Domov News Šéf BMW obhajuje spaľovacie motory, má rozumné argumenty

Šéf BMW obhajuje spaľovacie motory, má rozumné argumenty

Foto: BMW

Budúcnosť BMW síce bude pravdepodobne elektrická, no v Mníchove sa nikam neženú. 

Len pred niekoľkými dňami sme písali o výrokoch Franka van Meela, šéfa divízie BMW M, ktorý povedal, že benzínové šesťvalce a osemvalce spod kapoty vozidiel BMW M tak skoro nezmiznú. To je v krajine, v ktorej sa v súčasnosti každú chvíľu prilepí k asfaltu nejaký aktivista, celkom odvážne vyhlásenie. Teraz sa k nemu pripojil aj samotný šéf BMW, Oliver Zipse.

Napriek mnohým nedostatkom tlačí EÚ elektromobily vpred a sníva o zákaze nových vozidiel so spaľovacím motorom. Európski výrobcovia na to, pochopiteľne, musia reagovať a na starom kontinente by ste už takmer nenašli značku, ktoré nemá v portfóliu elektrický model. Veľa značiek už dokonca aj ohlásilo rok, kedy ukončí predaj nových áut s konvenčným pohonom. BMW však medzi ne nepatrí.

Mníchovská automobilka sa s ukončením predaja spaľovacích motorov vôbec neponáhľa a konvenčný pohon nechcú nateraz odpísať. Šéf značky Oliver Zipse si za týmto rozhodnutím plne stojí. To, že odmietajú stanoviť dátum konca nových vozidiel so spaľovacím motorom podľa neho neodráža nedostatok iniciatívy BMW a otvorenosť voči technológii neznamená neschopnosť učiniť rozhodnutia.

E-palivá budú dôležité

Zároveň si myslí, že do tejto témy zásadne „prehovoria“ aj syntetické palivá. Podľa výskumnej firmy pre automobilový trh Hedges & Company je na svete okolo 1,4 miliardy áut. Elektrické vozidlá z nich však v tejto chvíli tvoria iba zlomok. Oliver Zipse preto tvrdí, že netreba podceňovať dôležitosť už existujúcich áut so spaľovacím motorom. Nahradenie každého vozidla s konvenčným pohonom za elektromobil v krátkom časovom horizonte nie je podľa neho reálne a uskutočniteľné.

motor BMW

Ak by aj k zákazu došlo, väčšina ľudí si podľa jeho slov ponechá vozidlo so spaľovacím agregátom a hlavným motivujúcim faktorom k tomuto kroku budú peniaze. Elektromobily sú stále drahšie ako ich konvenčné ekvivalenty a drvivá väčšina zákazníkov si ich skrátka nemôže dovoliť. A o nepostačujúcej nabíjacej infraštruktúre ani nehovoríme. E-palivám tak šéf BMW pripisuje veľkú dôležitosť.

Mercedes a Audi budú elektrické

Kedy teda Bavori ukončia predaj nových áut so spaľovacími motormi, netušíme a vôbec nám to nevadí. Čím dlhšie ich BMW udrží na žive, tým lepšie. Ich hlavný konkurent v podobe Mercedesu ohlásil, že sa stane čisto elektrickou značkou od roku 2030 s dodatkom, „kde to trhové podmienky umožnia“. Audi bude uvádzať len elektrické modely dokonca už od roku 2026, s ukončením produkcie konvenčných modelov počíta v 2032.

Budúcnosť automobilového priemyslu sa nateraz javí ako batériová, no určite by sme nemali zavrhnúť ani iné alternatívy. Či už v podobe syntetických palív alebo vodíka.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.6 / 5. Počet hodnotení 36

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJFrankfurter Allgemeine Zeitung
Predchádzajúci článokV Česku pribudne nová dopravná značka. Viete, čo znamená?
Nasledujúci článokZmena, úplne nová Alfa Romeo sa bude volať…