Domov Poradňa Ako a podľa čoho si vybrať kvalitné pneumatiky?

Ako a podľa čoho si vybrať kvalitné pneumatiky?

Letná sezóna sa blíži, čo znamená, že čoskoro budete musieť rieši výmenu pneumatík. Tieto časti vozidla sú základným prvkom jeho bezpečnosti, no do veľkej miere závisí od nich aj pohodlie pri samotnej jazde. To, ako dobre bude auto na vozovke fungovať však závisí aj od správneho výberu pneumatík. Viete, čo pri ich nákupe rozhoduje?

 

Všímajte si dôležité vlastnosti pneumatík

Rozdiel medzi letnými a zimnými pneumatikami je v ich štruktúre. Guma pre teplé obdobie má tvrdší charakter a pre zložité povrchy ciest sa vyrábajú vzorky so špeciálnym dezénom, bočnicami a kostrou. Niekedy sa vyskytujú aj rozdiely v hĺbke drážky.

Ak sa rozhodnete používať zimné pneumatiky v horúcom období, riskujete rýchle opotrebovanie gumového plášťa, ktorý je určený pre iné prevádzkové podmienky.

Rozdiel je aj v tom, na aký typ vozidla si pneumatiky vyberáte. Nové stavebné pneumatiky 10-16,5 budú mať predsa úplne odlišné vlastnosti ako tie, ktoré potrebujete na osobné vozidlo. Určite sa nenechajte ovplyvniť len cenou a poraďte sa vždy radšej priamo s odborníkov v servise.

Nezabudnite na správne rozmery

Ohľadne vhodnej veľkosti pneumatík sa môžete informovať u výrobcu svojho automobilu otvorením technickej dokumentácie. Všetky modely pneumatík majú špeciálne označenia, pomocou ktorých si predajcovia vyberú požadovaný rozmer gumy. Označenia sú vytlačené na bočnej strane produktu a pozostávajú z latinských písmen a číslic, ktoré poskytujú presné informácie o priemere, šírke a výške profilu.

Široké pneumatiky vyzerajú veľmi dobre. Tiež preukázali vysokú praktickosť pri zatáčaní vozidiel pri vysokých rýchlostiach. Poskytujú automobilu smerovú stabilitu, vynikajúce zrýchlenie a brzdné parametre. Takéto modely sú ale ideálne pre terénne vozidlá.

Nevýhodou týchto pneumatík je ich vysoká cena, nízka miera aquaplaningu (vodoodpudivosť) a vysoká spotreba energie. Široké letné pneumatiky aj výrazne zvyšujú zaťaženie pruženia automobilu, a preto nie sú vhodné pre malé automobily.

Pre pohyb v meste miernou rýchlosťou by najlepším riešením bolo kúpiť si pneumatiky s úzkym profilom, pretože pneumatiky so širokým profilom nebudú schopné preukázať všetky svoje schopnosti.

Či už si teda kupujete odolnejšiu pneumatiku 12-16,5 alebo niečo rovnako dobré pre osobný automobil, vždy myslite na spomenuté vlastnosti a správne rozmery. Potom by vám malo vaše auto poskytovať dokonalý komfort, zvládať jazdu v náročných podmienkach, byť bezpečné a pohodlné.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Honda Africa Twin Adventure Sport, radosť jazdiť hlavne mimo ciest!
Nasledujúci článokFirma Brabus si posvietila na Mercedes AMG A45 S. Koľko zaplatíte za brutálny hot-hatch?