V našej rubrike sa tentokrát pozrieme na zrejme najobávanejšieho bossa podsvetia, Mikuláša Černáka.

Počas svojej bohatej mafiánskej kariéry vystriedal niekoľko motorov. Medzi jeho prvý kus patrí stará dobrá Škoda Favorit. Viac sa však zameriame na jeho honosnejšie auto, Alpinu B12.

Prvá Černákova vražda bola údajne bez jeho vedomia. Netušiac, čo sa stane, išiel v roku 1992 údajne s Alojzom Házym zlikvidovať Ladislava Bojkúna. Černák sa neskôr priznal, že pomáhal pri zakopávaní mŕtvoly. Počet vrážd vykonaných, či objednaných Černákom by sme nevedeli spočítať ani na dvoch rukách.

Postupne sa Černák stal veľmi rešpektovaným bossom v slovenskom podsvetí. Jeho kariéra (ne)skončila v roku 1997, keď sa Miki dostal do väzenia. Spoza mreží už natrvalo nevyšiel. Bývalý predseda vlády, Mikuláš Dzurinda, sa vyjadril, že Černák už z basy ani nevyjde. Asi to tak aj bude, keďže o podmienečné prepustenie môže požiadať po odpykaní 25 rokov z doživotného trestu. V jeho prípade to bude v roku 2023. Veľký počet vrážd, ktoré má Černák na svedomí, ho predurčuje k zvyšku života za mrežami.

Z Alpiny B12 bolo vyrobených len 57 kusov a jeden z nich patril práve Černákovi. Podkladom Alpiny B12 5,0 bolo BMW 750i. Pod kapotou mala 5,0 litrový dvanásťvalec s výkonom 350 koní. Interiér bol zrejme najluxusnejší v Černákovej dobe. Býčia koža s motívom značky Alpina, plne vyhrievané sedačky boli elektricky nastaviteľné. Medzi pozitíva Alpiny patrila dvojzónová klimatizácia, elektrické strešné okno s elektricky ovládateľnými záclonami zadného okna.

Maximálna rýchlosť automobilu bola na úrovni 280 km/h. Na 100 km/h zrýchlila z nuly za 6.9 sekúnd. Vylepšenia boli vykonané aj v menších detailoch. Úprava sa dá pozorovať na prahoch či nárazníkoch. Alpinu B12 viezli 20″  mnoholúčové kolesá.

Interiér nezaostáva za ostatnými luxusnými faktormi auta. Plne vyhrievané kreslá s pamäťovým sedením či vylepšený audiosystém dodal Alpine nový nádych.

Černák pred jeho premiérovým procesom začal rozpredávať majetok. Okrem čerpacej stanice, fitnescentra či penzión sa do jeho zoznamu dostala aj jeho Alpina. Tú predal zo všetkého ako prvú, keďže sa zo všetkých možných Černákových artiklov predala najľahšie.

Neprehliadnite predchádzajúci článok – Miroslav Sýkora a Hummer H1

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2.6 / 5. Počet hodnotení 8

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMovies & Wheels – Prichádza Taxi 5 v novom šate!
Nasledujúci článokBack in time: Toyota Supra – legenda z obrazoviek.

1 COMMENT

Comments are closed.