Domov Poradňa Viete kedy vymeniť olej v aute? Poradíme vám

Viete kedy vymeniť olej v aute? Poradíme vám

Zdroj: GettyImages

To, že v určitom okamihu musíte vymeniť olej v aute určite viete. Ale ako často? Odpoveď môže byť mätúca, pretože sa líši v závislosti od jazdných podmienok a vašich jazdných návykov. Poďme si spoločne prejsť jednotlivé možné scenáre.

Viete kedy vymeniť olej vo vašom aute ? Konzervatívne odhady intervalov výmeny oleja tvrdia, že je optimálne meniť olej niekde medzi 5 000 – 10 000 kilometrami. To ale platilo v minulosti, dávno pred výraznými zlepšeniami v palivových systémov, použitých materiálov v samotnom motore, či výrobných metódach a chémii oleja. V súčasnosti bežne poháňané moderné motory predlžujú intervaly výmeny oleja na 15 000 alebo dokonca 30 000 kilometrov. Tak kedy je tá správna doba vymeniť olej ?

Keď plynie záruka

Ak vlastníte nové vozidlo, odpoveď sa zdá jednoduchá. Ak nechcete stratiť záruku na pohonné ústrojenstvo, postupujte podľa odporúčaní výrobcu a typu oleja, najazdených kilometrov a času v návode na obsluhu. Vo väčšine prípadov odveziete vozidlo k predajcovi, respektíve do servisného centra na požadované kontroly a údržbu. Výmena oleja by mala byť rovnako súčasťou tohto servisného úkonu.

Niektoré novšie vozidlá majú zabudovaný monitor životnosti oleja. Tento systém používa rôzne algoritmy, senzory a softvér, ktoré sledujú teploty jazdy, studené štarty, hodiny jazdy, hodiny voľnobehu a otáčky motora. Tieto údaje sa následne použijú na výpočet stavu oleja a intervalov výmeny so zachovaním záruky. Majte na pamäti, že monitor oleja vo výrobe nakalibrovali presne pre typ oleja odporúčaný v používateľskej príručke.

Servisné upozornenia sa zobrazujú na prístrojovom paneli. V niektorých systémoch jedna z informačných obrazoviek združeného prístroja zobrazí zostávajúcu životnosť oleja v percentách. To je veľmi odlišné od červenej výstražnej kontrolky tlaku oleja, ktorá sa rozsvieti pri naštartovaní motora. Ak svieti počas jazdy alebo voľnobehu, znamená to, že vám došiel olej alebo máte veľmi vážny problém s motorom.

Zdroj: GettyImages
Pozáručné výmeny oleja

Ak vlastníte vozidlo, ktoré už aktuálne nemá záruku výrobcu, určenie intervalov výmeny si vyžaduje zdravý rozum a kvalifikovaný odhad. Pokiaľ, samozrejme, vaše vozidlo nemá vyššie uvedený monitor životnosti oleja. Často existujú rôzne odporúčania pre normálnu a ťažkú ​​jazdu. Intervaly sa značne líšia v závislosti od toho, koho sa pýtate, či svoje auto veľmi namáhate, ale aj od ročného obdobia a dokonca aj toho, po akých cestách jazdíte.

Medzi faktory, ktoré sú dôležité pre správne nastavenie intervalu výmeny oleja patria aj rozdielnosti v dĺžke jazdených trás. Iné podmienky pre olej vznikajú pri krátkych jazdách, iné pri dlhších jazdách. Rovnako tak aj štýl jazdy môže výrazne ovplyvniť interval životnosti oleja. Prípadne ak svojim autom ťaháte príves, alebo ho občas vezmete prevetrať na okruh, všetko spomenuté má vplyv na interval životnosti.

Sú časté výmeny oleja lepšie?

Nie je prekvapením, že predajcovia a servisy odporúčajú kratšie intervaly výmeny oleja. To by za bežných okolností nemalo poškodiť váš motor, ale tiež to znamená, že vás a vaše platby za výmeny uvidia častejšie. A keď už sa nachádza vaše auto na zdviháku kvôli výmene oleja, možno posúdiť a prípadne vymeniť aj iné opotrebované položky, ako napríklad brzdové doštičky, chladiaca kvapalina, pneumatiky a tlmiče. Takže okrem vášho auta tak prosperuje aj ich biznis. Ak však nejazdíte s autom v náročných podmienkach, odporúča sa dodržiavať intervaly výmeny oleja odporúčané výrobcom. A, samozrejme, ak má vaše auto monitor životnosti oleja, dbajte na to.

V praxi to znamená, že ak olej vymieňate častejšie, nič tým nepokazíte. Dôležité však bude, aby to zvládal aj váš rozpočet. Čo určite treba vysvetliť je rozdiel medzi výmenou a dolievaním oleja. Motor má tendencie pri svojom chode skonzumovať istú časť objemu oleja. Preto je dôležité pravidelne kontrolovať pomocou mierky stav hladiny oleja. Ak sa blíži hladina k minimálnej hranici, mali by ste čo najskôr olej odporúčaný výrobcom doliať. Treba však dávať pozor na maximálnu hladinu pri dolievaní, aby ste príliš veľkým množstvom oleja nepoškodili motor.

Zdroj: GettyImages

Pri výmene sa vypustí všetok olej zo sústavy a nahradí sa novým olejom. Keďže olej postupom času a používaním stráca svoje prvotné vlastnosti, je potrebné ho vymieňať. Olej sa tak cez výpustné viečko olejovej vane vypustí a spoločne s olejovým filtrom vymení za nový.

Oleje s dlhšou životnosťou

Používanie prémiových syntetických olejov s predĺženou životnosťou a drahých syntetických olejov posunuli hranice intervalov výmeny oleja až na 30 000 kilometrov. Takmer všetky novšie vozidlá používajú syntetický olej, takže ak to výrobca špecifikuje, mali by ste ho použiť. Mnohé staršie vozidlá nepoužívajú syntetické oleje, ale stále preferujú konvenčný olej na báze ropy. V tom prípade máte na výber.

Zdroj: GettyImages

Niektoré rafinérie vyrábajú sofistikované oleje s predĺženou životnosťou schválené výrobcami automobilov. Tieto oleje pomáhajú predĺžiť čas medzi výmenami. Majú špeciálnu chémiu alebo prísady, ktoré podporujú ich schopnosť prejsť dlhšie vzdialenosti. Lepšie odolávajú rozkladu pri vysokej teplote a udržujú nečistoty a častice dlhšie v suspenzii, aby ich mohol zachytiť olejový filter. Sú tiež drahšie ako štandardné oleje.

Nech už jazdíte v akýchkoľvek podmienkach, stav oleja majte vždy na zreteli. Správnym dodržiavaním intervalu výmeny, správnym objemom a typom predĺžite životnosť vášho motora. A to sa vyplatí !

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJCarAndDriver
Predchádzajúci článokRenault 5 Diamant – 50. výročie legendy zaujme aj nadšencov kryptomien
Nasledujúci článokNechce sa vám čakať na BMW M2? Úpravca AC SChnitzer ponúka riešenie