Domov News Škoda Kamiq očami dizajnéra: k high-tech vzhľadu nás inšpiroval krištáľ

Škoda Kamiq očami dizajnéra: k high-tech vzhľadu nás inšpiroval krištáľ

Najmenšie SUV českej značky, model Kamiq, prešiel faceliftom. Jeho pozmenený dizajn opisuje jeden z dizajnérov, Dalibor Pantůček.

Suverenitu a SUV charakter vozidla podčiarkuje vo facelifte vertikálna architektúra spolu s robustnými nárazníkmi,“ začína opis dizajnu novej Škody Pantůček. Nové sú oba nárazníky a Škoda Kamiq dostala predovšetkým novú výraznú čelnú masku chladiča a nové svetlomety. „Maska je vyššia a širšia, aby pôsobila celkovo dominantnejším dojmom. Dôležité pre jej výraz sú nové vertikálne rebrá v dvojitom usporiadaní. Maska tak pôsobí veľkorysejším dojmom.“ Maska so svojim výrazom sa teda viac blíži väčším SUV súrodencom Karoq a Kodiaq.

Škoda Kamiq

Svetlomety ako šperk

Svetlomety dostali nové proporcie. Kamiq si naďalej ponecháva dvojité vertikálne usporiadanie svetiel typické pre SUV-čka mladoboleslavskej automobilky. Horná časť so svetlometmi pre denné svietenie je teraz po facelifte užšia a dodáva autu viac hi-tech vzhľad. „Využili sme tu našu obľúbenú tému českého krištáľu, kde elementy denného svietenia majú podobu určitých trojrozmerných krištáľových kameňov a pôsobia na vozidle ako šperk,“ vysvetľuje Dalibor Pantůček detail grafiky predných svetiel.

Voliteľne môžete mať Full LED Matrix modul. Táto časť svetlometu tiež dostala zaujímavé elementy grafiky v pyramidálnej štruktúre, čo opäť podporuje dojem šperku,“ hovorí Dalibor Pantůček. Zároveň vertikálne usporiadanie svetlometov spolu s vyššou pozíciou na prove podčiarkujú onen SUV vzhľad. Robustné nárazníky potom prispievajú k tomu, že sú svetlomety a s nimi všetky funkčné elementy lepšie chránené. „Cieľom bolo, aby nárazníky auta pôsobili viac protektívne,“ komentuje Pantůček zmenu.

Škoda Kamiq

V nasávacej časti má nárazník novú mriežku, ktorá vzhľadom voľne nadväzuje na väčšie SUV rodiny Škoda, tak aby bol dizajn konzekventný. Robustný spojler v spodnej časti má tri otvory, čo je ďalší typický znak SUV vozidiel Škoda. Hlavné nasávanie je rozdelené horizontálne robustnými vzperami, ktoré vizuálne celku dodávajú na pocite stability. Mnoho týchto detailov je pri modeloch s výbavou Monte Carlo v typickom čiernom lesklom prevedení. Štandardné verzie využívajú kombináciu chrómu a matných strieborných častí.

Zadná časť

Keď dnes na ceste z diaľky vidím doterajšie prevedenie modelu Škoda Kamiq zozadu, hovorím si, že pôsobí veľmi suverénnym širokým dojmom. Faceliftom sme sa rozhodli práve tento charakter podporiť,“ začína Pantůček popisovať zadné partie vozidla. Nová svetelná výrazná signatúra je rozdelená do segmentov a spolu s odrazkami v tvare L utvára typickú signatúru v tvare písmena C. Proporcie signatúry sú nižšie, opticky viac vytiahnuté do krajov a znova aj čo najvyššie od cesty, aby vynikla robustnosť auta.

Škoda Kamiq

Nárazník dostal nový difúzor s prepracovanejším vzhľadom. Jeho prevedenie v spodnej časti evokuje riešenie troch otvorov rovnako ako vpredu. Je tu aj mriežka s rovnakou štruktúrou. Prípadné ťažné zariadenie, ktoré si môže zákazník objednať, je potom do nárazníka integrované tak, že na prvý pohľad nie je nič poznať. Tvar difúzora sa nemení, či už auto ťažné zariadenie má, alebo nie. Samozrejmosťou pri modernizovanom modeli Kamiq je aj nová paleta kolies.

Materiály z recyklovaných surovín aj moderné digitálne displeje

V interiéri kladie nová Škoda Kamiq dôraz na použitie ekologických materiálov, ktoré sú ľahšie recyklovateľné a častejšie pochádzajú z recyklovaných surovín. Zásadná bola aj ergonómia. Zákazníci ocenia ovládanie klimatizácie pomocou tlačidiel a otočných ovládačov. To ale neznamená, že by Kamiq vynechával moderné riešenia. Naopak, tie sú teraz štandardom, už základné prevedenie vozidla má digitálny prístrojový panel (štandardne 8 palcov, voliteľne 10,25 palca) alebo infotainment s dotykovou obrazovkou (8,25 a voliteľne 9,2 palca). Celkovo sa dá vyberať z troch úrovní výbav a šiestich prevedení interiéru.

Škoda Kamiq

Škoda Kamiq má pod kapotou motory 1,0 a 1,5 TSI z generácie evo2. Samozrejmosťou je rad jazdných asistentov, štandardom sú Front Assist s detekciou chodcov, Lane Assist, rozpoznávanie dopravných značiek a asistent pre manévrovanie. Voliteľne môže Kamiq dostať Side Assist, adaptívny tempomat alebo adaptívny Lane Assist. Dvere batožinového priestoru môžu byť voliteľne ovládané elektricky a v takom prípade nechýba ani možnosť funkcie virtuálneho pedála pre ich ľahké otvorenie pohybom nohou pod nárazníkom. Viac sme sa technike Škody Kamiq venovali TU.

2024 Škoda Scala a Škoda Kamiq - PRVÉ DOJMY

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.4 / 5. Počet hodnotení 8

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJŠkoda Storyboard
Predchádzajúci článokNová Insignia? Opel Experimental niečo naznačuje
Nasledujúci článokPočet ojazdených áut v ponuke sa zvyšuje, rastú ale aj ich ceny