Domov News Sedeli sme v novom Mini Cooper. V štandardnej výbave má psa

Sedeli sme v novom Mini Cooper. V štandardnej výbave má psa

Svojho miláčika si budete môcť dať ako tapetu na displej multimediálneho systému. Zaujme tiež ambientné osvetlenie, aké nenájdete na žiadnom inom aute na svete.

Na súkromnom podujatí v nemeckom Garchingu neďaleko Mníchova sme mali možnosť prvýkrát nastúpiť do kabíny novej generácie Mini Cooper. Dizajnéri sa pri navrhovaní interiéru vrátili ku koreňom prvého Mini. Architektúra novinky aj pôvodného modelu je vlastne totožná – volant, kruhový prístroj v centre a niekoľko tlačidiel pod ním. Akurát že v prípade nového Cooperu je do multimediálneho systému integrovaných podstatne viac funkcií.

V kabíne nás však zaujala v prvom rade iná vec – ani Cooper novej generácie nedostane skutočný head-up displej premietajúci údaje o jazde na čelné sklo, ale falošnú náhradu prostredníctvom vysúvateľného sklíčka. Je tomu tak z prostého dôvodu – dizajnéri automobilu chceli ponechať charakteristické zaoblenie čelného skla a na takýto sklon skla jednoducho premietať jazdné údaje dobre nejde. Nie je to teda vec šetrenia, ale umenie možného. Aj po toľkých rokoch zostane Cooper v mnohých veciach ovplyvnený originálom, tvarom čelného okna nevynímajúc.

Ďalšia vec, čo sme si okamžite všimli, sú nové materiály a čalúnenia sedadiel, palubnej dosky či obkladoch dverí. Väčšina z nich je vyrobená z recyklovaných materiálov či morského odpadu. Je to paradoxné, že svetové oceány sme si zasvinili odpadom, ktorý teraz budeme musieť strpieť v autách v záujme trvalej udržateľnosti.

Unikátne osvetlenie

Nový je tiež volant, s výraznými “opierkami” na palce a analógovými tlačidlami. Je trojramenný, aj keď jedno “rameno” tvorí prvok z látky. Zaujímavé je podsvietenie častí palubnej dosky, ktoré vytvára akési ornamenty. LED diódy sa nachádzajú pod látkovým čalúnením palubovky a na strope sú umiestnené malé projektory, ktoré svietia zvrchu nadol. Farba a vzory sa menia podľa zvoleného režimu centrálnej okrúhlej obrazovky. Ide o jedinečný prvok, ktorý zatiaľ v žiadnom inom aute nenájdete.

Ústredným prvkom kabíny je veľká okrúhla obrazovka, ktorá už aj konečne zobrazuje údaje v kruhu. Kým predchádzajúce vozidlá mali v kruhu zabudované obdĺžnikové displeje, teraz je displej skutočne okrúhly a vypĺňa celý priestor kruhu. Nemôžeme tak hovoriť o uhlopriečke obrazovky, ale jej priemere, ktorý je 9,4 palca. Táto obrazovka bude súčasťou štandardnej výbavy všetkých verzií.

Mini Interaction Unit a pes Spike

Multimediálny systém používa operačný systém s názvom Mini Interaction Unit. Ponúka na výber z niekoľkých grafických tém, ktoré zmenia vzhľad obrazovky a prispôsobia tomu aj vnútorné osvetlenie. Jedným z režimov je Timeless, ktoré prenesie posádku do čias pôvodného Mini Cooper. Atraktívny je aj individuálny režim, v ktorom si na displej môžete preniesť nejakú vašu obľúbenú fotografiu partnera, detí či domáceho miláčika. Podobne ako v prípade napríklad Instagramu, systém potom zistí hlavnú farbu z fotografie a rozšíri ju na celú obrazovku. Čo sa týka konektivity Apple CarPlay alebo Android Auto, tie sa kvôli technickým obmedzeniam budú stále zobrazovať len v obdĺžnikovom rámčeku.

Mini Cooper

Hlasovým asistentom a parťákom posádky bude vtipný pes s menom Spike. Akým spôsobom ju bude zabávať a na aké povely bude poslúchať, zverejníme o niekoľko dní neskôr. Nový Cooper sa bude predávať už len výhradne v trojdverovej verzii. Kompletné podrobnosti o ňom odhalí Mini už čoskoro.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTradičná britská automobilka je na tom zle, musí prepúšťať
Nasledujúci článokNovinky z Affalterbachu – Mercedes-AMG GLC 43 a 63