Domov News Toyota chce raz a navždy vyriešiť krádeže katalyzátorov! Ako ?

Toyota chce raz a navždy vyriešiť krádeže katalyzátorov! Ako ?

Krádeže katalyzátorov medziročne rastú aj na Slovensku. Toyota však prišla s geniálnym riešením, ktoré môže dať zlodejom po prstoch raz a navždy.

Krádeže dielov áut nie sú ničím výnimočným ani v našich končinách. Či už ide o karosárske diely, ako napríklad krádeže kapôt z modelov Peugeot, či svetlá luxusných automobilov ako Porsche Cayenne či Panamera a v neposlednom rade detaily, ako krytky ostrekovačov predných svetlometov. Samostatnou kategóriou sú krádeže katalyzátorov. Tie lákajú zlodejov najviac práve vďaka ich vysokej hodnote na trhu kvôli drahým kovom nachádzajúcim sa vo vnútri. Hodnotat týchto vzácnych materiálov navyše v poslednej dobe rastie, a teda rastie aj cena použitých katalyzátorov.

2 minúty a je po všetkom

Katalyzátor je pritom pomerne jednoduchým terčom skúsených zlodejov. Ako ukazuje video nižšie, na celú akciu im stačí menej ako 2 minúty a majiteľovi auta ostanú len starosti a trápenie. Britská poisťovňa podľa zverejnenej správy spracuváva historické maximum takýchto poistných prípadov, pričom spomína medziročný nárasť krádeží až o 57 percent.

CCTV Catches Catalytic Theft From Toyota Prius In Broad Day Light

Najčastejším terčom zlodejov sú práve Toyoty a Lexusy práve kvôli vysokému objemu vzácnych kovov v katalyzátorov. Okrem toho, vozidlá koncernu Toyota sú navyše známe svojou vysokou účinnosťou, čo sa transformuje do lepšej kondície katalyzátora, a teda znova aj jeho vyššej cene na trhu.

Riešenie je pritom geniálne jednoduché 

Je to preto práve Toyota, ktorá sa rozhodla investovať celkovo viac ako milión eur do vývoja systému, ktorý by krádežiam katalyzátorov dal raz a navždy stopku. Pomôcť jej v tom má firma Smartwater, ktorá sa špecializuje na výrobu neviditeľných označení, ktoré sú viditeľné len pod špecifickým UV svetlom. Tu sa už načŕta riešenie, ktorého genialita spočíva v jednoduchosti.

Podobný spôsob už firma aplikovala na označovanie niektorých karosárskych dielov, no katalyzátory značku nedostali. Je teda prakticky nemožné zlodejovi dokázať, že katalyzátor ukradol z konkrétneho auta. Teda pokiaľ nie je prichytený priamo pri čine, samozrejme.

Zatiaľ iba v Británii

Toyota sa teda rozhodla ponúknuť službu neviditeľného označenia katalyzátora 100-tisíc zákazníkom vo Veľkej Británii. Samozrejme, tento princíp de facto zlodejom nezabráni katalyzátor z auta vymontovať, no jeho následne speňaženie nebude také bezrizikové. Navyše, spôsob označenia sťažuje zlodejom overiť si priamo na mieste, či ide o označený katalyzátor, alebo nie.

Toyota ponúka riešenie zákazníkom úplne zadarmo, predpokladá sa teda, že ho zákazníci využijú v hojnom počte. Ostáva asi len otázkou času, kedy budeme písať o prvom prípade zlodeja odsúdeného za krádež katalyzátora z Toyoty alebo Lexusu v superrýchlom konaní. No ďalší ho už zrejme tak sebavedomo nasledovať nebudú… 🙂

 

Najrýchlejšie autá sveta ovládli elektromobily ! Pozrite si rebríček TOP 10.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJautoforum
Predchádzajúci článokNascar chce zvýšiť atraktivitu a pripravuje NextGen !
Nasledujúci článokNový Fiat Ducato – kuriér v novom šate a s najnovšími technológiami