Domov News Strach z parkovania stojí čas aj peniaze, tí úspešní tancujú

Strach z parkovania stojí čas aj peniaze, tí úspešní tancujú

Foto: FIAT

Z prieskumu vyplýva, že milióny motoristov sa boja paralelného parkovania. Vozidlo radšej zaparkujú takmer kilometer od svojho cieľa, než by sa vôbec pokúsili o parkovací manéver.

Prieskum medzi 2 000 motoristami, ktorý si objednala spoločnosť FIAT, odhalil, že Briti majú strach z paralelného parkovania. Ich slabé parkovacie schopnosti majú navyše negatívny finančný dosah.

Takmer polovica vodičov (44 %) hovorí, že sa bojí paralelného parkovania. V priemere minú vodiči na opravy počas svojho života v dôsledku nesprávneho parkovania 158 libier, čo sa celkovo rovná závratnej sume 1,5 miliardy. Medzi hlavné dôvody, prečo sa Briti obávajú paralelného parkovania, patrí blokovanie cesty a nechávanie ostatných vodičov čakať (40 %), obavy z prílišného priblíženia sa k iným autám a ich poškodenia (37 %), strach zo zahanbenia a nátlaku pozorujúcich ľudí (36 %), obavy, že zaparkovanie trvá príliš dlho (30 %) a správneho neporozumenia žltým čiaram (23 %). Výskum tiež zistil, že v priemere sú vodiči ochotní zaparkovať vo vzdialenosti 20 minút chôdze, aby sa vyhli paralelnému parkovaniu.

strach z parkovania
Foto: FIAT
Vidím voľné miesto, ale idem ďalej…

Prieskum tiež odhalil, že vodiči strávia v priemere štyri a pol hodiny ročne pokusmi o paralelné parkovanie – čo zodpovedá ôsmim dňom ich života. Paralelné parkovanie spôsobuje, že 45 % Britov sa cíti vystresovaných, zatiaľ čo 41 % sa spoliehalo, že im s tým pomôže niekto cudzí. 67 % radšej prešlo okolo voľného parkovacieho miesta, než by sa raz alebo viackrát pokúsilo o parkovací manéver. V priemere sa vodiči pokúsia o paralelné parkovanie štyrikrát, kým zaparkujú úspešne.

Z prieskumu tiež vyplýva, že muži boli dvakrát sebavedomejší (32 % mužov veľmi sebavedomých vs. 16 % žien veľmi sebavedomých) Zdá sa ale, že existuje len veľmi malý rozdiel v skutočných zručnostiach, pretože mužom trvá absolvovanie parkovacieho manévru rovnako dlho ako ženám (približne 1,5 minúty). Z tých, ktorým sa úspešne podarí paralelne zaparkovať, 31 % odchádza so samoľúbosťou, 30 % obdivuje svoje schopnosti, 18 % sa ňou chváli na sociálnych sieťach a 17 % dokonca veselo tancuje.

Vzhľadom na tieto problémy sa FIAT spojil s Driving School TV. Ide o populárny kanál na YouTube, ktorý vedie kvalifikovaný inštruktor autoškoly Francis Noakes. Oba subjekty spoločne spustili sprievodcu Fiat Parallel Parking Guide.

Foto: FIAT
Treba cúvať

Paralelné parkovanie je spôsob parkovania vozidla súbežne s vozovkou, v rade s ostatnými zaparkovanými vozidlami. Kým do kolmých parkovacích boxov je možné zaparkovať aj predkom, v prípade paralelného parkovania to zvyčajne nie je možné. Parkovací manéver si tak vyžaduje cúvanie. Všeobecne sa považuje za jednu z najťažších a najstresujúcejších zručností, ktoré sa musia noví vodiči naučiť. Nie vo všetkých krajinách je však toto parkovanie súčasťou skúšok pri udeľovaní vodičského preukazu. 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMajitelia populárnej značky si môžu stiahnuť digitálny certifikát, na čo slúži?
Nasledujúci článokStávka na elektromobily im vyšla. Predávajú viac áut než Toyota