Domov News BMW Vision Neue Klasse – budúcnosť je futuristická

BMW Vision Neue Klasse – budúcnosť je futuristická

BMW Vision Neue Klasse ukazuje dizajn budúcich modelov značky BMW, ktorých prvý zástupca, elektromobil veľkosti radu 3, sa na cesty dostane už v roku 2025. Ide v poradí už o tretí koncept predstavujúci budúcnosť BMW a všetky z nich dostali podobnú prednú časť so šikmo vertikálnymi svetlometmi. Je preto veľmi pravdepodobné, že práve toto bude novým poznávacím znakom vozidiel BMW blízkej budúcnosti.

Koncept BMW predstavilo verejnosti na domácej pôde – na autosalóne a veľtrhu mobility v Mníchove. My sme však Vision Neue Klasse mohli vidieť na súkromnej prezentácii v júni tohto roka. Vozidlo ukazuje v poradí už šiestu generáciu elektrického pohonu eDrive (súčasné elektromobily značky BMW používajú piatu generáciu eDrive), nové digitálne technológie v interiéri kombinujúce reálny a virtuálny svet a taktiež využívanie ekologických či recyklovaných materiálov.

Dlhší dojazd, rýchlejšie nabíjanie

Kľúčovým vylepšením šiestej generácie pohonu eDrive je schopnosť vyvinúť o 30 % vyšší dojazd, o 30 % rýchlejšie nabíjanie a súčasne o 25 % nižšiu spotrebu energie. Sériový model bude vôbec ten najfuturistickejší zo všetkých BMW a bude odzrkadľovať vôbec tie najväčšie investície v celej histórii značky. Bude to teda mimoriadne dôležitý model, ktorý dizajnovo i technologicky ovplyvní všetky modelové rady mníchovskej automobilky.

Dizajn karosérie sa vyznačuje rovnými a čistými plochami, zároveň je elegantný a nadčasový. 21-palcové disky kolies sú inšpirované motoršportom. Kontrastné nárazníky a bočné prahy sú vyrobené z recyklovaných materiálov. Všetky dvere, podobne ako v rade 7, sa otvárajú elektricky. Dôležitými súčasťami dizajnu konceptu sú krycím sklom zakryté plochy predných a zadných svetlometov, slúžiace na projekcie 3D animácií. Okrem úvodného uvítania či záverečného rozlúčenia sa s posádkou dokážu vizuálne komunikovať s ostatnými účastníkmi cestnej premávky.

BMW Vision Neue Klasse

Panoramic Vision

Pohľad do interiéru naznačuje, že BMW sa rozhodlo potlačiť použitie fyzických tlačidiel na minimum. Zdrojom informácií o jazde a centrom ovládania palubných systémov je širokouhlý head-up displej rozprestierajúci sa po celej šírke čelného okna, obrazovka multimediálneho systému a multifunkčný volant s ovládacími prvkami. Chýbať, samozrejme, nemôže ani prepracovaní hlasový asistent.

BMW Vision Neue Klasse

Širokouhlý head-up displej má názov BMW Panoramic Vision a automobilka potvrdila, že produkčné auto ním bude vybavené. Na tomto displeji bude možné zobrazovať vybrané údaje z centrálnej obrazovky. Prenos údajov z obrazovky na head-up displej bude ovládaný gestami. Súčasťou kabíny je aj prepracované ambientné podsvietenie, ktoré sa bude meniť na základe zvoleného jazdného režimu. BMW prízvukuje, že interiér je kompletne zbavený kože i chrómu. Sériový automobil sa bude vyrábať v novom závode v maďarskom Debrecíne, do výstavby ktorého automobilka investuje 2 miliardy eur.

BMW Vision Neue Klasse

Naživo pôsobí BMW Vision Neue Klasse mimoriadne progresívne. Dizajn je vecou vkusu. Na podobný dizajnový štýl od BMW jednoducho nie sme zvyknutí, naživo však toto vozidlo vyžaruje zvláštnu auru, akoby v sebe ukrývalo osobnosť. Aj čo sa týka ovládania a zážitku z jazdy, určite pôjde o úplne nový zážitok interakcie človeka a stroja. Na sériový model sa preto veľmi tešíme a uvidíme, ako na Neue Klasse zareaguje konkurencia.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAko testovacie jazdy pomáhajú zákazníkom nájsť ideálne auto
Nasledujúci článokDlhodobý test IONIQ 5 – Ako funguje karta Charge myHyundai?