Domov News Obdobie prezúvania je za rohom. Kedy prezuť auto na letné pneumatiky?

Obdobie prezúvania je za rohom. Kedy prezuť auto na letné pneumatiky?

Jarné slniečko pomaly vykúka, teploty sa zvyšujú a s tým prichádza obdobie prezúvania na letné gumy. Na čo však treba myslieť pri prezúvaní?

Blíži sa nám obdobie výmeny pneumatík zimných za letné. Podľa zákona sme viazaní mať zimné pneumatiky od 1. novembra do 31 marca. Avšak, iba v prípade súvislej vrstvy snehu, námrazy a nesmiete samozrejme zabúdať na poveternostné podmienky. Dátumové obmedzenie má svoje opodstatnenie, no významnejšiu rolu hrá aj predpoveď počasia.

Niektorí z nás už určite nie jeden raz riešili to, že „zoderú“ svoje opotrebované zimné pneumatiky aj v lete. Prečo to však nerobiť? Zimná pneumatika je zhotovená tak, aby bola čo najspoľahlivejšia v čo najnáročnejších zimných podmienkach. S rapídne stúpajúcimi teplotami tak zimná pneumatika stráca svoje schopnosti a funkcie – taktiež sa rýchlejšie prehrieva a opotrebováva. Nejde však iba o ničenie, ale aj jazdný komfort. Treba rátať s vyšším odporom a vyššou spotrebou.

Dôvod, prečo by ste zimnú pneumatiku nemali používať celoročne je hlavne bezpečnosť. Zimná guma má totiž dlhšiu brzdnú dráhu. Tieto gumy sú však zhotovené na zimné počasie, prevažne ľad a sneh. Dokonca aj teplota okolo 0°C im nerobí dobre a niekedy sú lepšie letné pneumatiky. Takže na jazdu so zimnými pneumatikami v lete radšej zabudnite.

Skontrolujte dezén!

Dezén a jeho kontrola je každoročným tématom, respektíve každo-sezónnym. Zimné musia mať hĺbku minimálne 4 mm, letným stačí maximálne 1,6 mm. Ojazdenou pneumatikou sa vystavujete riziku hlavne v brzdnej dráhe vozidla. Pokiaľ bude guma zjazdená viac ako je prípustné a v tomto období vás čaká STK, nemusíte ňou prejsť.

Hraničnou teplotou na vystriedanie zimných za letné je 7°C. Práve nad touto spomínanou teplotou strácajú zimné pneumatiky svoje najpozitívnejšie vlastnosti. Teplota by sa nad touto hranicou však nemala dlho pohybovať. Neberte to však doslova, že akonáhle vo februári / marci teplomer ukáže 7°C, treba prezuť na letné. Pri skorom prezutí môžete byť ráno zaskočený prízemným mrazom, čo nie je dobré pre letnú sadu. Okrem ľadu sa však v niektorých častiach môže ukázať aj snehová pokrývka. Preto odporúčame aby ste počkali aspoň na jeden teplý týždeň a sledovať predpoveď počasia. Ak nenastane rapídne ochladenie môžete začať s prezúvaním pneumatík či už svojpomocne alebo sa objednáte do servisu.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNové Maserati Grecale – výnimočnosť na každý deň
Nasledujúci článokVýhody kúpy auta na leasing vs. hotovosť