Domov News Dôležitý muž to povedal na plné ústa. Spaľovacie motory v Dacii…

Dôležitý muž to povedal na plné ústa. Spaľovacie motory v Dacii…

Dacia má na automobilový svet svoj vlastný pohľad. Možno sa tým aj odlišuje od väčšiny európskych automobiliek. Netvrdí, že nič iné ako elektrina neprichádza do úvahy a rovnako ani netvrdí, že spaľovací motor musí skončiť. Pozerajú sa na túto problematiku oveľa pragmatickejšie.

Rumunská Dacia sa snaží vyrábať cenovo dostupné, v niektorých prípadoch až ľudové vozidlá. Možno aj preto sa pozerá na svet trochu inak. Rozhodne sa nesnaží popierať pokrok vo vývoji elektrických vozidiel. O tom svedčí aj ich plne elektrický model Spring. Avšak elektrický pohon cenovo prístupný doposiaľ nebol a asi ani tak ľahko nebude. Takže ak cieľom značky zostáva predávať cenovo prijateľné automobily, spaľovací motor zostáva najracionálnejším riešením.

Dacia Sandero
Foto: Dacia
Spaľováky až kým nás zákaz nerozdelí

Xavier Martinet, viceprezident automobilky Dacia, sa pri návšteve Prahy vyjadril nasledovne: „Keby som mal byť úplne brutálne úprimný, spaľovacie autá sa chystáme vyrábať tak dlho, pokým nám ich úplne nezakážu. No nezaobídeme sa tak úplne bez elektriny. Veď aj teraz má značka v portfóliu elektrický model, ktorému sa darí. Ponuku motorizácií rozširujeme aj o hybridné modely a v budúcnosti prídu plug-in hybridy. Najnovším príkladom je hybridná verzia modelu Jogger, ktorý už v tejto chvíli dosahuje 25 % predaja všetkých modelov Jogger v Európe.“

Dacia sa však nechystá odstrániť zo svojej ponuky ani pohon LPG. Dokonca aj najnovší Duster by mal disponovať týmto pohonom. Čo však nový Duster nedostane, je naftový motor. Nafta odchádza, ale pohon všetkých štyroch kolies zostane. Neskôr by mala automobilka objasniť, akým spôsobom by mal tento pohon fungovať. Otázka budúcnosti však stále visí vo vzduchu.

Dacia menej pípa

Čo sa však stane s Daciou, keď spaľovacie motory úplne zakážu? Viceprezident značky potvrdil, že napríklad už dnes ponúkaný elektrický model Spring nie je až tak ziskový pre značku, než ostatné modely. Priznal však, že orientácia značky na dostupné automobily zotrvá aj v budúcnosti. „Budeme vždy značkou orientovanou na nižšiu cenu, preto chceme vyrábať cenovo dostupné elektrické vozidlá. Vždy sa snažíme vyberať technológie, ktoré dávajú zmysel. V Európe všetci chcú, aby autá vedeli úplne všetko. Ak však máte dosť peňazí, autá môžu vedieť skutočne všetko“, povedal Xavier Martinet.

V tomto prípade šlo o narážku na nie úplne podarené testy Euro NCAP, kde hrajú rolu najmä pokročilé bezpečnostné systémy. Zákazník Dacie by mal vedieť o dostatočnej bezpečnosti značky. Ako tvrdí viceprezident Martinet, ich autá jednoducho „menej pípajú a tým pádom majú menej bodov“. Dacia sa rozhodne pripravuje aj na príchod nového modelu Bigster. Na ten si však počkáme zhruba ešte dva roky.

Dacia Bigster
Foto: Dacia

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 505

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJGaraz.cz
Predchádzajúci článokNajrýchlejšie cestné Ferrari všetkých čias? Fiorano má nového kráľa
Nasledujúci článokČistokrvný športiak s V8? Tento bude posledný, tvrdí značka z F1

1 COMMENT

Comments are closed.