Domov News Zasvinili sme si planétu, no plastový odpad sa k nám vráti. V...

Zasvinili sme si planétu, no plastový odpad sa k nám vráti. V autách

Z Tichého oceánu nedávno vylovili 55 ton plastového odpadu. V zrecyklovanej forme bude robiť spoločnosť majiteľom elektromobilov kórejskej značky.

Kia plánuje v nových elektromobiloch využívať recyklované plastový odpad z 55-tonového objemu, ktorý bol nedávno vylovený z vôd Tichého oceánu. Rekordné množstvo plastov vylovil jej globálny partner, nezisková organizácia na čistenie oceánov The Ocean Cleanup. To predstavuje ďalšiu fázu sedemročného globálneho partnerstva uzavretého v apríli 2022 v rámci transformácie značky Kia na popredného poskytovateľa riešení udržateľnej mobility.

Najväčšie smetisko sveta

Medzinárodný neziskový projekt The Ocean Cleanup, ktorého cieľom je zbaviť oceány plastov, vyložil svoj plastový úlovok v meste Victoria na kanadskom ostrove Vancouver Island. Rekordný úlovok bol vylovený z Tichého oceánu pomocou extrakčnej technológie System 002 po dlhej plavbe cez tzv. Veľký pacifický kôš (GPGP). Je to najväčšie miesto nahromadeného plávajúceho odpadu na svete a jeho plocha sa odhaduje na 1,6 milióna kilometrov štvorcových, čo zodpovedá trojnásobku rozlohy Francúzska.

plastový odpad
Foto: Kia

Zachytený plastový odpad sa čoskoro začne recyklovať a Kia použije časť tohto materiálu vo svojich budúcich automobiloch. Táto politika je v súlade s jej záväzkom poskytovať riešenia udržateľnej mobility, ktoré budú mať merateľný vplyv na dosiahnutie udržateľnosti vo veľkom meradle. Kia úspešne zrealizovala už viac ako 30 udržateľných riešení v rôznych produktových oblastiach, ako sú napríklad látky a koberce, kde použila recyklovaný polyetyléntereftalát (PET), biologickú alternatívu kože či lak bez obsahu BTX. Napríklad v prípade modelu EV9 sa na výrobu podlahových rohoží používa recyklovaný odpad ako napríklad rybárske siete vylovené z oceánu. Komponenty použité pri konštrukcii EV9 vyrobené z recyklovaných plastov a ekologických materiálov na biologickej báze vážia približne 34 kg.

Foto: Kia, Kia EV9
Nová technológia zberu odpadu

Hneď po privezení úlovku na breh organizácia The Ocean Cleanup oznámila zavedenie svojej novej technológie System 03. Je takmer trikrát väčšia ako technológia System 002 a dokáže zachytiť oveľa väčšie množstvo plastu pri nižších nákladoch na kilogram odstránených plastov počas celého roka. System 03 tiež obsahuje dômyselnejšie technológie monitorovania životného prostredia a bezpečnosti, ako je napríklad nový bezpečnostný prielez pre morské živočíchy, určený na ochranu morského života. Toto rozšírenie predstavuje ďalšiu fázu na ceste organizácie The Ocean Cleanup k cieľu, v rámci ktorého chce do roku 2040 odstrániť z oceánov 90 % plávajúcich plastov.

Nisha Bakkerová, riaditeľka pre partnerstvá organizácie The Ocean Cleanup, uviedla: „Tento rekordný úlovok znamená pre organizáciu The Ocean Cleanup koniec éry (technológie) System 002 a dokonalú platformu pre spustenie (technológie) System 03. Postupujeme krok za krokom a sme presvedčení, že System 03 predstavuje takú veľkosť systému, aká je potrebná na čo najhospodárnejšie rozvinutie a rozšírenie našich čistiacich aktivít. Okrem technológie System 03 plánujeme nasadiť flotilu systémov, ktoré budú spoločne schopné odstrániť 50 percent Veľkého pacifického koša každých päť rokov. Sami to však nedokážeme. Odhodlaní a vzácni partneri, a najmä náš globálny partner Kia, sú aj naďalej nevyhnutní na to, aby organizácia The Ocean Cleanup mohla realizovať našu spoločnú túžbu – oceány bez plastov.

KIA EV9 - Neuveríte, čo dokáže so sedadlami?! - PRVÉ DOJMY

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJThe Ocean Cleanup
Predchádzajúci článokOmoda 5 – ďalší útok Číny v Európe, podrazí nohy Qashqaiu?
Nasledujúci článokElektromobil pokoril vyše 5 km vysokú horu v Tibete