Domov Elektromobilita Na elektrické obytné Mercedesy si ešte počkáme

Na elektrické obytné Mercedesy si ešte počkáme

Nemecká automobilka Mercedes-Benz smeruje k plnej elektromobilite. Výnimkou nezostanú ani ich obytné automobily. Na podujatí Caravan Salon predstavili ľudia z Mercedesu modernizovaný model Triedy V Marco Polo, model Triedy T s modulom na kemping ale aj off-roadové modely.

Elektromobilita sa rozhodne týka všetkých modelov značky Mercedes-Benz. Do triedy obytných automobilov sa však dostáva podstatne pomalšie ako v prípade bežných vozidiel. Dôvodom môže byť najmä vysoká hmotnosť, ktorá prekáža prieniku aj do segmentu veľkých úžitkových vozidiel. Mercedes sa však rozhodol na akcii s názvom Caravan Salon, ktorá sa konala v nemeckom Düsseldorfe, predstaviť čo chystá v prípade obytných vozidiel s elektrickým pohonom.

Pomalý nábeh na elektrinu

Základnou stavebnou jednotkou týchto automobilov sa stane platforma s názvom VAN.EA, ktorú značka stihla poodhaliť už pred pár mesiacmi. Táto platforma sa teda stane základom pre elektrické dodávky stredných a veľkých rozmerov. Do tejto triedy patria napríklad Trieda V či Sprinter. Automobilka odhalila, že rovnako ako úžitkové, tak aj obytné vozidlá neprídu na trh skôr ako v roku 2026.

Aj preto disponujeme skutočne iba malým množstvom detailných informácií. Mercedes však podčiarkol, že sa chce podieľať na vývoji týchto vozidiel s medzinárodnými partnermi a definovať nový štandard v oblasti elektrických rekreačných vozidiel. Okrem iného sa Mercedes rozhodol predstaviť aj modernizovaný model Triedy V s označením Marco Polo. Na tomto modeli sa udiali drobné dizajnové zmeny predného a zadného nárazníku, svetiel a zmenila sa aj ponuka diskov kolies.

Prišli aj novinky

Interiér ponúkne 12,3-palcové displeje, modernejší a viac prepracovanejší volant a stredovú konzolu. Nechýba ani ambientné osvetlenie a navigácia s rozšírenou realitou. Vozidlo ponúkne aj novú funkciu vzduchového odpruženia, kedy sa vozidlo samočinne vyrovná. Vodorovná poloha sa rozhodne zíde, ak svoje vozidlo zaparkujete na nie zrovna rovnom teréne.

Na svoje si prišli aj milovníci Triedy T s označením Marco Polo. Modul vo vnútri vozidla ponúkne kompletne vybavenú kuchyňu, ale aj rozkladaciu posteľ. Okná medzi C a D stĺpikmi dostali zatmavenie, po ruke sú tiež vždy potrebné odkladacie priestory a na predné okná si viete upevniť sieťku na prienik vzduchu. Okrem iného sa Mercedes pochlapil aj inými modelmi, ktoré vyrába v spolupráci s viacerými partnermi.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVW Golf GTI 380: posledný ostrý Golf s manuálom
Nasledujúci článokZaujímavý koncept od Mercedesu sľubuje šialene nízku spotrebu