Domov News BMW XM Label Red je najsilnejšie sériové BMW v dejinách

BMW XM Label Red je najsilnejšie sériové BMW v dejinách

Len niekoľko mesiacov po spustení výroby BMW XM predstavuje BMW M vlajkovú loď prvého vysokovýkonného automobilu s elektrifikovaným pohonom. BMW XM Label Red spája systém M HYBRID s mimoriadnym výkonom a špeciálnymi dizajnovými prvkami. Je to najvýkonnejší model BMW M, aký bol kedy vyrobený.

BMW XM Label Red reaguje na potreby a túžby globálnej cieľovej skupiny individualistov – zákazníkov so záľubou v extrovertnom životnom štýle a s vášňou pre maximálny výkon v automobile, ktorý presahuje tradičné konvencie. Výroba v americkom meste Spartanburg sa začne v auguste 2023. Na rovnaký čas je naplánovaná aj exkluzívna edícia vrcholného modelu limitovaná na 500 exemplárov s matným lakom BMW Individual Frozen Carbon Black.

BMW XM Label Red oslávi svoju svetovú premiéru na medzinárodnom autosalóne Auto Shanghai už tento mesiac. Čína predstavuje popri USA a Strednom východe jeden z najdôležitejších predajných regiónov modelu BMW XM Label Red.

BMW XM Label Red

So systémovým výkonom zvýšeným na 550 kW (748 koní) prekonáva nový vrcholný model štandardnú verziu BMW XM vyrábanú od decembra 2022 o 70 kW (95 koní). Systémový krútiaci moment vzrástol o 200 Nm a teraz vrcholí na hodnote 1 000 Nm. Výkon prenáša na cestu pohon všetkých kolies M xDrive. V spojení so špecifickým naladením technológie podvozka a rýchlo pôsobiacim, vysoko presným pohonom a ovládaním podvozka to vytvára nový zážitok z výkonu s dynamikou a agilitou na úplne inej úrovni.

BMW XM Label Red

Motor V8 s technológiou M TwinPower Turbo a s klasickým vysokootáčkovým charakterom

Systémový výkon modelu BMW XM Label Red vytvára benzínový motor V8 v tandeme s elektromotorom. Maximálny výkon 430 kW (585 k) produkuje pri 5 600 ot./min. Najvyšší krútiaci moment dosahuje hodnotu 750 Nm, čo predstavuje nárast o 100 Nm oproti verzii motora v štandardnom modeli BMW XM a je k dispozícii v extrémne širokom pásme od 1 800 do 5 400 ot./min.

BMW XM Label Red

Športový výfukový systém modelu BMW XM Label Red s dvoma elektronicky ovládanými a plynule nastaviteľnými klapkami poskytuje bohatý zvukový sprievod k výkonu motora s odhodlaním a energiou, ktorá sa doteraz s osemvalcovým agregátom bežne nespájala. Veľmi výrazný zvuk motora vychádza cez dva páry dvojitých koncoviek, pričom jednotlivé koncovky sa nachádzajú nad sebou.

Elektromotor s inovatívnym stupňom predradenia

Elektromotor prispieva k maximálnemu systémovému výkonu modelu BMW XM Label Red silou 145 kW (197 koní) a vyvinie krútiaci moment 280 Nm. Stupeň predradenia patentovaný automobilkou BMW sa používa na zvýšenie krútiaceho momentu produkovaného motorom na efektívne maximum 450 Nm na vstupnom hriadeli z motora do prevodovky. Týmto spôsobom dokáže kompaktný elektromotor poskytnúť také zvýšenie krútiaceho momentu, ktoré by sa normálne dalo dosiahnuť len s použitím oveľa väčšej a ťažšej jednotky.

Zlepšený nárast výkonu vyplývajúci z predradenia rotora elektromotora pred vstupný hriadeľ prevodovky zreteľne cítiť tak pri zrýchľovaní z miesta, ako aj pri prudkom zrýchlení počas jazdy. V kombinácii s upraveným nárastom výkonu motora V8 to vytvára výkon hodný vzácnej autority a postoja. Model BMW XM Label Red potrebuje na šprint z 0 na 100 km/h iba 3,8 sekundy. Jeho maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 250 km/h, no na požiadanie dodávaný balík M Driver’s Package ju zvýši na 290 km/h.

BMW XM Label Red

Okrem elektrického posilňovacieho efektu pri akcelerácii plní elektromotor aj podpornú úlohu pri stálom zaťažení, čím pomáha zvyšovať účinnosť spaľovacieho motora. Lítium-iónová batéria vyniká vysokou hustotou energie na úrovni článku a batérie a poskytuje 25,7 kWh využiteľnej energie. To umožňuje dojazd na čisto elektrický pohon do vzdialenosti 75 – 83 kilometrov. Model BMW XM Label Red tak môže absolvovať nielen jazdy po meste, ale aj za jeho hranicami bez lokálnych emisií a takmer potichu. V čisto elektrickom režime dosahuje vozidlo najvyššiu rýchlosť 140 km/h.

BMW XM Label Red

Integrované ovládanie priečnej dynamiky

Štandardná výbava modelu BMW XM Label Red zahŕňa adaptívne M odpruženie Professional s elektronicky riadenými tlmičmi a aktívnou stabilizáciou nakláňania s funkciou Active Roll Comfort na elimináciu nakláňania karosérie na jednej strane vozidla, ako aj Integrálne aktívne riadenie. Brzdový systém M Sport využíva vpredu šesťpiestikové brzdy s pevným strmeňom a vzadu jednopiestikové brzdy s plávajúcim strmeňom. Spolupracuje s najnovšou generáciou integrovaného brzdového systému, ktorý vytvára precízne nastavenú brzdnú silu spojením rekuperácie a tradičnej trecej brzdy, pričom vodičovi poskytuje možnosť dvoch úrovní nastavenia citlivosti brzdového pedála.

Centrálne riadenie dynamiky ovláda systém pohonu všetkých kolies M xDrive, športový diferenciál M Sport, aktívnu stabilizáciu nakláňania karosérie a ovládacie systémy riadenia vrátane technológie obmedzovania preklzu kolies priamo pri aktívnom člene integrovanom priamo do riadenia motora a funkcie Performance Control.

BMW XM Label Red

Extrovertný dizajn

Štýlovo aj technicky sa verzia BMW XM Label Red posúva na ešte exkluzívnejšie územie. Svalnaté proporcie dynamického vozidla sa zbližujú s extrovertným dizajnom exteriéru s veľkými plochami, jasnými líniami a vzhľadom prednej časti vyhradeným pre luxusné modely automobilky BMW. Tu sa nachádzajú špeciálne dizajnové akcenty, ktoré podčiarkujú jedinečný charakter verzie BMW XM Label Red ako vozidla zameraného na dosahovanie najvyšších výkonov.

Charakteristický znak predstavuje červený pásik v metalíze Toronto Red, pričom v ponuke sa nachádza aj možnosť jeho voľby v čiernej farbe. Použitie červenej farby sa týka aj označenia modelov a vložiek kolies. BMW XM Label Red štandardne jazdí na 21-palcových diskoch kolies z ľahkej zliatiny. Rám mriežky chladiča BMW M a prvky difúzora dostali povrch vo vysokolesklej čiernej farbe.

BMW XM Label Red

Spektrum odtieňov exteriérových lakov dostupných pre nový model zahŕňa jednu bežnú a osem metalických verzií. Zákazníci si môžu vybrať aj z viac ako 50 špeciálnych lakov z ponuky BMW Individual vrátane nového zeleného laku Urban Green, modrej metalízy Petrol Mica, zelenej metalízy Anglesey Green a fialovej metalízy Sepia. Záujemcovia o model BMW XM Label Red majú od začiatku objednávok k dispozícii novú funkciu BMW Individual Visualizer, aby im pomohla s procesom výberu laku. Vozidlo sa v zákazníkom zvolenej farbe mimoriadne realisticky zobrazuje na pozadí BMW M Town. Tu ho možno sledovať z rôznych uhlov, ako aj pomocou 360-stupňového videa.

Len 500 kusov

Verzia limitovanej edície BMW XM Label Red, z ktorého celosvetovo vznikne len 500 exemplárov, posúva faktor exkluzivity na ešte vyššiu úroveň. Červená metalíza Toronto Red na ráme obličiek BMW M a vložka zadného difúzora vytvárajú ďalšie dizajnové prvky, ktoré sa spájajú s lakom karosérie čiernej metalickej farby BMW Individual Frozen Carbon Black.

Čierno-červená farebná schéma prináša vizuálne príťažlivú a športovú atmosféru aj do interiéru. Výrazný plastický strop a obloženie stĺpikov karosérie dostanú čierne povrchy. Červená farba sa nachádza na kosoštvorcových horných častiach operadiel a integrovaných opierok hlavy sedadiel vodiča a spolujazdca, ako aj vonkajších zadných sedadlác. Celok dopĺňa červené kontrastné prešívanie na čiernych plochách sedadiel, prístrojovej dosky, obloženia dverí a stredovej konzoly a rovnako červené akcenty na výduchoch klimatizácie. Vo vnútri limitovanej edície verzie Label Red nájdu zákazníci pod ovládacím displejom plaketu s nápisom 1 z 500.

BMW XM Label Red

M Lounge v zadnej časti

Veľkorysý pocit priestoru, kvalitné materiály a extravagantný dizajn premieňajú zadnú časť modelu BMW XM Label Red na exkluzívny priestor M Lounge. Na požiadanie dodávané vyhrievané operadlá, ktoré zasahujú až do bokov kabíny, ako aj vankúše z kože Merino s červeným kontrastným prešívaním a znakom XM, ponúkajú cestujúcim luxusnú úroveň pohodlia. Plasticky spracovaný strop je jedinečný svojou trojrozmernou hranolovou štruktúrou, okrajom v štýle fotomontáže a 100 LED osvetľovacími jednotkami. Náladové osvetlenie, štvorzónová automatická klimatizácia, ozvučenie Harman Kardon Surround Sound System a Travel & Comfort System tvoria súčasť štandardnej výbavy, zatiaľ čo zoznam prvkov dodávaných na požiadanie zahŕňa ozvučenie Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System s 1 475 W zosilňovačom a so štyrmi ďalšími reproduktormi v priestore strechy.

BMW XM LABEL RED.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokForce Citiline je 10-miestne SUV s bubnovými brzdami a výkonom 90 koní
Nasledujúci článokVolvo XC40 Recharge a C40 Recharge dostali “upgrade”