Domov Poradňa AKTUÁLNE Kde a ako? Pripravte sa, kontroly na hraniciach sa posilnili!

AKTUÁLNE Kde a ako? Pripravte sa, kontroly na hraniciach sa posilnili!

Policajné kontroly na hraniciach v posledných dňoch boli posilnené. Na niektorých úsekoch sa s tým vysporiadali, na iných bolo menšie peklo.

Na základe efektívnejšej ochrany otvorených hraničných priechodov boli uzatvorené menšie a málo používané hraničné priechody. Od 5.7. je Slovensko v druhej fáze, čo znamená intenzívnejšie kontroly a spĺňanie povinností osôb vstupujúcich na naše územie, ako cez vonkajšie, tak aj vnútorné hranice, rovnako to platí aj pre letiská. Kontroly však môžeme očakávať aj vo vlakových spojoch a na staniciach. Výnimku má však nákladná doprava.

Protesty na česko-slovenskej hranici ukázali, ako uzavretie dokázalo skomplikovať cestu do práce. Od dnešného pondelka sú na hraniciach prísnejšie kontroly. Okrem policajtov na hraniciach nájdeme aj príslušníkov armády. 30 prechodov bolo zatvorených. Od pondelka, 5.7. na našich hraniciach funguje nový alert systém a Slovensko sa nachádza v druhom, oranžovom stupni.  Na hraniciach polícia spolu s armádou kontrolujú, či ľudia vstupujúci na naše územie spĺňajú všetky podmienky na vstup.

Od piatka ešte prísnejšie!

Všetci, či už očkovaní, alebo aj neočkovaní, sa musia registrovať vo formulári eHranica. Nezaočkovaní, ktorí prichádzajúci z červených krajín, musia ísť do karantény. Od 9.7. sa však pravidlá sprísnia a do karantény pôjdu všetci nezaočkovaní bez ohľadu na krajinu návštevy. Na ôsmy deň od príchodu viete ísť na PCR test, ak bude výsledok negatívny, môžete karanténu opustiť. Ak prídete z čiernej krajiny, na PCR test môžete ísť po piatom dni. Ako sme uviedli, netreba zabúdať na to, že kontroly sa budú nachádzať aj vo vlakovej doprave. Pokiaľ sa však dostaneme do tretieho stupňa alert systému, ostane doslova zopár otvorených hraníc.

 

Aká je situácia v realite ?

Ako sme mohli vidieť, situácia na všetkých priechodoch je odlišná. Na hraniciach s Rakúskom, Českom a Poľskom sa uzatvárajú aj turistické chodníky, ktoré tvoria hranicu medzi krajinami. Niektoré malé priechody na hraniciach s Maďarskom však nikto v rámci alert systému nereguluje. Týmto priechodom je napríklad Bratislava-Čunovo-Rajka. Priechod Buzica-Szemere na juhovýchode sa takisto nenachádza v zozname tých, ktoré by mali byť regulované, respektíve zatvorené.

Zaočkovaní pendleri budú mať takisto výhodu pred nezaočkovanými. Tí, ktorí zaočkovaní nie sú, sa budú musieť na hraniciach preukázať PCR testom nie starším ako týždeň. Rovnakí, 7 dňový test platí aj pre ľudí, žijúcich v pohraničných oblastiach do 100 km od hraníc. Pokiaľ sa iba cez Slovensko prechádza, pre tranzit sa netreba registrovať, na tranzit sú určené koridory, kadiaľ treba ísť, no a treba ho vykonať do ôsmych hodín.

Pravidlá pre zaočkovaných sú rovnaké. Treba sa nahlásiť na eHranici, ukážete GreenPass, prípadne iné potvrdenie a vstup na naše územie je pre vás otvorený. Podobný režim bude platiť aj na letiskách, kde sa treba registrovať na webe ministerstva dopravy a všetci cestujúci zo zahraničia sa budú musieť preukázať PCR testom nie starším ako 72 hodín.

Slovenský bizár!

Ako sa hranice ochránia pred prejazdom? Na cestách je vysypaný štrk a v strede sa nachádza značka zákaz vjazdu. Ako sa zrejme dalo očakávať, do rána značky nebolo a kopec štrku bol menší a so stopami kolies. Dôkazom toho môže byť aj potýčka na česko-slovenských hraniciach, kde došlo aj ku fyzickému kontaktu medzi zložkami polície a občanmi, ktorí sa chceli dostať cez hranice.

Prihraničné obce, pripravujú otvorený list ministrovi vnútra aby situáciu ohľadom uzavretia hraničných priechodov prehodnotil. Uzavretie hraničného priechodu Lysá nad Dunajcom – Niedzica skomplikovalo cestu do práce pendlerom i život v cestovnom ruchu. Takýto stav môže mať nevyčísliteľný dopad na región, keďže cez toto územie prúdia najmä počas letných mesiacov poľskí turisti.

Podľa aktuálneho vyjadrenia ministra vnútra Mikulca z momentálne zatvorených 33 priechodov sa postupne čo najviac z nich budú snažiť otvoriť. Taktiež dodal že na hraničných priechodoch, kde to priestorovo bude možné, vzniknú pruhy pre zaočkovaných. Zároveň žiada ľudí o zhovievavosť.

Uzavreté priechody s Rakúskom:

Bratislava Kopčianska ulica – Kittsee

Uzavreté priechody s Českou Republikou:

Červený Kameň – Nedašova Lhota
Nová Bošáca – Březová
Moravské Lieskové – Strání
Horné Srnie – Brumlov
Vrbovce – Veľká nad Veličkou

Uzavreté priechody s Poľskom:

Palota – Radoszyce
Nižná Polianka – Ožena
Becherov – Konieczna
Kurov – Muszynka
Čirč – Leluchów
Lysá nad Dunajcom – Niedzica
Tatranská Javorina – Lysa Poľana
Suchá Hora – Chocholów
Bobrov – Winiarczykówka
Novoť – Ujsoly

Uzavreté hraničné priechody s Maďarskom:

Veľký Kamenec – Pácin
Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely
Skároš – Holloháza
Domica – Aggtelek
Tachty – Cered
Kalonda – Ipolytarnóc

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokViete ako zvládnuť aquaplaning alebo núdzovo zabrzdiť?
Nasledujúci článokTEST Cupra Leon Kombi PHEV, má štýl ale športový rozhodne nie je