Domov News Ďalšia miliónová investícia čaká Slovensko, ale aj Maďarsko. Pre automobilky sme stále...

Ďalšia miliónová investícia čaká Slovensko, ale aj Maďarsko. Pre automobilky sme stále zaujímaví

Prechod na elektromobilitu sa nesie v znamení vysokých investícií do novej infraštruktúry. BMW na Slovensku rozšíri logistické centrum, v Maďarsku postaví nový závod aj s montážnou linkou na výrobu batérií a stovky miliónov investuje tiež v USA.

Spoločnosť BMW Group od roku 2016 prevádzkuje v logistickom parku Prologis v Senci logistické centrum na ploche 25 000 štvorcových metrov. K nim v druhej polovici budúceho roka pribudne ďalších 10 000 štvorcových metrov. Ťažiť z väčšej plochy logistického centra budú nielen slovenskí zákazníci, ale aj majitelia automobilov a motocyklov značiek BMW a MINI zo strednej a juhovýchodnej Európy.

Slovákov čaká zlepšenie servisných služieb

Tento skladovací a distribučný priestor nám ponúka vynikajúcu základňu pre naše ďalšie aktivity na Slovensku a zlepšovanie kvality servisných služieb,” povedal Oliver Rademacher, generálny riaditeľ spoločnosti BMW Slovenská republika. Ronny Brendler z BMW Customer Support a Parts Operations Management v Senci doplnil: „Na mieru vytvorené skladovacie priestory v Senci nám zjednodušili naše procesy už pri ich prvom otvorení pred šiestimi rokmi. Poloha neďaleko Bratislavy a blízky prístup na diaľnicu veľmi vyhovujú distribúcii súčiastok a logistike v rámci obsluhovaných krajín zo strednej a juhovýchodnej Európy.

So zväčšeným skladovacím priestorom má spoločnosť BMW Group ešte lepšie možnosti na operatívne zásobovanie predajcov značiek BMW a MINI náhradnými dielmi. Zákazníkom to prinesie kratšie čakacie doby, vyššiu flexibilitu a zároveň rýchlejšie vybavenie potrebných servisných úkonov na ich vozidlách. Súčasťou rozšírenia budú aj objekty pre priaznivé podmienky pre zamestnancov v pracovných i mimopracovných aktivitách.  Nebude chýbať spoločenské zázemie, ktoré v rámci vlastnej iniciatívy PARKlife vybudoval developer Prologis pre všetkých zamestnancov parku, pričom zahŕňa napríklad zónu na grilovanie, futbalové ihrisko, vonkajšiu telocvičňu či stojany na bicykle.

Miliardy eur putujú do Maďarska

Rádovo vyššiu investíciu realizuje BMW v susednom Maďarsku. V závode na výrobu vozidiel v Debrecíne, ktorý sa začal stavať približne pred pol rokom, BMW vybuduje aj montážnu linku na výrobu vysokonapäťových batérií pre vozidlá NEUE KLASSE. Spoločnosť vytvorí viac ako 500 ďalších pracovných miest a do konca roka 2025 investuje do výstavby a spustenia celého závodu viac ako dve miliardy eur. Nový výrobný závod sa bude rozprestierať na ploche približne 140 000 metrov štvorcových.

Milan Nedeljković, člen predstavenstva BMW AG zodpovedný za výrobu, pri tejto príležitosti povedal: „V Debrecíne staviame najmodernejší závod na svete. S našou iFACTORY vytvárame nové priemyselné štandardy pre výrobu vozidiel. Naše investície podčiarkujú náš systematický prístup k implementácii e-mobility.

V Debrecíne sa okrúhle články batérií novej generácie zabudujú priamo do krytu batérie – kovového rámu, ktorý sa neskôr integruje do spodnej časti vozidla. Oficiálny začiatok výroby šiestej generácie vysokonapäťových batérií sa odštartuje v roku 2025 – súbežne so spustením výroby vozidiel. Všetky batérie pre vozidlá zo závodu Debrecín tak budú zmontované priamo na mieste. S novou generáciou batérií pre NEUE KLASSE sa dojazd elektromobilov značky BMW zvýši o 30 % a rýchlosť nabíjania bude o 30 % kratšia.

Transformácia výroby v USA

Podobný postup ako v Maďarsku zvolilo BMW aj v USA. Kvôli elektromobilom rozšíri svoj závod v Spartanburgu a postaví novú továreň na výrobu batérií. Závod v Spartanburgu je pre BMW mimoriadne kľúčový. V súčasnosti sa tam vyrába 11 modelov, vrátane X3, X4, X5, X6, X7 alebo XM. Zamestnáva viac ako 11 000 ľudí a jeho ročná výrobná kapacita dosahuje 450 000 vozidiel. Najmä vďaka tomu je BMW už osem rokov najväčším vývozcom automobilov z USA.

BMW

Čo sa týka investícií, 1 miliarda dolárov je určená na prípravu výroby čisto elektrických modelov v Spartanburgu a 700 miliónov dolárov na výstavbu novej továrne na montáž vysokonapäťových batérií v neďalekom Woodruffe. Do roku 2030 bude BMW na tomto mieste vyrábať najmenej šesť čisto elektrických modelov. BMW tiež uzatvorilo dohodu o dodávkach lítium-iónových batériových článkov novej generácie od spoločnosti Envision AESC, ktorá v Južnej Karolíne postaví nový výrobný závod. BMW Group sa snaží nakupovať batériové články pre svoje elektromobily tam, kde prebieha ich výroba. Ročná kapacita továrne na výrobu batériových článkov spoločnosti Envision AESC bude až 30 GWh.

BMW

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 30

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokLED svetlá ešte nepovedali posledné slovo, tieto sa vyrovnajú laserovým
Nasledujúci článokČo je to za Mercedes, ktorý by mohol jazdiť po Pandore?

3 COMMENTS

  1. […] BMW tvrdí, že toto riešenie bude od roku 2025 dostupnou súčasťou modelového radu vozidiel NEUE KLASSE. BMW stále pracuje na zlepšení technológie na zmenu farby v reálnych podmienkach. Kým BMW iX […]

  2. Pozeráme sa na novú Trojku? BMW i Vision Dee mení farbu a zbližuje človeka s technológiami - startstop

    […] BMW tvrdí, že toto riešenie bude od roku 2025 dostupnou súčasťou modelového radu vozidiel NEUE KLASSE. BMW stále pracuje na zlepšení technológie na zmenu farby v reálnych podmienkach. Kým BMW iX […]

  3. […] BMW tvrdí, že toto riešenie bude od roku 2025 dostupnou súčasťou modelového radu vozidiel NEUE KLASSE. BMW stále pracuje na zlepšení technológie na zmenu farby v reálnych podmienkach. Kým BMW iX […]

Comments are closed.