Domov Poradňa Viete čo robiť pri zrážke so zverou? Poradíme vám…

Viete čo robiť pri zrážke so zverou? Poradíme vám…

Stret motorového vozidla so zverou v dnešnej dobe nie je nič výnimočné. Ako minimalizovať riziko a ako sa zachovať ak už zrážke so zverou nešlo zabrániť?

Stret motorového vozidla so zverou sa môže prihodiť každému. Nezáleží ako veľmi skúsený vodič ste alebo svoje vodičské oprávnenie máte ešte čerstvé. Pomôže vám havarijné alebo zákonné poistenie? Najčastejšie k takýmto dopravným nehodám dochádza v neskorých večerných alebo skorých ranných hodinách. V tomto čase sa zver zväčša presúva za potravou a preto treba byť obozretnejší, najmä v okolí lúk a lesov. Treba si však dávať pozor aj počas dažďa či počas ranných hmiel, najmä v tomto jesennom období.

Stret vozidla so zverou
Radšej brzdiť alebo sa pokúsiť vyhnúť?

Vyhýbací manéver môžete zvoliť jedine v prípade ak máte dostatočne dobrú viditeľnosť a vaša rýchlosť nie je príliš vysoká. Treba si uvedomiť, že v prípade straty kontroly nad vozidlom môžete vraziť do okolitých stromov, zvodidiel alebo oproti idúceho vozidla. V týchto prípadoch mávajú takéto dopravné nehody často krát fatálne následky. V týchto situáciách je rozhodne lepšou alternatívou dupnúť na brzdový pedál. Tu treba na brzdu skočiť plnou silou a netreba sa zľaknúť zasiahnutia ABS systému.

Stret vozidla so zverou
Čo ak ste zrážke nedokázali zabrániť?

Ak ste už zrážke so zverou nedokázali zabrániť, najdôležitejšou vecou je zachovať pokoj. Ďalej treba postupovať ako pri klasickej dopravnej nehode, odstaviť vozidlo, zapnúť výstražné smerovky, obliecť si reflexnú vestu a v dostatočnej vzdialenosti pred miestom nehody umiestniť výstražný trojuholník. Ďalším dôležitým krokom je zavolať políciu. Tá by mala na danú nehodu upozorniť poľovníkov. V žiadnom prípade neodnášajte zrazené zviera z miesta nehody, mohli by ste byť obvinený z pytliactva, kedy vám hrozí trest odňatia slobody až na dva roky. Nehovoriac o tom, že zrazené zviera nemusí byť mŕtve a môže vám vážne ublížiť, keď sa s ním budete snažiť manipulovať.

Stret vozidla so zverou
PZP alebo havarijné poistenie? 

V prípade škody na vašom vozidle spôsobenej zrážkou zvery sa na povinné zmluvné poistenie nespoliehajte. Poisťovňa vám náhradu škody vyplatí len prípade, ak máte uzavreté havarijné poistenie. PZP vám pomôže len v prípade ak prídete do stretu s hospodárskym zvieraťom. Finančnú náhradu za toto uhynuté zviera sa majiteľovi vyplatí z vášho PZP. Bohužiaľ, škodu na vašom aute už musíte pokryť z vlastného vrecka. Ak máte uzavreté havarijné poistenie, v tomto prípade postupujete presne tak ako pri bežnej dopravnej nehode. Škodu nahlásite vašej poisťovni a tá vám následne po potvrdení oprávnenia nároku vyplatí náhradu škody.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNová Škoda Superb zachytená na špionážnych fotkách. Vieme už o nej niečo ?
Nasledujúci článokMazda prinesie na náš trh nové modely. SUV CX 60 a CX 80, vráti sa aj wankel či šesťvalec