Domov Poradňa Ako zvládnuť dopravnú nehodu bez stresu a nenaletieť pritom lovcom nehôd?

Ako zvládnuť dopravnú nehodu bez stresu a nenaletieť pritom lovcom nehôd?

V uplynulom roku 2020 sa na Slovensku udialo 11 860 dopravných nehôd, pričom poistných udalosti bolo niekoľko násobne viac. Nie každý vie, ako sa zachovať v situáciách kedy dôjde ku kolízii vozidiel. Už samotná situácia je pre účastníkov mimoriadne stresujúca, navyše na cestách pribúdajú podvodníci, ktorí sa snažia z nešťastia vyťažiť.

Je len málo motoristov ktorí za svoj život nemali žiadnu dopravnú nehodu a ešte menej je tých, ktorým sa podarilo vyhnúť aj poistnej udalosti. Najmä vo väčších mestách, kde je intenzita premávky vysoká, narastá počet kolízii. Od malých šúchancov cez pokrčené plechy až po vážne nehody, ktoré sú každodennou súčasťou našich ciest.

Väčšina nehôd a škodových udalostí vzniká v dôsledku nepozornosti alebo pochybenia účastníkov cestnej premávky. Pokiaľ sa pozrieme na samotné čísla podrobnejšie, zistíme že až 17% všetkých dopravných nehôd sa udialo práve v piatok, pričom na druhom mieste je pondelok s 15%. Tento fakt zodpovedá zvýšenej záťaži na našu psychiku práve počas konca a začiatku pracovného týždňa. Sme tak náchylnejší k dopusteniu sa chýb aj počas šoférovania.

Čo robiť v prípade dopravnej nehody alebo škodovej udalosti?
1) Zabezpečte miesto nehody

Zabráňte tomu, aby došlo k ohrozeniu ďalších účastníkov cestnej premávky: zapnite varovné svetlá, nasaďte si reflexnú vestu a umiestnite varovný trojuholník tak, aby bol dobre viditeľný (v obci min.50m / mimo obce min. 100 m) od vozidla.

Zdržte sa akéhokoľvek konania, ktoré by mohlo ovplyvniť vyšetrovanie nehody, najmä premiestnenia vozidiel.

2) Poskytnite prvú pomoc a zavolajte 112

Skontrolujte či je niekto zranený a v prípade potreby poskytnite prvú pomoc. Ak ste zranený aj vy, nepodceňujte tieto zranenia.

V prípade potreby, kontaktujte tiesňovú linku 112. Detailne im popíšte, kde sa nachádzate a v akom stave sú zranení. Ďalej postupujte podľa pokynov, ktoré vám poskytne operátor záchrannej služby.

3) Kedy volať políciu?
  • Ak sa účastníci nehody nevedia dohodnúť na zavinení škody
  • účastníkom nehody nie je zrejmý jej priebeh
  • vodič zúčastneného vozidla je pod vplyvom alkoholu, prípadne návykových látok
  • účastník škodovej udalosti nezastavil vozidlo, nepreukázal svoju totožnosť, neposkytol údaje atď.
  • došlo pri nehode k zraneniu alebo úmrtiu osoby
  • došlo k poškodeniu majetku tretích osôb, vrátane majetku štátu, obcí a teda aj komunikácii, elektrického vedenia alebo dopravného značenia
  • vznikla hmotná škoda prevyšujúca 3 990 €

4) Zdokumentujte priebeh a miesto nehody alebo škodovej udalosti

Vypíšte správu o nehode, ideálne paličkovým písmom a tak, aby boli čitateľné aj jeho kópie.

Ak vám škodu spôsobil druhý vodič, požadujte po ňom predloženie identifikačného dokladu (občiansky preukaz, vodičský preukaz, pas) a dokladu o PZP. Z týchto dokumentov si opíšte:

  • meno, priezvisko a bydlisko vodiča (v prípade firemného vozidla: názov, sídlo a IČO firmy, príp. meno a bydlisko jej vlastníka)
  • typ a evidenčné číslo vozidla
  • názov a adresu poisťovne, v ktorej je vinník poistený, a číslo dokladu o poistení, ktoré spravidla zodpovedá číslu poistnej zmluvy

Pravdivo a podrobne spolu vyplňte správu o nehode, vrátane nákresu priebehu nehody, a obaja ju podpíšte. Ak je účastníkov nehody viac, Správu o nehode podpíšu všetci. Originál tlačiva si necháva vinník nehody, ktorý je povinný škodu nahlásiť poisťovni, kópia zostáva poškodenému.

Vyhotovte čo najdôkladnejšie fotografie miesta nehody a rozsahu vzniknutej škody.

Zapíšte si kontaktné údaje všetkých svedkov nehody.

5) Nahláste vzniknutú škodu poisťovni

Bezprostredne po nehode nahláste poistnú udalosť poisťovni.

Ak ste vinníkom nehody, vyplnenú a podpísanú správu o nehode odošlite do svojej poisťovne. V prípade, že tak neurobíte, môže poistnú udalosť nahlásiť aj poškodený vodič.

Poistnú udalosť je nutné písomne nahlásiť poisťovni do 15 dní v prípade tuzemskej nehody, alebo do 30 dní ak sa nehoda stala v zahraničí.

Spoľahnite sa na bezplatnú asistenčnú službu

Pod tlakom nedokážeme rozmýšlať racionálne a dopúšťame sa ďalších omylov, pomôcť vám môže práve bezplatná asistenčná služba, ktorá celý  priebeh poistnej udalosti alebo dopravnej nehody zabezpečí. Pokiaľ sa vám stala nehoda alebo ste sa stali účastníkom takejto udalosti, využiť môžete služby spoločnosti ProAssist, úplne bezplatne. Privolaný technik dokáže bezpečne vyznačiť a zabezpečiť miesto nehody, tak aby sa predišlo ďalším kolíznym situáciam. Škodovú udalosť riadne zdokumentuje a vypíše potrebné papiere zo všetkými účastníkmi. V prípade potreby dokáže vaše vozidlo odtianuť do vami zvoleného autorizovaného, alebo iného, vami vybraného servisu. Nemusíte sa tak báť podvodného jednania, kedy sa pofiderny lovci nehôd snažia vaše vozidlo dostať do garažového servisu jeho známeho.

Ako takáto bezplatná asistenčná služba funguje, sme vám priblížili v našom videu:

Ako zvládnuť dopravnú nehodu a nenaletieť lovcom nehôd? - Startstop.sk - ProAssist

V prípade potreby vám ProAssist dokáže poskytnúť aj náhradnú mobilitu. To všetko vďaka spolupráci s takmer všetkými autorizovanými servisnými centrami. Spoločnosť ProAssist je lídrom na trhu a ponúka bezplatnú asistenciu najmä v Bratislave a okolí. Využiť ju môžete aj na celom území SR, vďaka zmluvným partnerom.

Pozor na podvodníkov a lovcov nehôd

Práve množstvo škodových udalostí a dopravných nehôd, láka rôznych špekulantov k zneužitiu vašej situácie. Často náhodné, neoznačené vozidlá zastavujú v blízkosti takýchto udalostí a snažia sa účastníkov presvedčiť že im pomôžu. Lákajú ich na využitie ich služieb ktoré sú často spoplatnené. Mnohokrát na vás naliehajú aby ste nenavštívili predražený autorizovaný servis, ale práve servis ich kamaráta. Obvykle ste vystresovaný a snažíte sa situáciu rýchlo vyriešiť, podvodníci vás zatiaľ presvedčia aby ste sa spoľahli na ich služby.

Takéto situácie končia v lepšom prípade vysokou faktúrou za služby ,ktoré vám poisťovňa nepreplatí, v tom horšom riskujete že poisťovňa odmietne zaplatiť servis. Navyše vaše auto môže skončiť v rukách pofidérnych automechanikov.

Všímajte si ako je oblečený človek, ktorý vám prišiel pomôcť, reflexná vesta nestačí. Zamestnanci ProAssist sú riadne označený logom firmy, menovkou a v rovnošate. Vozidlá sú jasne viditeľné so špeciálnym reflexným polepom a logom spoločnosti.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2.5 / 5. Počet hodnotení 20

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokObrovský emisný škandál! Aj takto sa dá nazvať pochybenie Európskej únie pri výpočte emisií…
Nasledujúci článokTotálne fiasko, Škoda Enyaq nezvládla losí test. Pohorela už pri rýchlosti…