Domov News Elektromobily za 100 €. Macron chce zaviesť sociálny lízing

Elektromobily za 100 €. Macron chce zaviesť sociálny lízing

Emmanuel Macron
Zdroj: Facebook/Emmanuel Macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macron plánuje už čoskoro vo svojej krajine zaviesť tzv. sociálny lízing elektromobilov. Nové opatrenie by malo umožniť nízkopríjmovým domácnostiam prejsť na ekologickú dopravu a podporiť tým predaj aj výrobu elektromobilov na území Európskej únie.

Nápad prijať ponuku prenájmu elektromobilov za zníženú sadzbu nie je úplne nový, prvé informácie o pláne francúzskeho prezidenta sa objavili ešte v lete tohto roka. Ako informuje francúzsky portál Capital, podrobné informácie o 100-eurovom lízingovom systéme pre domácnosti s nízkym príjmom odhalí niekedy v priebehu novembra tohto roka. Macron to vyhlásil po zasadnutí Rady pre ekologické plánovanie.

Sociálny lízing má podľa Macrona zabezpečiť financovanie elektromobilov za mesačný poplatok do 100 eur. Tento systém bude zameraný na domácnosti s najnižšími príjmami, čo v prípade Francúzska znamená čistý ročný príjem do 14.089 eur (1.174 €/mesačne). Táto pomoc by sa tak týkala približne 100 000 príjemcov. Podľa francúzskych médií by malo ísť o dlhodobú nájomnú zmluvu (najviac na 5 rokov) s limitom 10.000 až 15.000 kilometrov ročne. Lízingová splátka však nebude zahŕňať poistenie vozidla, náklady na jeho údržbu ani poplatky za dobíjanie batérie.

Foto: Renault
Voda na mlyn Slovensku

Spustenie objednávok by malo podľa vlády odštartovať koncom novembra, pričom prvé vozidlá by mali byť záujemcom dodané na začiatku roka 2024. Zatiaľ nie je známy zoznam automobilov, ktoré bude možné objednávať na sociálny lízing, avšak s veľkou pravdepodobnosťou v ňom bude figurovať úplne nový Citroen e-C3, ktorý sa bude vyrábať v Trnave. Táto elektrická novinka sa predstaví už tento mesiac a do predaja vstúpi na začiatku budúceho roka. Medzi laickou i odbornou verejnosťou ide o očakávaný automobil, pretože Citroen v minulosti už viackrát deklaroval, že cena tohto vozidla by mala klesnúť pod 25.000 eur. Isté je zatiaľ iba to, že opatrenie nebude podporovať elektromobily vyrobené v Číne.

Foto: Citroen

 

Zoznam automobilov, na ktorý bude možné využiť tento sociálny lízing, by mal byť podľa Sud Ouest známy 15. decembra. Vo Francúzsku sa už teraz ponúka modely s nízkym mesačným lízingom. S Fiatom 500e a MG4 Electric je možné jazdiť za 99 €/mesačne, s Daciou Spring dokonca za 79 €/mesačne. V týchto prípadoch je však nevyhnutné počítať s relatívne vysokou akontáciou.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJcapital.fr
Predchádzajúci článokTEST Citroën ë-C4 X – búra zabehnuté kategórie
Nasledujúci článokSlováci objavili novú TOP destináciu, zájazdy sú vypredané