Domov Poradňa Únava za volantom je horšia ako požitie alkoholu. Ako proti únave bojovať?

Únava za volantom je horšia ako požitie alkoholu. Ako proti únave bojovať?

Únava za volantom je azda najväčším nepriateľom nás, šoférov. Ako však predísť tragickým nehodám, keď vás začne lámať na spánok?

Podľa štatistík, najviac nehôd zapríčinených mikrospánkom sa deje práve nad ránom. Svedčí o tom aj fakt, keď sledujete 24-hodinové vytrvalostné preteky napríklad v Le Mans. Najviac nehôd sa stane medzi štvrtou a šiestou hodinou rannou. Samotná únava je naozaj problémom pre vodiča, jeho pasažierov, no aj pre okolitých ľudí. Väčšina z nás, pri ceste autom na dovolenku odchádza neskoro večer a chce za čo najmenší čas ubehnúť najviac kilometrov. Tu nastáva problém. K mikrospánku dochádza hlavne pri monotónnej  jazde na úsekoch ako sú diaľnice alebo cesty prvej triedy a najmä v tomto dovolenkovom období, keď si pri dlhých dňoch ako vodiči za volantom dovoľujeme viac, než inokedy počas roka.

Všetci sme sa nie jeden krát snažili povzbudiť sa na cesty či už minimálne 0,3 litrovou kávou, energetickým nápojom, či ochladením kabíny. Na únavu za volantom však funguje iba jeden liek a tým je odpočinok. Podľa výskumov môže byť však únava za volantom ešte vážnejšia, než požitie alkoholu.

Vodič má po 17 hodinách bdelosti rovnakú šancu spôsobiť nehodu, ako keby mal 0,5 promile alkoholu v krvi, potvrdila samotná polícia. To je teda dvakrát väčšia pravdepodobnosť dopravnej nehody oproti triezvemu alebo ideálnemu stavu. Vodič, ktorý je unavený alebo ospalý, zvyšuje riziko dopravnej nehody v priemere až 4-násobne. Vodiči majú problémy s udržaním vozidla v jazdnom pruhu, prispôsobením rýchlosti vozidlám pred nimi alebo pri predbiehaní.

 

 

 

 

 

 

 

 

Spánok je najdôležitejší!

Ak máte nedostatok spánku, ste nepozornejší a reagujete na vyhrotené situácie pomalšie. Sami to poznáte, keď sa zle vyspíte potrebujete na prebúdzanie omnoho viac času ako inokedy. No nezávisí to len od množstva spánku, ale aj od jeho kvality. Prerušovaný alebo nepravidelný spánok, hlučné prostredie alebo zdravotné problémy, spôsobujú pocit únavy už krátko po prebudení.

Ako únave predísť ?

Ruku na srdce, každý z nás už aspoň raz išiel na hranicu svojich možností, čo sa týka „vytrvalostného“ šoférovania. Podvedomie pracuje, aj keď hlava klesá a klipkajú oči. Pokiaľ sa dostávate do tejto fázy, nepodceňujte to a dajte si krátku prestávku. Odstavte vozidlo na záchytnom parkovisku, prípadne tam, kde nehrozí zrážka s iným vozidlom a zatvorte oči na 15-20 minút.

Nezabudnite však na budík, aby ste nespali dlhšie. Potom z vozidla vystúpte, ponaťahujte sa, spravte pár hlbokých nádychov, prejdite pár krokov a môžete pokračovať v jazde. Podľa odborníkov to naozaj funguje. Tak ako v detstve, aj teraz, vaše staršie telo potrebuje načerpať energiu pre pokračovanie.

Nezabúdajte taktiež dodržiavať pitný režim, tým nemyslíme kávu alebo sladené nápoje ale čistú vodu prípadne minerálku. Počas slnečných dní si nezabúdajte chrániť oči kvalitnými slnečnými okuliarmi. Skúste žuvať žuvačku, žuvaním sa totiž podľa odborníkov. zväčšuje prúdenie krvi do mozgu o 25 až 40 percent. Najmä ak cestujete s ďalšími ľuďmi najmä v nočných hodinách, najideálnejšie je aby niekto z posádky bol hore a rozptyľoval vás napríklad rozhovorom. Vodiči majú častokrát pocit, že sa im lepšie jazdí keď celá posádka spí, treba však myslieť na to, že práve tým že vás nikto nevyrušuje sa riziko mikrospánku zvyšuje.

Práve vďaka takejto krátkej prestávke na odpočinok si naše telo oddýchne a odpočinuté telo dokáže na vnemy rýchlejšie reagovať a sústredenie je taktiež na úplne inom levely, ako predtým. Nepreceňujte teda svoje sily, lebo doma na vás určite niekto čaká.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJhttps://www.axa.co.uk/van-insurance/how-to-beat-fatigue-behind-the-wheel/
Predchádzajúci článokPodvodníci dostanú stopku. V novom registri jazdených vozidiel sa bude evidovať každá nehoda
Nasledujúci článokŠkodovky bude môcť otvoriť kuriér a nechať v nich balík. Dôverovali by ste takej funkcii?