Domov News Zlodeji si našli nový cieľ: Dávajte si pozor na kapoty!

Zlodeji si našli nový cieľ: Dávajte si pozor na kapoty!

Zlodeji si našli nový cieľ: Dávajte si pozor na kapoty!

Vynaliezavosť zlodejov zrejme už nikoho neprekvapí. Ani to, že medzi najcennejšie časti automobilu patria katalyzátory. No v západnej Európe začali miznúť aj kapoty.

Zdá sa, že kradnúť celé autá už nie je v móde. Namiesto toho sa zlodeji sústredia na cenné diely, ktorých krádež je oveľa menej riziková akcia. Rovnako tak platí aj následné speňaženie lupu. Napríklad taký katalyzátor nemá žiadne identifikačné číslo, ktoré by mohlo zlodeja neskôr prezradiť a priniesť mu lacné ubytovanie za mrežami (s výnimkou Toyoty, kde si zákazníci môžu na želanie ošetriť katalyzátor neviditeľným kódom a tak ho vystopovať). Na podobný prípad upozorňuje aj holandská polícia z okresku Midden-Schieland v Rotterdame.

Stačí 60 sekúnd

Lákavé sú predovšetkým diely z niekoľko málo typov áut. Dôvod je veľmi jednoduchý – ak ide o nedostatkový diel, na čiernom trhu sa dá veľmi rýchlo a draho speňažiť. Vlna krádeží v okrese Midden-Schieland v Rotterdame sa sútreďuje na krádeže predných kapot, predovšetkým z modelov Peugeot 5008. Podľa príspevku polície ide o drahé diely, ktoré sa predávajú približne za 4000 eur. A to je už celkom slušná suma za chvíľku stresu, čo poviete?

Prečo práve kapoty? Nuž, pri nehode je takmer nemožné nabúrať tak, aby kapota ostala nepoškodená. Okrem toho, kapotu je pomerne jednoduché odmontovať aj z auta, ktoré vám vyslovene nepatrí. Podľa polície, ktorá, samozrejme, nezverejnila presný postup, ako na to, stačí na odmontovanie kapoty len pár sekúnd, základné náradie a trochu manuálnej zručnosti. Tie potom skončia na vrakoviskách alebo dokonca aj v servisoch ako vyhľadávané náhradné diely.

Ako sa brániť?

Ubrániť sa pred vynaliezavosťou zlodejov môže byť často náročné, pretože aj tu platí, že kde je vôľa, tam je cesta. V podstate jediné, čo môže majiteľ vozidla spraviť, je minimalizovať šancu, že práve jeho vozidlo sa dostane do pozornosti dlhoprstých. Polícia v príspevku na sociálnej radí parkovať vozidlá na osvetlených miestach či v garážach. Samozrejme, s ohľadom na súčasnú situáciu s parkovaním vo všetkých veľkých mestách je človek rád, že má vôbec kde zaparkovať…

Vodiči ktorých značiek sú najčastejšími vinníkmi nehôd ? BMW to nie je!

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJautoforum
Predchádzajúci článokVlak rýchlejší ako lietadlo ? V Číne žiadny problém.
Nasledujúci článokMini oslavuje 60. výročie spolupráce s John Cooper Works špeciálnym modelom !