Domov News Mini Clubman končí, čo ho však nahradí?

Mini Clubman končí, čo ho však nahradí?

Foto: BMW

Mini Clubman končí. V automobilke Mini si povedali, že v rámci ich portfólia nemajú dostatok miesta na dva päťdverové modely a tak jeden musí z kola von. A keďže horšie predajné čísla má práve Clubman, Conuntryman zostáva a Clubman sa musí porúčať a svojho nástupcu viac nedostane.

Iba nedávno značka Mini predstavila novú verziu modelu Cooper a crossoveru Countryman. Takéto šťastie však rozhodne nemá model Clubman. Aktuálna generácia je na trhu už od roku 2015 a začiatkom roka dostala limitovanú „finálnu“ edíciu s bronzovými detailmi. Avšak táto edícia má byť tou poslednou, keďže Mini nepočíta s nástupcom pre tento model.

Foto: Mini, Mini Countryman
Predajné čísla rozhodli

Šéfka značky Mini Stefanie Wurst sa vyjadrila pre Top Gear nasledovne: „Nepovedala by som, že máme plno, ale jednoducho už viac nebudeme ponúkať model Clubman.“ Možno aj to ukazuje smerovanie značky, keďže radšej uprednostnila Countryman s karosériou bližšie ku crossoveru ako malé kombi v podobe modelu Clubman.

Nesmieme však zabúdať na príchod nového modelu s názvom Aceman. Práve ten by mal zaplniť miesto po modeli Clubman, nakoľko tiež pôjde o vozidlo v päťdverovom prevedení. O konci tohto modelu rozhodli určite aj predajné čísla. Mini Countryman dosahoval globálne dvojnásobné čísla v predaných kusov v porovnaní s modelom Clubman.

Foto: Mini
Dôstojná rozlúčka s Clubmanom

Model Clubman, ktorého charakteristickým znakom sa stali krídlové dvere batožinového priestoru, tak musí urobiť miesto pre nový model Aceman. Samotna Stefanie Wurst potvrdila, že lúčenie s modelom Clubman nebude jednoduché. „Mám Clubman rada, zrovna aj jazdím práve Clubmanom. No po stránke veľkých áut sme sa rozhodli ísť cestou modelu Countryman a nového modelu Aceman.“

Clubman vyšiel v už spomínanej edícii „Final“ na začiatku tohto roka, presnejšie v marci. Celkovo sa v tejto limitovanej edícii vyrobí len 1969 kusov. Toto číslo má špeciálnu symboliku, keďže v roku 1969 sa vôbec prvýkrát predstavil pôvodný model Mini Clubman. Symbolická rozlúčka so sympatickým modelom ale otvára šancu novej etape značky Mini.

Foto: Mini

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJMini
Predchádzajúci článok10.000 kilometrov vďaka solárnym panelom? Scania hovorí áno
Nasledujúci článokNajrýchlejšia motokára pochádza z Lotyšska. Trúfli by ste si?