Domov Elektromobilita Elon Musk pri Cybertrucku nedodržal dva zásadné sľuby

Elon Musk pri Cybertrucku nedodržal dva zásadné sľuby

Foto: Tesla

Dlho očakávaný model Tesla Cybertruck odhalil svoje finálne parametre aj cenovku. Elon Musk predstavil tento model ešte v roku 2019. No až po štyroch rokoch sme sa konečne dočkali finálnych dát. A majitelia sa dočkajú aj svojich automobilov, keďže sa spúšťa sériová výroba tohto modelu.

Roky čakania sú preč a všetci fanúšikovia modelu Cybertruck sa dočkali. Písal sa 21. november 2019, kedy Elon Musk odprezentoval model Cybertruck ako koncept silného elektrického pick-upu so slušným dojazdom a prijateľnou cenou. Štyri roky ukázali, ako Elon Musk dokázal naplniť svoje sľuby. Tento model sa bude vyrábať v Texase, konkrétne vo fabrike v Austine, kde odprezentovali prvý sériový model.

Elon Musk a Tesla Cybertruck
Foto: Tesla
Cyberbeast potrápi aj Porsche

Cybertruck ponúkne tri špecifikácie pohonu. Základ tvorí model s jedným elektromotorom a nešpecifikovaným výkonom. Tento model by sa mal dostať do ponuky v roku 2025. Modelom uprostred sa stane konfigurácia s dvomi elektromotormi, pohonom oboch náprav a výkonom 600 koní. Vrcholovým modelom sa stáva verzia s názvom „Cyberbeast“. Tento model dostane tri elektromotory, výkon 845 koní a svojim zrýchlením potrápi viaceré superšporty.

Cybertruck beats Porsche 911 while towing a 911

Od výkonu sa však presuňme k praktickým veciam ako je dojazd na jedno nabitie batérie. Najslabšia špecifikácia modelu Cybertruck zvládne na jedno nabitie 400 kilometrov, stredná verzia 550 kilometrov a Cyberbeast ako vrchol ponuky prejde na jedno nabitie 515 kilometrov. Ešte v roku 2019 počas premiéry sa však spomínal dojazd na úrovni 800 kilometrov. O tomto sa aktuálne nehovorí, avšak stále žije šanca, že model Long Range dorazí neskôr.

Sľuby sa sľubujú

Od dojazdu poďme k cenovke. Základný model začína na 60 990 dolároch. Výkonnejší model by mal stáť zhruba 80 tisíc dolárov a model Cyberbeast ponúkne cenovku na úrovni tesne pod 100 tisíc dolárov. Automobilový svet si od roku 2019 prešiel všeličím. Svetovou pandémiou, krízou s nedostatkom čipov a aj vojnou.

Možno aj to sa podpísalo na zmene cenovej politiky a dostupnosti jednotlivých automobilov. Treba však spomenúť, že pri predstavení konceptu tohto modelu Elon Musk sľuboval cenu na úrovni 39 900 dolárov. O tom či svoj sľub dodržal, sa tak nedá ani špekulovať, keďže základný model je drahší o 20 tisíc dolárov.

Foto: Tesla

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVyše 160-tisíc motoristom hrozí 100-eurová pokuta, dôvodom je…
Nasledujúci článokV Bratislave sa začal vyrábať nový Superb, boli sme pri tom