Domov News Nový Volkswagen Tiguan je konečne tu

Nový Volkswagen Tiguan je konečne tu

Volkswagen nechával fanúšikov celosvetovo najpredávanejšieho modelu značky v napätí. Konečne však spoznávame nový VW Tiguan, ktorý sa chystá poriadne prekvapiť. 

O v poradí už tretej generácii VW Tiguan sa toho narozprávalo veľa. Niet sa však čomu diviť, veď ide o celosvetovo najpredávanejší model nemeckej automobilky. Prednedávnom sa dokonca premávalo ulicami mesta bez akejkoľvek kamufláže. Teraz sa už však na neho môžeme pozrieť detailnejšie.

Volkswagen Tiguan
Foto: Volkswagen
Ťaží úplne maximum

Automobilový gigant ako je Volkswagen dokáže svoje možnosti využívať na maximum. Presne tak ako aj v prípade zdieľanej platformy MQB evo, na ktorej v poradí už tretia generácia stojí. Na totožnej platforme je postavený aj nový VW Passat, s ktorým zdieľa aj množstvo prvkov a technológií. Rovnako ako v prípade obľúbeného sedanu, tak aj tu dizajn do značnej miery diktovala aerodynamika. Značí o tom aj medzigeneračné zlepšenie až o 15 percent.

Volkswagen Tiguan
Foto: Volkswagen
Každý si príde na svoje

Vďaka spomínanej platforme MQB evo zostala dostupná aj bohatá paleta motorov a každý zákazník si tak vyberie ten správny. V ponuke ostali dva benzínové agregáty. Ten základný 1,5 eTSI prešiel menšími úpravami. Tie zefektívnili využívanie režimu dvoch valcov, čoho výsledkom je nižšia spotreba. Táto mild-hybridná sústava je dostupná v 110 alebo 130 kW verziách. Silnejší benzínový agregát 2,0 TSI naladený na 150 alebo až 195 kW. Na svoje si prídu aj fanúšikovia nafty. Pre nich sú v ponuke dva motory 2,0 TDI, ktorých výkon je 110 alebo 142 kW. Nechýbajú ani plug-in hybridné pohonné sústavy, ktorých kapacita batérie je teraz až 19,7 kWh. Ďalej disponujú sériovo montovanou 11 kW palubnou nabíjačkou a schopnosť rýchlonabíjania jednosmerným prúdom výkonom až 50 kW, vďaka čomu sa auto nabije z 10 na 80 % za 25 minút. Tieto verzie budú dostupné s výkonom 150 alebo 200 kW.

Volkswagen Tiguan
Foto: Volkswagen
Zamerali sa na bezpečnosť a jazdné vlastnosti

Inžinieri sa pri vývoji nového VW Tiguan zamerali prevažne na zlepšenie jazdných vlastností. Unikátne, dvojventilové tlmiče adaptívneho podvozka DCC Pro majú nezávisle nastaviteľnú tuhosť pre fázu kompresie a odskoku. Elektronika neustále počíta ideálne tlmiace sily zvlášť pre každé koleso niekoľkokrát za sekundu a vyhodnocuje tak podmienky na vozovke. Na všetko dohliada systém Vehicle Dynamics Manager, ktorý má na starosti aj činnosť stabilizačného systému, uzávierky diferenciálu XDS a početné množstvo ďalších bezpečnostných systémov nového modelu. Ďalším prvkom bezpečnosti sú IQ. LIGHT HD svetlomety, ktoré boli špeciálne vyvíjané pre nový Tiguan a vlajkovú loď Tuareg. Tieto svetlá majú namiesto desiatok diód tisíce mikrozrkadiel, vďaka čomu dokáže na cestu premietať obrazce a animácie.

Volkswagen Tiguan
Foto: Volkswagen
Skôr evolúcia ako revolúcia

Už na prvý pohľad novým dizajnom rozhodne zaujme, nejde však o nejak prevratné zmeny. Tretia generácia obľúbeného SUV je po novom oveľa viac uhladenejšia. Do dĺžky novinka narástla o zhruba 3 cm, avšak v ostatných rozmeroch zostala takmer identická. Aj napriek zachovaniu dĺžky rázvoru sa podarilo navýšiť batožinový priestor o 37 litrov. Otvory v maske chladiča sa teraz presunuli na okraje nárazníkov a súčiniteľ odporu vzduchu je teraz len 0,28 oproti 0,33 pri predošlej generácii. Z profilu zaujmú svalnatejšie blatníky, ktorých podbehy pojmú teraz až 20-palcové kolesá. V zadnej časti teraz po vzore Tuaregu nachádzame horizontálne orientovanú svetelnú linku, tiahnucu sa naprieč celou šírkou auta.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hodnotení 37

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJvolkswagen-newsroom.com
Predchádzajúci článokDobrá správa pre Slovákov, Peugeot 3008 dostane aj spaľováky
Nasledujúci článokBMW M3 príde v podobe, v akej si ju vieme iba ťažko predstaviť