Domov News Škoda Superb – nové auto z Bratislavy na prvých skicách

Škoda Superb – nové auto z Bratislavy na prvých skicách

Viac ako týždeň pred svetovou premiérou štvrtej generácie modelu Superb zverejnila Škoda skice exteriéru vlajkovej lode svojho portfólia vozidiel so spaľovacími motormi.

Úplne nový dizajn zahŕňa prvky dizajnového jazyka Modern Solid. Medzi kľúčové dizajnové prvky patria vylepšené Matrix-LED predné svetlomety a zadné svetlá s kryštalickými prvkami. Svetová premiéra modelu Superb prebehne 2. novembra.

„Superb tradične formoval dizajnový jazyk značky Škoda a štvrtá generácia modelu v tom bude pokračovať: vzhľad modelu charakterizujú ostro rezané línie, jasne definované a dynamické proporcie a moderný skulpturálny a kryštalický štýl,“ uvádza  Oliver Stefani, šéfdizajnér spoločnosti Škoda Auto.

Škoda Superb
Foto: Škoda
Modern Solid

Skice exteriéru ukazujú prvé znaky nového dizajnového jazyka Modern Solid. Podčiarkujú tak odhodlanie českej automobilky rozvíjať svoju dizajnovú filozofiu a zároveň zostať verná známym hodnotám značky, ktorými sú praktickosť a priestrannosť. Ešte dlhší a vyšší Superb štvrtej generácie príde s vylepšenou aerodynamikou a množstvom ďalších predností. Okrem iných dizajnových prvkov majú svetlomety ostrejší tvar a kryštalickejší štýl. Výrazne sa zväčšil priestor nad hlavou a batožinový priestor.

V porovnaní s predchodcom narástla nová Škoda Superb v karosérii liftback do dĺžky o 43 milimetrov na 4 912 milimetrov a do výšky o dvanásť milimetrov na 1 481 milimetrov. Vďaka tomu je vpredu o 11 mm viac miesta nad hlavou a vzadu o 6 mm viac pre cestujúcich. Objem batožinového priestoru sa zväčšil o 20 litrov na 645 litrov. Šírka 1 834 mm a rázvor 2 841 mm zostali nezmenené. Optimalizované vstupy vzduchu, strmšie čelné sklo a detailne prepracovaná kabína a vonkajšie spätné zrkadlá zlepšili aerodynamiku, pretože súčiniteľ odporu vzduchu cx je po novom len 0,24.

Škoda Superb
Foto: Škoda
Šesť pohonných jednotiek

Škoda Superb vo svojej štvrtej generácii bude používať výhradne automatickú prevodovku. Portfólio pohonných jednotiek novej generácie bude pozostávať z troch benzínových, dvoch naftových motorov, verzie s mild-hybridným pohonom a plug-in hybridu. Práve tá bude vyhradená pre karosériu kombi a motor 1,5 TSI s výkonom 110 kW (150 k) doplní elektromotor. Celkový systémový výkon pohonnej sústavy bude 204 koní.

Kapacita vysokonapäťovej batérie sa oproti súčasnej generácii zvýši o 12,7 kWh na 25,7 kWh, čím sa čisto elektrický dojazd vozidla predĺži na viac ako 100 km. Okrem toho Škoda navýšila aj maximálny nabíjací výkon. Na wallboxoch a na nabíjacích miestach so striedavým prúdom sa bude dať nabíjať výkonom 11 kW. Plug-in hybridná verzia umožní taktiež nabíjanie jednosmerným prúdom s maximálnym výkonom 50 kW.

Škoda Superb
Foto: Škoda

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS: Škoda
Predchádzajúci článokElektrické taxíky vo Viedni nepotrebujú káble. Inšpiruje sa aj Bratislava?
Nasledujúci článokKoniec kolónam v Bratislave? Začali stavať projekt za milióny