku 2022 stanovilo rekord s hodnotou 10 minút a 32,06 sekúnd. Očakávalo sa však, že BMW XM Red Label ho pravdepodobne prekoná. Lambo totiž na rozdiel od BMW XM nedisponuje hybridným pohonom. Elektromotor na rozdiel od spaľovacieho motora neovplyvňuje nadmorská výška. V záverečných sekciách, ktoré sa nachádzajú vyše 4 000 metrov nad morom, by malo hybridné XM jednoznačnú výhodu.

101. ročník pretekov na Pikes Peak však nebol pre BMW úplným sklamaním. Veterán Rhys Millen totiž dosiahol na BMW M8 čas 10 minút a 12,024 sekúnd, čím vytvoril nový rekord medzi produkčnými autami.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.4 / 5. Počet hodnotení 16

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJMobil 1 / Youtube
Predchádzajúci článok777 Hypercar – 7 kusov, 7 miliónov a tá rýchlosť…
Nasledujúci článokCaterham Project V je ultraľahký zábavný elektromobil

1 COMMENT

Comments are closed.