Domov News Aj vy znižujete hlasitosť pri parkovaní? Vieme prečo je to tak

Aj vy znižujete hlasitosť pri parkovaní? Vieme prečo je to tak

Patríte k ľuďom, ktorí majú vo zvyku pri parkovaní znížiť hlasitosť rádia, respektíve ho úplne vypnúť ? Nemusíte sa obávať, rozhodne v tom nie ste sami. Týmto zvykom trpí veľké množstvo ľudí, či už sa jedná o mužov alebo nežnejšie pohlavie. 

Tento zvyk býva často krát terčom posmeškov zo strany spolujazdcov, respektíve osôb na zadných sedadlách. Nemáte sa však za čo hanbiť, oni by sa s veľkou pravdepodobnosťou dopustili toho istého. V nasledujúcich riadkoch sa dočítate, prečo my ľudia zvykneme uberať na hlasitosti rádia, poprípade prečo ho úplne vypíname pri takej činnosti akou je parkovanie.

Počas jazdy žiadny problém. 

Počas jazdy nám hlasitosť rádia nerobí žiadny problém. Často krát ešte pri našej obľúbenej skladbe máme tendenciu hlasitosť vyhnať na maximum a za sprievodu hlasnej hudby si pospevujeme. Aj keď táto činnosť na nás pôsobí celkom prirodzene, jedná sa o istú formu multitaskingu. Ako kognitívny vedec Art Markman vo svojej knihe Brain Briefs uviedol, počas bežného šoférovania nám hlasná hudba nijak neprekáža. Samotné šoférovanie nie je pre náš mozog údajne až tak náročné a niekedy môže hlasná hudba šoférovi ešte pomôcť v splynutí s premávkou. Avšak podľa štúdií tiež nie je jedno aký druh hudby počúvate pri šoférovaní. Tomu sme sa však venovali v inom článku.

Multitasking, ale nie len tak obyčajný. 

Počas šoférovania sa náš mozog nesústredí na obe činnosti súčasne. Naše telo podvedome preskakuje medzi šoférovaním a počúvaním hudby. Aj z tohto dôvodu je počúvanie hudby oveľa menší problém ako telefonovanie za volantom. To z jednoduchého dôvodu. Počas počúvania hudby môže náš mozog na chvíľu hudbu úplne ignorovať, zatiaľ čo pri telefonovaní sa musíte na konverzáciu nepretržite sústrediť. Tu vzniká problém hlavne na zložitejších križovatkách alebo krízových situáciách, kde sa potrebujeme plne sústrediť na riadenie motorového vozidla.

Na parkovisku potichu. 

Možno už aj sami chápete prečo na parkoviskách alebo na miestach, ktoré dobre nepoznáme, máme tendenciu tlmiť hlasitosť rádia. Ten dôvod je veľmi jednoduchý. Skrátka sa náš mozog nedokáže dostatočne sústrediť a preskakovanie medzi šoférovaním a počúvaním hudby mu už robí problém. Preto veľké množstvo vodičov siaha po ovládaní hlasitosti v takýchto situáciách. Nemusí to byť len na parkovisku, kde sa snažíme v čo najkratšom časovom horizonte vypočítať, či sa naše auto zmestí na parkovacie miesto, respektíve sa plne sústredíme na manévrovanie. Takéto situácie nastávajú aj keď sme v novom meste kde nejazdíme intuitívne, alebo v dobe keď prší. Vždy keď sa náš mozog potrebuje viac sústrediť, automaticky siahame po ovládaní rádia a znižujeme hlasitosť, respektíve rádio úplne vypíname.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2.3 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBratislava od Októbra prechádza na nový systém parkovania. Žiadne SMS lístky a papuče
Nasledujúci článokPravidelné dlhodobé tankovanie za „desinu“? Riskujete vážnu poruchu…