Domov Poradňa Predávate auto ? Prinášame pár tipov, ako čo najlepšie predať vaše vozidlo.

Predávate auto ? Prinášame pár tipov, ako čo najlepšie predať vaše vozidlo.

Zdroj: web

Predaj auta sa môže zdať na prvý pohľad jednoduchý proces. Ide však o zložitejšiu udalosť, ako sa môže zdať. V tomto článku Vám predstavíme pár základných krokov, ako úspešne predať svoje auto.

Prvý krok pred prípravou inzerátu.

V prvom kroku je potrebné auto pripraviť na predaj. Tak ako aj u ľudí platí, že prvý dojem je najdôležitejší, výnimkou nie sú ani vozidlá. Pri predaji by ste mali svoje vozidlo uviesť čo možno do najlepšieho optického i technického stavu. Krásne naleštené, voňavé a upratané auto by malo byť základom a priláka nejdeného potenciálneho záujemcu. Aj keď možno máte staršie auto, tak aj to môže po rokoch služby vyzerať stále sviežo. Pred vytvorením inzerátu svoje auto dôkladne vyčistite, môžete využiť služby rôznych “detailingových” firiem, ktoré vdýchnu vášmu autu zašlý lesk. Interiér by mal byť taktiež dôkladne vyčistený a aj keď to možno niekto nepokladá za dôležité, zavážiť dokáže aj príjemná vôňa. Stačí vám na to voňavý stromček.

Technický stav vozidla by mal byť čo možno najlepší. Ak vám to situácia dovolí, dajte auto do servisu na komplexnú prehliadku. Tým si zaistíte potrebné informácie o technickom stave a niektoré nedostatky môžete odstrániť. Zvýšite tým hodnotu auta a zlepšíte svoju dôveryhodnosť pri predaji.

Zdroj: web
Príprava inzerátu.

Ak už máte auto pripravené na predaj, ďalším krokom je príprava inzerátu. Inzerát by mal obsahovať komplexné informácie o stave vášho vozidla ako napríklad motorizáciu, rok výroby, počet najazdených kilometrov, celkový technický stav a podobne. V inzeráte je potrebné spomenúť všetky prvky výbavy, ktoré vaše auto má a samozrejme prípadné nedostatky a pri nich je dôležité byť úprimný. Predídete tak prípadným nedorozumeniam a nepríjemnostiam po predaji.

Medzi najdôležitejšie patria samozrejme fotky. Často sa pri inzerátoch stretávame s tým, že obsahujú minimálny počet fotiek, prípadne žiadne. Ako sme vyššie uviedli, prvý dojem je dôležitý a preto venujte fotkám dostatok času. Vozidlo by malo byť odfotené z každej strany, ako z exteriéru, tak aj z interiéru. Môžete využiť služby profesionálneho fotografa, ktorý dokáže aj z bežných fotiek vytvoriť výnimočný dojem.

Najdôležitejším krokom je samozrejme stanovenie ceny. Ak si cenou nie ste istí, odporúčame sa pozrieť na trh jazdených vozidiel na konkrétne vaše vozidlo. Cena by mala odzrkadľovať stav vozidla, výbavu, počet najazdených kilometrov, ako je spomínané vyššie.

Predaj vozidla.

Pri predaji je potrebné umožniť kupujúcemu skúšobnú jazdu a prípadnú návštevu servisu, ktorý si sám zvolí. Týmto spôsobom si zaistíte, že vám kupujúci prejaví dôveru a svoje auto tak rýchlejšie predáte. Dôležitým krokom je príprava zmluvnej dokumentácie a teda kúpno-predajnej zmluvy. Zmluva môže mať písomnú, ale aj ústnu podobu. Odporúčame však písomnú formu, v ktorej je treba ukotviť všetky náležitosti. Vyhnete sa tak prípadným špekulantom po predaji, ktorý si môžu nárokovať vrátenie peňazí a môžu spôsobiť ďalšie komplikácie. Pri predaji vozidla môžete využiť taktiež služby autobazárov. Pokiaľ sa vám nedarí predať vozidlo, môžete svoje auto za určitých podmienok uviezť na komisionálny predaj. Znamená to, že autobazár vaše auto uvedie za vami uvedenú cenu a tým si môžete zvýšiť svoju šancu na predaj.

Zdroj: web
Aké sú kroky po predaji vozidla ?

Prvým krokom je prepis, ktorý v prípade ak je kupujúci z rovnakého okresu, vybavíte jednou spoločnou návštevou na príslušnom úrade. Veľmi dôležitým úkonom je vypovedanie zmluvy povinného zmluvného poistenia. Ak ste predali svoje vozidlo, zaniká vám povinnosť platenia tohto poistenia. Preto odporúčame bez zbytočného odkladu takéto postenie zrušiť. Vyhnete sa tým možným sankciám zo strany poisťovne.

Ak sa teda nachádzate v situácii, kedy sa pokúšate predať svoje vozidlo, týchto pár rád vám môže výrazne uľahčiť predaj. Najdôležitejšie je pripraviť zaujímavý inzerát s primeranou cenou, v ktorom nikdy nezabúdajte uviezť všetky dôležité informácie.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokOtvorili nový úsek diaľnice D1 pri Žiline, súčasťou sú až dva tunely. Višňové medzi nimi nie je!
Nasledujúci článokSte milovníkmi značky Porsche? Teraz si jedno dokonca môžete postaviť!