Domov Poradňa Viete ako zvládnuť aquaplaning alebo núdzovo zabrzdiť?

Viete ako zvládnuť aquaplaning alebo núdzovo zabrzdiť?

Krízové situácie ako núdzové brzdenie či aquaplaning sa nedajú predikovať, vieme ich však predvídať. Čo je však horšie je fakt, že nás na ne nikto v autoškole nepripraví.

Vďaka kreatívnemu projektu bezpečnosti na ceste, vám v spolupráci s profesionálnym inštruktorom Centra Bezpečnej Jazdy, Ministerstvom Vnútra Slovenskej Republiky a o.z. Cesta Nie Je Okruh prinášame jedinečný inštruktážny seriál.

Projekt Cesta Nie Je Okruh chce v prvom rade upozorniť na vysokú nehodovosť a úmrtia zapríčinené práve vysokou rýchlosťou a mladými vodičmi. Tí často preceňujú svoje schopnosti v snahe zaujať. Rovnako tak upriamiť pozornosť na nedostatočnú edukáciu v autoškolách a chýbajúce praktické znalosti.

Brzdiť vie každý, alebo aj nie?

Tak jednoduchá a pritom toľko podceňovaná činnosť akou je brzdenie. Len veľmi málo ľudí vie ako správne krízovo zabrzdiť, paradoxne sa tento manéver v autoškolách skoro vôbec nevyučuje. V našom videu si spoločne prejdeme zásady krízového brzdenia na rôznych adhéznych podmienkach.

Aquaplaning ako neznámy postrach

Autoškola vás naučí ako pridať plyn, pustiť spojku tak aby vám to neskapalo alebo ako jazdiť v zápche. Na krízové situácie bohužiaľ zostanete sami. Česť výnimkám a inštruktorom, ktorí pripravujú svojich študentov aj na náročnejšie situácie. Avšak takáto prax nie je povinná a nenachádza sa ani v osnovách. Jednoducho, skoč do vody a plávaj!

Bohužiaľ doba ide nesmierne rýchlo dopredu a súčasné autá sú omnoho výkonnejšie ako kedysi. Navyše kvantum asistenčných systémov, nám dáva mylný dojem bezpečia a kontroly nad vozidlom. Pokiaľ niečo zlyhá alebo sa dostaneme za hranicu možnosti auta, býva často príliš neskoro. Práve preto lebo nám chýbajú dostatočné znalosti, ako reagovať v krízových situáciách.

Presne takým strašiakom je aj aquaplaning. Viete čo to je, ako vzniká a ako ho zvládnuť?

Ako núdzovo brzdiť a ako zvládnuť aquaplaning? - Cesta Nie Je Okruh

Viac informácií o projekte Cesta Nie Je Okruh nájdete na www.cestaniejeokruh.sk. Partnermi a podporovateľmi projektu sú Ministerstvo vnútra SR, Polícia SR, Oliver Oswald, redakcia motoristického magazínu StartStop.sk, o.z. Cesta Nie Je Okruh a RTVS relácia Pozor Zákruta.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNové BMW 2 Coupé! Takto to vyzerá keď sa dynamika snúbi s technológiami!
Nasledujúci článokAKTUÁLNE Kde a ako? Pripravte sa, kontroly na hraniciach sa posilnili!