Domov Poradňa Ako ovplvyňuje hudba naše správanie na cestách? Ktorá je tá najideálnejšia?

Ako ovplvyňuje hudba naše správanie na cestách? Ktorá je tá najideálnejšia?

Hudba je jednou z vecí, ktorá nás ovplyvňuje pri každodenných činnostiach. Či už je to práca, šport, cestovanie, no takisto aj šoférovanie. Treba byť však obozretný, čo na cestách počúvame.

Niekedy si to ani neuvedomujeme, no hudobný štýl, ktorý v daný moment vo vozidle počúvame môže ovplyvniť naše riadenie motorového vozidla. Existuje množstvo štúdií, ktoré sa práve hudbou za volantom venovali. Ich úlohou bolo taktiež zvýšiť bezpečnosť na cestách. Vyplýva z nich, že vplyv na naše správanie za volantom má nielen hlasitosť, ale aj štýl hudby.

Nežiadúcim javom je nadmerný hluk. Výrobcovia vozidiel sa snažia hluk z okolia minimalizovať a odhlučňujú kabínu najviac ako to len ide. Počas jazdy je taktiež dôležitá optimálna hlasitosť, ktorá nebude človeka iba dráždiť ale bude mu uľahčovať situáciu. Je teda lepšie nepočúvať hudobné štýly, ktoré nám nesedia, dokonca aj v tom prípade, že sa jedná o klasickú hudbu, ktorá predstavuje najmenšie riziko.

Postupom času sa zistilo, že akákoľvek hudba nad 85 decibelov znižuje reakčný čas. Rovnako rýchla hudba, ktorá má viac ako 120 BPM dokáže spôsobiť nadmerné vzrušenie a vyvolať tak pocit u vodiča, že môže ísť svižnejšie, rýchlejšie.

Najviac „nenávideným“ hudobným žánrom podľa štúdií je hip-hop, respektíve rap, ktorý svojimi násilnými textami nepriamo povzbudzujú šoféra k agresívnejšej jazde a k nepriateľskému správaniu. Práve takéto texty dokážu človeka za volantom ovplyvniť, no nie je však rapová pesnička ako rapová pesnička. Tento žáner má aj nenásilné texty, takže človek vie byť „viac v kľude“.

Ľudia počúvajúci Drum & Bass dokážu byť za volantom agresívnejší, než obvykle. Ako inak, najdôležitejším faktorom je hlasitosť a tempo. Podobným rytmus majú aj rockové skladby, či heavy metalové. Pokiaľ sa tieto formy hudby počúvajú pri vyšších frekvenciách, či zvýšenej hlasitosti, má to za následok prechádzanie z pruhu do pruhu a prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti. Pri takýchto skladbách sa človek cíti doslova neohrozene.

Pohoda nie je vždy v pohode

Pokiaľ sa radíte k ľudom, ktorí v aute prevažne počúvajú upokojujúcu pohodovú hudbu akou je Jazz, či Reggae, tak majte sa na pozore, nakoľko mnoho z nás si myslí, že takéto skladby na nás výrazne nevplývajú. Opak je pravdou. Podľa štatistík ľudia počúvajúci reggae majú tendenciu si jazdu užívať, brzdiť premávku a budú meškať na dohodnuté stretnutie. Čo sa týka jazzu, ľudia sa zväčša zahĺbia do počúvania a nevnímajú okolie. Tým pádom prichádza strata kontroly nad aktuálnou rýchlosťou.

Za najideálnejší hudobný žáner sa považuje popová hudba. Je príjemná na počúvanie a texty niektorých obohratých skladieb poznáme doslova naspamäť a nemusíme im venovať veľkú pozornosť. Tým pádom sa šofér môže plne sústrediť na cestu ako má.

Okrem popovej hudby sa odporúča počúvať Indie. Ide o variáciu rockovej a popovej hudby, no nemá výraznejší rytmus a nepodnecuje tak k porušovaniu pravidiel cestnej premávky.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJpubmed.gov
Predchádzajúci článokŠkoda prináša na trh výročnú Octaviu RS 120 rokov Motorsport! Na čo sa môžeme tešiť?!
Nasledujúci článokBMW si patentovalo spätná zrkadlá budúcnosti: Obraz budú premietať na okno