Domov Poradňa Jazdíte málo? Po novom môžete ušetriť na PZP

Jazdíte málo? Po novom môžete ušetriť na PZP

nehoda

Najazdili ste málo kilometrov? Známa poisťovňa prichádza s výraznou zľavou pre tých, ktorí jazdia len príležitostne. Ušetriť tak môžete aj niekoľko desiatok eur.

S prichádzajúcím koncom roka, kedy nám poisťovne posielajú nové zelené (ktoré sú už, mimochodom, biele) karty, sa mnohým z nás tiež často končí povinné zmluvné poistenie (PZP). Niektorí platíme mesačne, iní zasa štvrťročne či ročne. Každopádne, tento povinný poplatok nikdy veľmi nepoteší, aj keď nás kryje pred spôsobením škody voči druhým vozidlám, osobám, škodám na zdraví a mnohom ďalšom. Ak to nebodaj prichádza naraz havarijným poistením, ktoré síce nie je povinné, no častokrát si ho vodiči platia, a to najmä v prípade, že majú nové vozidlo, potom sa to môže vyšplhať už na skutočne nemalú cenu. Je to však daň za to, že vlastníme vozidlo a chránime sa pred ďaleko vyšším nákladom pri spôsobení škody sebe (havarijné poistenie) alebo druhému (povinné zmluvné poistenie).

Ak ste jedným z tých, ktorému práve prišiel predpis na ďalšie poistné obdobie, možno stojí za zváženie prezrieť si ponuky poisťovní a zamyslieť sa nad tým či sa PZP neoplatí premigrovať inam. Predsa len, rôzne poisťovne sa snažia získať klientov na rôzne benefity. Niektoré ponúkajú pripoistenie čelného skla, iné zasa lákajú na výhodnejšie ceny. Je na vás, ktorý benefit vám vyhovuje viac. Voľné dni počas vianočného lockdownu však rozhodne stoja za malý prieskum.

Polovica nádrže či prezutie zdarma?

Malý tip vám dáme na poisťovňu, ktorá ponúka zľavu až 30 % za ročné poistné pre vodičov, ktorí jazdia málo. V reči čísel to znamená… Povedzme, že obyčajne platíte poisťovni 150 eur ročne. Po zľave by vás to vychádzalo tak 105 eur, čo je 45 ušetrených eur ročne. To je, napríklad, takmer 40 litrov pohonných hmôt zdarma. Alebo jedno kompletné prezutie, či v niektorých prípadoch aj dve prezutia. Alebo jedna večera s manželkou/manželom. Alebo… Príkladov je mnoho.

Aký je teda háčik? Žiaden. Zľava je určená pre tých, ktorí ročne najazdia menej, než 5 000 km. Takýto nájazd mávajú často napríklad dôchodcovia, ktorých zľava určite poteší. V prebiehajúcej koronakríze sa ušetrené peniaze isto zídu aj mladým ľuďom. Ak ste rok 2020 pre lockdowny či nútený home office strávili doma a kilometre prejdené do práce a obchodu ušetrili, prečo potom platiť zbytočne veľa za PZP? Táto situácia sa ale tiež týka rekreačných jazdcov, ktorí doma garážujú športové auto a vytiahnu ho len vtedy, keď je vonku sucho a teplo. Športiaky zvyčajne ročne nemajú vyšší nájazd ako 5 000 km, tak prečo zbytočne platiť?

Ako funguje zľava na PZP?

Je to skutočne jednoduché. V prvom rade si potrebujete urobiť základnú matematiku a vyrátať, resp. odhadnúť, koľko ročne prejdete kilometrov. Následne kliknete na stránku poisťovne Union a zadáte váš odhad, na základe ktorého vám bude vypočítaná cena povinného zmluvného poistenia. Ak vás ponuka oslovila, uzatvoríte zmluvu pohodlne online a stiahnete si aplikáciu, cez ktorú pošlete poisťovni fotografiu s aktuálnym počtom najazdených kilometrov. Po roku vás poisťovňa vyzve na to, aby ste zaslali stav odometra (počtu najazdených kilometrov) a ak sa zmestíte do limitu 5 000 kilometrov, dostávate zľavu 30 % aj na ďalší rok. Ak prejazdíte náhodou viac, nič sa nedeje, poisťovňa vás vyzve, aby ste doplatili rozdiel, pričom si stále užívate výhodné a spoľahlivé PZP.

Hodina dvanásta

Poisťovňa Union ponúka toto zvýhodnené povinné zmluvné poistné len do konca aktuálneho roka (do 31.12.2020), preto ak chcete získať PZP so zľavou 30 % navštívte webstránku Union.sk.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.3 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHyundai láka na premiéru modelu Kona N
Nasledujúci článokEx zamestnanec Mercedesu vzal bager a z pomsty rozbil 50 automobilov