Domov Poradňa Kontrolujte svoje vozidlo: 4 problémy, ktorým viete predísť

Kontrolujte svoje vozidlo: 4 problémy, ktorým viete predísť

Autá nepríjemne prekvapujú svojich majiteľov v tej najnevhodnejšej chvíli. Pokiaľ ide o jednoduchší problém, väčšina odpovedí je skrytá v diskusii na fórach. Pri závažnejších problémoch však musíte svoj automobil zveriť do rúk odborníkov alebo do autorizovaného servisu. Aby ste však takéto návštevy nemuseli absolvovať pravidelne, poradíme vám, ktorým problémom s vozidlom sa dá jednoducho predísť.

Palivový filter, motorový olej či chladiaca kvapalina. Nevyhnutné súčasti vozidla, na ktoré by ste niekoľkokrát do roka mali upriamiť svoju pozornosť. Viete, prečo?

Pravidelne sledujte stav motorového oleja

Motorový olej je jednou z najzákladnejších zložiek každého spaľovacieho motora. Jeho stav kontrolujte pravidelne. Hladina oleja nemôže byť nižšia, ale zároveň ani vyššia, ako je odporúčaná hladina stavu oleja výrobcom vozidla.

Nízka vs vysoká hladina oleja

Nízka hladina oleja by mohla spôsobiť, že sa jednotlivé súčasti motora dostatočne nepremažú, prípadne sa v horšom prípade nepremažú vôbec. Ak sa tak stane, pre vaše auto by to malo devastačné následky. Ak je hladina motorového oleja vyššia, jeho prirodzenou vlastnosťou je, že sa pri vyšších teplotách rozpína a vytvára tlak v motore. Ten je vyšší ako tlak, na ktorý je motor konštrukčne stavaný. V tomto prípade by mohol poškodiť tesnenia motora a vážne ohroziť chod osobného automobilu.

POZOR: Hladinu oleja sledujte vždy pri odstavenom a vychladenom aute, aby ste predišli komplikáciám.

Riešenie problémov s motorovým olejom

Pri nízkej hladine oleja je potrebné iba doplniť motorový olej podľa typu auta, ktorý sa vo vozidle nachádza. Ak vám motorový olej vymenili v servise, a vy presne neviete, aký olej je vhodný do vášho auta, najprv sa pokúste nájsť štítok, ktorý vám vždy váš servis umiestni buď na hrane šoférových dverí alebo pod kapotu v blízkosti motora. Keď ho nenájdete, kontaktujte servis, ktorý vám pomôže pri kúpe potrebného motorového oleja.

V prípade, že je hladina oleja vysoká, urýchlene vyhľadajte servis. Ak si auto servisujete svojpomocne, prebytočný olej vypustite a vymeňte za nový. Hladinu oleja sledujte aj naďalej – pokiaľ má po kontrole primeranú hladinu, no po určitom čase znovu stúpne, navštívte servis. Môže ísť o závažnejší problém.

 

Myslite na autobatériu

Problémy autobatérií môže sprevádzať veľké množstvo signálov, ako je pomalý alebo nedostatočný štart motora, problémy svetiel, elektroniky v aute či zakorodované konektory na batérií. Ide o signály, ktoré môžu spôsobiť nepríjemnosti najmä pri dlhšom cestovaní. Stará batéria vás môže zradiť – keď auto zrazu nie je schopné štartovať.

Predpokladá sa, že v ideálnom prípade autobatéria vydrží maximálne 6 rokov. Ak je možné, tak ju určite vymeňte skôr, ako skončí jej životnosť. Ak však máte batériu dlhší čas, určite si k nej zakúpte nabíjačku autobatérií a minimálne raz za čas si prekontrolujte jej stav, prípadne ju dobite.

TIP: Ak meníte autobatériu za novú, preventívne ju nabite ihneď po zakúpení. Bežným javom býva, že batérie stoja na skladoch dlhší čas, a tak sa môže stať, že vám po čase zvykne robiť potiaže.

Problémy s chladením motora

Problém s chladením motora nebývajú tak častým javom, no môžu sa občas vyskytnúť. Ak chcete predísť komplikáciám, väčšina servisov vie odmerať chladiacu schopnosť vašej chladiacej kvapaliny, a tak vás upozorniť na nutnosť výmeny. Problémy s chladením motora nemusia primárne tvoriť iba vlastnosti kvapaliny, ale taktiež jej množstvo (nízka hladina) či iné súčasti motora – zlý alebo nefunkčný ventilátor či termostat.

Ak počas cesty spozorujete, že ste sa dostali na vyššiu prevádzkovú teplotu, držte sa týchto pár rád:

  1. Auto urýchlene zastavte, aby nedošlo k ďalšiemu prehrievaniu. Ak je možné zastaviť na priľahlom odpočívadle, zastavte ideálne v tienistom mieste na parkovisku. Motor vypnite a počkajte pár minút.
  2. Otvorte kapotu až vtedy, keď motor vychladne.
  3. Ak cítite, že je po otvorení kapoty váš motorový priestor ešte stále rozpálený, počkajte ešte nejaký čas. V prípade, že by ste otvorili nádržku chladiacej kvapaliny zavčasu, mohla by vás krytka zasiahnuť a vážne poraniť. Následne prekontrolujte stav chladiacej kvapaliny.
  4. V prípade, že je hladina kvapaliny nízka, doplňte ju. Ak ju v aute nemáte, presuňte sa z parkoviska na najbližšiu pumpu a zakúpte si ju.

 

Komplikácie s benzínom a naftou

Nie je palivo ako palivo. Je finančne výhodnejšie investovať do kvalitného paliva, ako riešiť problémy, ktoré vzniknú tankovaním lacnejších a nekvalitnejších kvapalín. Lacnejší typ paliva zvyčajne neobsahuje dostatok zložiek, ktorými disponuje prémiová nafta. Prípadne sa môžu do paliva dostávať nečistoty v podobe prachu alebo sa v nádrži bude kondenzovať voda, ktorá oslabí funkčnosť paliva. Ak pravidelne vymieňate všetky potrebné filtre – vzduchový a palivový filter –  pri výmene oleja, tento problém by sa vás nemal až tak týkať. Nezabúdajte, nečistoty v palive neobmedzujú len funkciu motora, ale aj jeho životnosť.

Kedy je možné odsledovať komplikácie s palivovým filtrom?

Komplikácie s palivovým filtrom sprevádzajú problémy ako vynechavanie motora, ťažkosti so štartovaním či významný pokles motora. Tieto javy je možné spozorovať aj v iných problémoch s benzínovým či naftovým motorom, no ak ste si vedomí nepravidelnosti výmeny palivového filtra, odporúčame vám ho čo najskôr vymeniť.

TIP NA ZÁVER: Ak pravidelne striedate čerpacie stanice, zakúpte si aditívum do nafty. Maličkú fľaštičku, ktorá napomáha doplniť potrebné zložky paliva a dbá tak na spoľahlivý chod motora.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBratislava sa čoskoro bude môcť pýšiť ultromoderným nabíjacím hubom ZSE Drive
Nasledujúci článokKia Niro Plus: Hybrid medzi taxíkom a kempovacím autom